featured

Saksı Çiçek Çeşitleri Nelerdir? En Güzel Saksı Çiçek Çeşitleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel gün kurtarıcısı olan saksı çiçeklerini sevmeyen yok. Estetik duruşu, eve kattığı ahenk ve bakımlarının çok da zor olmaması saksı çiçeklerini seçmek için adeta insanın aklına giriyor. Peki, saksı çiçek çeşitleri nelerdir? İşte, detaylar!

Saksı Çiçek Çeşitleri Nelerdir? En Güzel Saksı Çiçek Çeşitleri

Anneler günü geliyor ve annelerimize verilebilecek en güzel hediyelerden olan saksı çiçek çeşitleri ve bakımlarını sizler için inceledik. Bahar mevsiminin gelmesi ile beraber çiçek ekim işlemleri de hız kazandı. Özellikle çiçek meraklılarının vazgeçilmezi saksı çiçeği çeşitleri balkonlarımızı ve pencerelerimizi şenlendirmeye devam ediyor.

Saksı çiçek çeşitleri ve isimleri burada sayılamayacak kadar çok olsa da sizler için en önemlilerini tanıtmaya çalışacağız. Birbirinden farklı görsel ve bakım özelliklerine sahip buçiçekleri tek tek anlatmaya zaman yetmeyebilir.

Renk renk, çeşit çeşit saksı çiçekleri evlerimize baharın müjdeleyicisi olarak geliyorlar. Her birinin ayrı özelliği her birinin ayrı kokusu olan saksı çiçek çeşitleri her eve ayrı yakışıyor. Şehir hayatının getirdiği betonlaşmadan bizleri kurtaran tek canlılar diyebiliriz saksı çiçekleri için. 

Saksı çiçek çeşitleri ve özellikleri itibari ile hayatımızı güzelleştiren bu çiçekler doğayı adeta evlerimize sığdırmamızı sağlıyor. Uyandığımızda aldığımız çiçek kokusu güne daha enerjik başlamamıza neden oluyor. Daha fazla sözü uzatmadan saksı çiçek çeşitleri ve isimleri resimli olarak anlatılan içeriğimize geçelim; 

Menekşe

İlk saksı çiçeğimiz, hemen hemen herkesin evinde bulunan ve ülkemizde en yaygın çiçek olarak yetiştirilen menekşe olacak. 500’e kadar çıkabilen türü ile genellikle kuzey yarım kürede yetişen menekşe birçoğumuzun evinde bulunmaktadır.Ülkemizde ki menekşelerin büyük çoğunluğu Afrika menekşesi olarak geçmektedir. İnanılmaz güzellikteki mor ve pembe renklere sahip bu çiçekler kalp şeklindeki yaprakları ile evlerimize farklı bir güzellik katmaktadır.

Hercai menekşesi, dağ menekşesi ve Cezayir menekşesi ülkemizde bilinen diğer menekşe türleridir. Güzel bir bakımla uzun seneler yaşayabilen menekşeler ışığı seven bir yapıya sahiptir. Menekşe yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerek nokta çiçeğin doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasıdır.

Saksı çiçek çeşitleri arasında suyu seven bir yapıya sahip olan menekşelerin toprakları daima kireçsiz su ile nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Yaprak ve çiçeklerine su değmesi menekşenin çürümesine neden olacağı için sulama işleminde son derece dikkatli olunmalıdır.

Kılıç Çiçeği

Dayanıklı yapısı ile dikkat çeken kılıç çiçeği evlerimizde sıkça karşılaştığımız çiçeklerden birisidir. Peygamber kılıcı olarak da bilinen bu çiçeğin vatanı Batı Afrika’dır. Zahmetsiz bir bakıma sahip olan bu çiçek evlerin vazgeçilmez çiçeği konumundadır.Susuz ve ışıksız ortamlarda dahi hayatta kalabilen kılıç çiçeği bu özelliği ile uzun yıllar yaşayabilmektedir. Normalde gün ışığını ve suyu seven bu çiçek türü sevdiği ortam sağlandığı takdirde hızlı bir şekilde büyüyecek ve çoğalacaktır.

Normalde gün ışığını ve suyu seven bu çiçek türü sevdiği ortam sağlandığı takdirde hızlı bir şekilde büyüyecek ve çoğalacaktır.Sıcak yaz aylarında haftada 2, kışın ise haftada 1 defa su verilmesi gereken kılıç çiçeği yeterince büyüdükten sonra kırmızı ve beyaz çiçekler açar. Son dönemlerde estetik görünümü ile ev dekorasyonlarında sıkça kullanılmaktadır.

Karanfil

Hoş kokusu ve rengarenk açan çiçekleri ile saksı çiçek çeşitleri arasında ismini sıkça duyarız. Her ne kadar açık hava çiçeği olarak bilinse de karanfiller uzun yıllardır kolay yetiştirilme özelliği ile evlerimizi süslemektedir.Seksenden fazla türü olan karanfiller ışığı seven fakat sıcaklığı sevmeyen bir yapıya sahiptir. Çok fazla ısıya maruz kaldıklarında çiçeğin gelişimi olumsuz yönde etkilenmektedir.

Suyu seven bir yapıya sahip olan karanfiller, toprağı kuru kalmayacak şekilde sulanmalı, yaprak ve çiçekleri nemlendirilmelidir. Kırmızı, mor, pembe ve sarı renkleri olan karanfiller evlerimize sıcak bir hava katmaktadır.

Gül

Aşkın ve romantizmin sembolü olan gül saksı çiçekleri arasında sayılmaktadır. Her ne kadar bahçelerde daha sık yetiştirilse de saksı çiçek çeşitleri ve isimleri arasında anılmaktadır. Zarafetleri ile herkesi büyüleyen güller şarkılara, şiirlere konu olabilecek bir güzelliğe sahiptir.Dayanıklı bir yapıya sahip olan güller yıllarca hayatta kalabilme özelliğine sahiptir.

Doğrudan güneş ışığına maruz kalsalar bile yıllarca güzelliklerini muhafaza edebilirler.Sulama esnasında çiçek yapraklarına su değmemesi gerekmektedir.Sulama işlemi toprak, gövde ve dikenler olarak yapılabilir. Pek çok renge sahip olan güller her rengi ile farklı bir güzelliğe sahiptir.

Orkide

Son yıllarda özel günlerin kutlama aracı olan orkideler bu sene için anneler günü hediyesi olarak çiçekçilerin raflarını süslüyor.  Anadolu ve Kıbrıs’ta yetiştiriciliği yapılan orkide çok satılan saksı çiçek çeşitleri arasında yer almaktadır.

Orkide alırken yetişmiş olanları seçmek doğru bir tercih olacaktır çünkü büyük orkideler ev ortamına daha kolay uyum sağlarlar. Ayrıca çiçeklerinde leke olan orkideler hasta olabileceği için tercih edilmemesini tavsiye ediyoruz.

Tercih edilen orkidelerin köklerini dikkatli incelemek gerekmektedir. Siyah ve ya kahverengi kökler ölü köklerin göstergesi olacağı için tercih edilmemelidir.

Orkideler zarif görünümleri ile tercih sebebi olurken bakımları ise oldukça kolaydır. Doğruda güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde haftada 2 defa sulamak çiçek için yeterli olacaktır. Ayrıca yapraklarını su püskürtmek çiçeğin nem ihtiyacını karşılamasına yeterli olacaktır.

Sukulent

Şirin görünümleri ile son dönemlerin favori hediyelerinden biri olan sukulent kaktüs ailesinden gelen bir çiçektir. Halk arasında dikensiz kaktüs olarak da anılan sukulentlerin bakımı ise oldukça kolay olan saksı çiçek çeşitleri arasında ismi geçmektedir. 

Işığı çok seven sukulentler kaktüs familyasından geldiklerinden dolayı suya çok fazla ihtiyaç duymazlar. Haftada 1 defa sulamanın yeterli olacağı çiçek şirin görünümü ile evleri süslemektedir. Sukulent saksı çiçeği çeşitleri arasında en az bakıma ihtiyaç duyan bitkidir. 

Begonya

Kelime anlamı hayalperest olan begonyalar dünya’nın dört bir tarafında yetiştirilen çiçek türlerinden birisidir. 900’e yakın türü bulunan begonyalar ticareti sıkça yapılan saksı çiçeği çeşitleri arasında anılmaktadır. Sadece yapraklardan oluşan begonya türleri de bulunmaktadır. Suyu seven bir yapıya sahip olan begonyaların sulama işlemi esnasında yapraklarına su değmemesi gerekmektedir.

Kireçli suların zarar verebildiği bu çiçek türünü sularken dinlenmiş su kullanmak oldukça önemlidir. Suyu çok seven saksı çiçek çeşitleri için genelde içme suyu kullanmak faydalı olacaktır. Güneş ışığını çok fazla sevmeseler de günde 1-2 saat güneşe çıkarmak begonyaların gelişimi için oldukça önemlidir. Aşırı soğuğu sevmeyen begonyaları 15 derecenin altındaki odalarda bakılmaması tavsiye edilmektedir.

Bonsai

Saksı çiçek çeşitleri arasında yer alan bonsai zahmetsiz bir bitkidir. Aslında minyatür bir ağaç olan bonsailer Uzak Doğu’da yetişmektedir. Ülkemizde de son yıllarda hediye olarak verilmeye başlanılan bu tür görsel olarak oldukça dekoratiftir.

Soğuğu sevmeyen bu minyatür ağaç türü doğudan güneş ışığından da çok hoşlanmamaktadır. Daha çok nemi seven bonsailerin toprakları kuru bırakılmamalıdır. Özel günlerin vazgeçilmezlerinden olmaya başlayan bonsailer dekoratif görünümleri ile evlerimizdeki yerlerini almaya başladılar bile.

Kasımpatı

Krizantem adı ile de bilinen kasımpatı en çok tercih edilen saksı çiçek çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer ülkelerde cenaze törenlerinde çok sık kullanıldığı için cenaze çiçeği olarak da bilinen kasımpatıların ülkemizde yetiştiriciliği oldukça sık yapılmaktadır.

Otuz türü olduğu bilinen kasımpatılar papatyagiller ailesine mensuptur. Beyaz, sarı ve pembe olmak üzere 3 farklı renge sahip olan bu çiçek türü büyük çiçek başlarına sahiptir.

Bakımı basit olan kasımpatılar güneşli ve ya yarı gölge ortamları daha çok severler. Sık su isteyen bu çiçeğin toprağı asla kuru bırakılmamalıdır. Ayrıca kuruyan dallarının budanması kasımpatınızın daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır. Saksı çiçeği çeşitleri için oldukça uygun olan kasımpatı, dğer tüm çiçekler gibi ilgiyi sever. 

Yelken Çiçeği

Ülkemizde barış çiçeği, barış zambağı olarak da bilinen yelken çiçeğinin en önemli özelliği havadaki zararları gazları temizlemesidir. Bilimsel adı spathiphyllum olan bu çiçek türü ülkemizde de oldukça fazla yetiştirilmektedir. 

Birçok koşula kolay uyum sağlayabilen yelken çiçeği iyi bakıldığı takdirde bir yılda iki kez çiçek açabilmektedir. Doğrudan güneş ışığında kalmayı sevmeyen yelken çiçekleri aydınlık ve havadar ortamlardan hoşlanırlar. Saksı çiçek çeşitleri arasında en sevilenlerdendir. 

Sulama işlemi yaprak nemlendirmesi şeklinde yapılan yelken çiçeğinin yapraklarının silinmesi de gelişimi için oldukça önemlidir. Toprağı ise kuru kalmayacak şekilde yapılan yelken çiçeği sık tercih edilen saksı çiçek çeşitleri arasında anılmaktadır.  

Saksı çiçek çeşitleri ve isimleri resimli şekilde sizlerle paylaştık. Siz de bu sayede hangi çiçeğin alacağınız insanın hoşuna gideceği hakkında daha ne fikir sahibi olabilirsiniz. Salon çiçekleri de saksı çiçekleri arasında yer alır. Çiçek seven bir insan için salon bitkileri oldukça iyi bir hediye alternatifidir.

Saksı çiçeği kişiye Özel hediye olarak, doğum günü, yıl dönümü, sevgililer günü, yeni İş kutlaması gibi zamanlarda tercih edilebilir. Çiçek bakımı oldukça önem verilmesi gereken teferruatlı bir iştir. Saksı çiçekleri dış mekan düzenlemelerinde de kullanılır. Orkide çiçeği de saksı çiçeğidir. Eğer annenize bu anneler gününde çiçek almak istiyor fakat nereden alacağınızı bilmiyor iseniz, aynı gün teslimat yapan Çiçek satan internet sitelerini tercih edebilirsiniz.    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!