featured

Aşkın Hayat Bulduğu Romeo ve Juliet Hikayesi Nedir ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiliz Edebiyatının en önemli eserlerinden birisi olan Romeo ve Juliet hikayesi William Shakspeare tarafından yazılmıştır. Tiyatro oyunu şeklinde yazılan eserin 1591 ile 1596 yılları arasında yazıldığı düşünülmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=cPiCejN-Wek

“Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu” repliğini duymayanımız yoktur. Günümüze kadar etkisini sürdüren bu repliğe sahip Romeo ve Juliet ölümsüz bir aşkın anlatıldığı en nadide eserlerden birisidir.

Romeo ve Juliet hikayesi İngilizce yazılmış sonrasında Dünya’nın bütün dillerine çevirisi yapılmış bir eserdir. Çoğu kez opera, bale ve sinemaya uyarlanan bu ölümsüz eserin popülaritesi devam etmektedir. Romeo ve Juliet hikayesi Türkçe olarak pek çok yazar tarafından çevrilerek günümüze ulaşmıştır.

Özellikle Romeo ve Juliet replikleri günümüz tiyatrosuna esin kaynağı olmuş ve bazı oyunlarda birebir kullanılmaya devam etmektedir. Ülkemizde bu ölümsüz eser pek çok sahnede oynamaya devam etmektedir. Henüz izlemediyseniz izlemenizi tavsiye edebiliriz.

Romeo ve Juliet hikayesi gerçek mi sorusu sanat tartışmalarının gündeminden düşmeyen konuların başında gelmektedir. Bu konu hakkında net bir cevap veremesek de genel kanı bu ölümsüz aşkın gerçek olduğu şeklindedir. Örneğin hikayede geçen evin ve Juliet’in mezarının Verona kentinde olması her yıl buraya yüz binlerce turist çekmektedir.

Romeo ve Juliet hikayesi ile ilgili makaleler yazan pek çok araştırmacı bu aşk hikayesinin gerçek olduğunu düşünmektedir.

Asırlara meydan okuyan Romeo ve Juliet hikayesi kısa olarak özetlenecek olursa;

İki Düşman Aile Arasında Romeo ve Juliet Hikayesi

Verona’nın iki zengin ailesi Montegue ve Capulet’ler geçmişten gelen bir düşmanlığa sahiptir. İki aile arasında meydana gelen kavgalar artık şehri bıktırmıştır. Aile fertleri karşılıklı olarak birbirlerini gördükleri her yerde kavga etmektedirler.

Romeo ve Juliet hikayesi tam da bu kavga ve kaosun egemen olduğu ortamda doğmaktadır. Capulet’lerin malikanesinde verdikleri davete Montegue ailesine mensup Romeo kılık değiştirerek katılır.

Romeo bu davete Capulet’lerin yeğeni Roseline’e ilgi duyduğu için katılır. Fakat gönlünü bu davette ilk kez gördüğü Juliet’e kaptırır. Juliet ise Romeo’nun duygularına aynı hislerle karşılık verir ve gizlice balkon altı buluşmaları başlar.

Aşkın En Gerçek Hali; Romeo ve Juliet Hikayesi

Bir süre daha bu gizli balkon altı buluşmaları devam eder. Fakat buluşmalardan birinde Juliet’in erkek kuzeni olan Tybalt, Romeo’yu sinsice yakalar ve düelloya davet eder. Romeo bu daveti Tybalt, Juliet’in arabası olduğu için kabul etmez. Fakat çıkan tartışmada Romeo’nun yakın arkadaşı öldürülür.

Bu duruma çok üzülerek sinirlerine hakim olamayan Romeo, Juliet’in kuzeni Tybalt’ı öldürür. Bu olay duyulunca ise Romeo Mantua’ya sürgüne gönderilir. Fakat Romeo bir gece sürgünden kaçarak Juliet’in yanına gelir ve bütün geceyi onunla geçirir.

Biricik kızlarının düştüğü bu aşktan habersiz olan Capulet’ler Juliet’i Kont Paris ile evlendirmek için hazırlıklara başlamıştır bile. Bu evliliği istemeyen Juliet, Rahip Laurince’ın yanına gider ve ondan kendisini 40 gün ölü gösterecek bir iksir alır.

Rahip Laurince ise sürgündeki Romeo’ya oynadıkları oyunu anlatan bir mektup yazar fakat mektup Romeo’nun eline ulaşmaz. Romeo ise yine sürgünden kaçarak biricik aşkı Juliet’in yanına gelir ama onun öldüğünü öğrenir.

Romeo ve Juliet Hikayesi İle Ölümsüz Aşk

YouTube video

Ve Romeo ve Juliet hikayesi içerisindeki en acıklı sahneler başlar. Romeo, Juliet’in öldüğünü öğrenince buna inanmaz ve sevdiğinin mezarına gider. Burada onu toprak altında görünce acısına dayanamaz ve yanındaki zehri içerek intihar eder.

Romeo’nun peşinden ona yetişmeye çalışan Rahip ise onu mezarın başında ölü olarak bulunca Juliet’e iksir vererek uyandırır. Mezardan çıkan Juliet ise aşkı Romeo’nun cansız bedeni karşısında Romeo’nun hançerini kalbine saplayarak kendisini öldürür.

Romeo ve Juliet hikayesi böyle acıklı bir şekilde biterken Rahip Laurince bütün olanları iki aileye anlatır ve aileler arasındaki düşmanlık son bulur.

Romeo ve Juliet hikayesi uzun bir hikaye olsa da burada elimizden geldiğince özetlemeye çalıştık.

İtalya’nın Verona kentinde yer alan Capulet’lere ait balkonlu malikane ve Juliet’in mezarı her sene aşıklar tarafından yoğun biçimde ziyaret edilmektedir. Sizlerinde yolunuz Verona’ya düşecek olursa bu ölümsüz aşkın günümüze kadar gelen iki şahit noktasını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!