featured

Sağlıklı Uyku Almanın Faydaları Nelerdir? Sağlıklı Uyku Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hepimiz sağlıklı uyku aldığımız günleri seviyoruz ve çoğunlukla yatakta iki saat fazladan vakit geçirmek için çabalıyoruz. Çoğu insan çok ihtiyaç duyduğu 8 saat uykuyu bile almadığını itiraf ediyor. Uykunun yeterli şekilde alınması sadece vücut dinlenmesine değil aynı zamanda beden sağlığına da katkı sağlıyor.

Bizlerde bu yazımızda yeterli düzeyde uyku alabilmenin faydalarından bahsedeceğiz. Bu sayede uykunun ne kadar değerli bir aktivite olduğunu da görmüş olacağız. İşte sizse sağlıklı uyku almanın önemini belirten faydalar.

Sağlıklı Uyku Almanın Faydaları Nelerdir?

YouTube video

Gün içinde alınan yeterli uyku, gün sonuna kadar sizi dinç tutacaktır. İşlerinize odaklanmanıza ve hayattan tat almanıza olanak sağlayacaktır. Eğer uyku alınmamış şekilde güne başlanır ise baş ağrısı ve sürekli dikkat eksikliği meydan gelecektir. Şimdi gelin tek tek uykunun faydalarını inceleyelim.

1. Bizi Daha Akıllı Yapabilir

Bütün günümüzü yeni bilgilerle, yeni beceri ve gerçekleri öğrenerek geçiriyoruz. Ancak, uyku sırasında beynimiz gerçekten hepsini sindirme şansına sahip olur. Uyurken beynimiz sinapslar adı verilen yeni bağlantılar kurmakla meşguldür.

Bu sinapslar düşüncelerimizin, hatıralarımızın, problem çözme ve karar verme süreçlerimizin temelini oluşturur. Esasen bir kursa tüm gününüzü harcayabilirsiniz, ancak kötü bir gece uykunuz olursa, ertesi gün bu bilgileri hatırlayamayabilirsiniz.

2. Kalbimizi Sağlıklı Tutabilir

Kırık uyku, kalp sağlığınız üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip olabilir. Uykunun, kalbimizin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayan sayısız etkileri vardır. Bu etkilerden biri uykunun kan basıncımız üzerindeki etkisidir.

Çok sık uyanmak kardiyovasküler sisteminizi tetikler. Kan basıncınız uyanmaya hazır olmak için artar, ancak çok sık uyanık kalırsanız, kan basıncınızın normal seviyeye geri dönme şansı yoktur. Yüksek tansiyon, inme ve koroner, kalp hastalığının önemli bir faktörüdür.Bu potansiyel olarak ölümcül durumların riskini azaltmak için uykuyu çok önemli hale getirir.

3. Diyabet Riskini Azaltabilir

Uyku eksikliğinin yol açabileceği bir diğer ciddi tıbbi durum diyabettir. Kötü uyku, kötü insülin regülasyonu ile bağlantılıdır. Bu, vücudunuzun kan şekeri seviyelerini düzenleme yeteneği üzerinde bir etkiye neden olabilir. Kan şekerindeki beklenmeyen bir yükselme diyabetin habercisi olabilir. Bu genellikle zayıf bir diyetle ortaya çıkar, ancak uyku eksikliği durumu kesinlikle devam ettirebilir. Tıpkı kan basıncı gibi, kan şekeri seviyeleriniz kardiyovasküler sağlığınız için önemli bir faktördür.

4. Duygusal Sağlığımızı İyileştirebilir

Uyku eksikliğinin ruh halimizi etkileyebileceği oldukça açık görünüyor. Gece geç saatlerde veya erken bir başlangıçtan sonra hepimiz huysuz oluruz. Ama aslında bunun bilimsel bir nedeni var. Yeterince uyumadığımızda vücudumuz stres hormonu kortizol üretimini yükseltir.

Bu sadece sizi endişeli hissettirmekle kalmaz, ayrıca duygusal sağlığınız üzerinde de uzun süreli etkileri olabilir. Ne yazık ki, bu bir kısır döngü. Strese girdikten sonra uyumak daha zor olabilir, bu nedenle duygusal sağlığınızı hem gündüz hem de gece yönetmek önemlidir.

5. Sağlıklı Uyku Kilonuzu Korumamıza Yardımcı Olabilir

Yeterince uyku almadığımızda vücudun ürettiği kortizol azalır. Dinlenme eksikliği vücudumuzda diğer hormonal değişikliklere de neden olabilir. Bu değişiklikler aşırı yememize ve sağlıksız yiyecek seçimleri yapmamıza neden olabilir. Biraz kilo vermeye çalışıyorsanız, sağlıklı bir yaşam tarzının tüm yönlerini takip etmek önemlidir. Bu, diyet ve egzersizlerden, gerektiğinde dinlenmeye kadar her şeyi içerir!

6. Daha İyi Olmamıza Yardımcı Olabilir

Vücut sürekli gençleşir, ancak bunların çoğu uyurken olur. Uyku, yaralanmadan kurtulabileceğimiz anahtar zamandır. Uyku ayrıca enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı olur. Biz uyurken, vücudumuz bağışıklık sistemimizi destekleyen proteinler ve hücreler üretmekle meşguldür. Bağışıklık sistemimizin son derece önemli olduğunu, bu günlerde vurgulamama gerek olmadığını düşünüyorum.

Sağlıklı Uyku Nasıl Alınır?

YouTube video

Artık sağlıklı uyku almanın faydalarını biliyorsunuz. Şimdi ise kaliteli bir uyku için nelere dikkat edilmelidir öğrenelim. Çünkü çoğu insan uyur ama nasıl ve ne şekilde uyuduğunu bilmez. Sadece uyumak için uyur. Bu şekilde olduğu zaman da vücut yeterli dinlenmeyi sağlayamaz. Hatta uyudukça vücudunuz daha da yorulur.

1. Kendinize Yatma Vakti Ayarlayın

Yetişkinlerin yanı sıra çocuklar için de tutarlı bir uyku vakti olması önemlidir. Bu, vücut saatinizi düzenlemenize yardımcı olur ve bilinçsizce her gece aynı saatte uykuya hazırlanmaya başlamanızı kolaylaştırır.

2. Kendinizi Kandırmayın

Her gece aynı saatte yatmaya çalışmanız gibi, her sabah aynı saatte kalkmayı hedeflemelisiniz. Hafta sonu geldiğinde ertelemenin cazip olabileceğini biliyoruz, ancak bu sizin için iyi bir seçim olmayacaktır.

3. Teknolojiden Uzaklaşın

Hepimiz mümkün olduğunca yatmadan önce teknolojiden uzaklaşmalıyız. Telefonunuz veya dizüstü bilgisayar ekranınızdaki mavi ışık, iyi bir gece uykusunun en büyük düşmanlarından biridir. Bu yüzden bu aletlerin kullanımını yatmadan 1 saat önce kesmelisiniz.

4. Yatak Odanızı Uyku Dostu Yapın

Yatak odanız evinizdeki en rahatlatıcı yer olmalıdır. Huzurlu bir ortama sahip olmak, sağlıklı uyku şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Yapay ışığı, dış gürültüyü sınırlamaya ve odanızı düzenli tutmaya çalışın. Dikkatinizi dağıtabilecek herhangi bir şey uykunuzun bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden onları bilinçli olarak en aza indirmeye çalışın.

Birçok psikoloji hastalıkları, depresyon ve bazı kişisel problemleri uyku bozuklukları tetikler. Kaliteli uyku ile bu türlü sıkıntıların üstesinden gelebilirsiniz.

Uyku apnesi denilen uykuda soluksuz kalma hastalığınız var ise bir doktora görünmelisiniz. Kulak burun boğaz doktorunun yönlendirme ve tedavisi ile uykunuz ve uyku süresi düzene girecektir. Gece boyunca soluksuz kalma sorunu yaşamayacaksınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!