featured

Dünya Sağlık Örgütü Sıtma İlacı Hidroksiklorokin’in Klinik Çalışmalarını Durdurdu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü, aldığı karar ile Covid-19 tedavisi için kullanılması düşünülen sıtma ilacının klinik çalışmasını geçici süre durdurdu. Bilindiği üzere Amerika Başkanı Donald Trump, sıtma ilacının koronovirüs tedavisinde etkili bir çözüm olduğunu söylemişti.

Trump’ın açıklamaları sonrası sıtma ilacının klinik çalışmalarına başlanılmıştı. Fakat DSÖ aldığı karar ile klinik çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Konuya ilişkin olarak Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bazı açıklamalarda bulundu.

Genel direktörün katılımı ile online olarak düzenlenen toplantıda DSÖ’nün diğer ülkelerdeki temsilcileri konuyu ele aldılar. Toplantı sonrasında hidroksiklorokin klinik çalışmalarının güvenlik riski taşıdığı endişesi ile durdurma kararı alındığı iletildi.

Klinik çalışmaların durdurulma kararının alınmasının nedeni de toplantı sonrası açıklandı. Cuma günü The Lancet tıp dergisinde bir araştırma yayımlanmıştı. Bu araştırma nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 tedavisi için kullanılması planlanan sıtma ilacı klinik çalışmasını durdurduğunu belirtti.

The Lancet tıp dergisinde yayımlanan yazıda klorokin ilacı ve hidroksiklorokin çeşitlerinin koronavirüs tedavisi karşısında etkisiz olduğu yazıyordu. Hatta faydasından çok zararının olabileceği belirtiliyordu. Yayımlanan yazıda, sıtma ilacı kullanan Covid-19 hastalarının ölüm oranlarının daha yüksek olduğundan bahsediliyordu.

YouTube video

Dünya Sağlık Örgütü, klinik çalışmaların geçici süre durdurulması süresince ilacın kontrolünün yapılacağını duyurdu. Sıtma ilacının muhtemel zarar ve faydaları tekrardan ele alınacak ve incelenecek.

Fransa Başkanı Macron İlacın Biran Önce Test Edilmesini İstedi

Konuya ilişkin olarak bir açıklama da Fransa Başkanı Macron’dan geldi. Macron yaptığı açıklamada sıtma ilacı, Covid-19 hastalığına karşı biran önce test edilmesi gerektiğini söyledi. Bu ilacın çalışmalarında yer alan enfeksiyon uzmanını büyük bir bilim insanı olarak gördüğünü söyledi.

Bir Fransız radyosuna konuk olan Macron;

“Profesör Didier Raoult tarafından önerilen tedaviye yetkililer tarafından onay verildi. Şuan zehirlilik ölçüsü ve etkinliğinin test edilmesi gerekiyor.”

İfadelerini kullandı.

Macron geçtiğimiz haftalarda Roult’u ziyaret etmişti. Ziyaretinin amacını ise şu sözlerle anlattı;

“Bizim en büyük aydınlarımızdan biri olan Dr. Raoult’u ziyaret ederek yaptığım, çalışmasının klinik deneme protokolü çerçevesinde olduğundan emin olmaktı.”

Tüm bu açıklamalar sonrasın DSÖ’nün kararına nasıl bir tepki vereceği şuan merak konusu. Gözler Donald Trump ve Macron’dan gelecek açıklamalara çevrildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!