Kemiksiz İvar Efsanesi Gerçek Mi? En Acımasız Viking
Kemiksiz İvar Efsanesi Gerçek Mi? En Acımasız Viking

Kemiksiz İvar Efsanesi Gerçek Mi? En Acımasız Viking Kralı Lanetlendi Mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ivar the Boneless yani Kemiksiz İvar Viking dünyasının gördüğü en efsanevi ve acımasız Viking komutanlarından biridir. Ivar hakkındaki bilgiler 2’ye ayrılmış durumda. Bir tarafta terör estirdiği İngiltere diğer tarafta onun için canını vermekten çekinmeyen Vikingler. İngilizlere göre Ivar cehenneme gönderilmiş bir pagan iken Vikinglere göre ise insanüstü güçlere sahip bir yaşayan tanrı olduğuna inanılıyor.

Ragnar Lodbrok Oğlu Kemiksiz İvar

Kemiksiz İvar kendisi gibi bir efsanenin oğluydu. Ragnar Lodbrok birçoğunuz bu iki ismi Vikings dizisinden duymuş olabilirsiniz. Ragnar yıllar boyunca Vikinglere krallık yapmış bir efsane. Onu efsane yapan şey ise başta Paris olmak üzere Avrupa şehirlerine yapmış olduğu başarılı akınlar. Krallığı döneminde Anglo – Sakson krallıkların (günümüz İngiltere adası üzerindeki krallıklar)  oldukça uğraştırmış ve bu krallıklara ağır zararlar verip şehirlerini yağlamamış bir kraldır. Ragnar ilk eşi olan Lagertha ile ayrılması sonrası annesi bir şaman olan Aslaug ile evlenmiş ve Ivar efsanesinin hikayesi tam olarak burada başlamıştır.

Hastalıklı mı? Lanetli mi?

Aslaug Ragnar ile evlendikten sonra bir ilişkiye girmeleri için üç gün beklemeleri gerektiğini aksi takdirde çocukları olursa lanetli olacağını söylemişti. Ama Ragnar bu uyarıları dikkat almadan Aslaug ile 3 gün beklemeden birlikte oldu. Kemiksiz İvar Aslaug ’un çocuğu olarak dünyaya geldiğinde çocuğu gören herkes bir terslik olduğunu anlamıştı.

Ivar Ragnarsson kemiksiz doğmuştu. Yılana benzeyen gözleri ve hastalıklı doğmuş olması sebebiyle daha doğar doğmaz ölmesi gerekiyordu. Ama babası Ragnar kral ve yarı tanrı olduğuna inanılan bir kişi olduğu için Ivar yaşadı. Ivar büyüdükçe ayakta duramıyor birinden destek almadan yürüyemiyordu. Kuzeyliler yani Vikingler kemik olması gereken yerde sadece kıkırdak olduğunu söylüyorlardı. Ama günümüzde tarihçiler bunu ‘ Cam Kemik Hastalığı ’ yüzünden olduğunu düşünüyorlar.

Bunun yanı sıra bazı teorilerde günümüzde hala konuşulmaya devam ediyor. Bazı tarihçiler savaş sırasında çok esnek hareketler sergilediği için ona Kemiksiz lakabının takıldığını düşünmekte kimi tarihçiler ise hiç evlenmeden ve çocuk sahibi olmadan öldüğü için bu ismi ona taktıklarına inanıyor.

Zekası ve Savaş Yeteneği

Ivar Ragnar ‘ın tek çocuğu değildi. Bjorn, Ubbe ve Sigurd Ragnarsson Ragnar ’ın Lagertha ‘dan doğan çocuklarıydı. Hepsi birbirinden savaşçı olsa da Ivar aralarında en dikkat çekeniydi. Uzun boyu ve yakışıklılığının yanı sıra çok iyi bir savaşçıydı. Üstelik sadece destek alarak savaşabiliyordu. Kemiksiz İvar bunun yanı sıra tam bir lider doğmuştu.

Onun gibi doğan birisi her şey den çabuk vazgeçebilirdi ve kimse de onu suçlamazdı. Ama Ivar zekası ve doğuştan babası gibi lider olmasıyla kısa sürede herkesin saygısını Denemekten asla vazgeçmedi vücuduna istediği gibi hükmedemediği her gün biraz daha hırslandı. İyi bir lider olmak için iyi bir savaşçı olmak yetmezdi. Çok zeki olmakta gerekirdi ve Ivar bu özelliğin kendisinde olduğundan oldukça emindi.

Ragnar Lodbrok Ölümü

Ragnar felaketinden artık bunalan Anglo – Sakson krallıkları 866 yılında Kral Ragnar ’ı yakalamıştı. Kral Aella esir aldığı Ragnar ‘ı aşağılayıcı bir şekilde yılan dolu çukura atarak acı içinde onu öldürdü. Aella ülkesini bir felaketten kurtulduğunu düşünüyordu İngiltere halkı bunu sokaklarda ölesiye kutluyordu. Ama asıl tehlikenin ve felaketin onlara doğru yeni geldiğini daha anlamamışlardı.

Kemiksiz İvar dostu olmayan hatta kardeşleriyle bile anlaşamayan bir kişiydi. Sadece babası Ragnar ile konuşur onun savaş maceralarını dinlemeyi severdi. Hayatında tek önemli kişi annesi Aslaug ve babası Ragnar ‘dı. Ragnar ‘ın ölüm haberinin ülkesine ulaşması uzun sürmedi. Herkes bu haber ile bir anda donup kaldı kuzeyliler yarı tanrı olan kralları artık yoktu. Ivar bu haberi getiren kişiden babasının nasıl öldüğünü tekrar tekrar dinledi. Her dinlediğinde daha da nefret doldu.

Ivar için tek bir seçenek kalmıştı o da babasının öcünü tüm İngiltere ‘den almaktı. Bu ölüm kardeşler arası bağı da iyice arttırmıştı. Vikings dizisinde aralarının bozuk olduğunu İvar ‘ın kardeşleriyle savaştığı gibi sahneler gösterilse de bunlar kesinlikle gerçek değil. İvar, babasının ölüm haberini tüm kuzeye ülkelerine duyurdu ve onlardan kendisiyle birlikte Ragnar Lodbrok için son kez savaşmasını istedi.

Büyük Barbar Ordusu

Kemiksiz İvar bu çağrısı ile neredeyse kuzeydeki tüm krallıkları kendi yanına almıştı. Bu büyük Viking ordusunun tek hedefi İngiltere‘yi yerle bir ederek Kral Ragnar ’ın öcünü almaktı. Vikingler doğuştan savaşçı oldukları ve kutsal değerlerine sahip çıkmayı sevdikleri için bu birlikte savaşma fikrine hemen katıldılar. Çünkü Ragnar tüm kuzey için önemli bir isimdi. Dizide gösterilenin aksine bu ordunun liderliğine tüm kardeşlerin ortak kararı ile Ivar Ragnarsson gelmişti.

Bunun sebebi ise İvar’ın sahip olduğu zekasının üstünlüğü herkes tarafından bilinen bir gerçekti. Bu ordu İngiltere adasına iner inmez buldukları her yeri yağmalıyor ve öldürüyorlardı. Northumbria bölgesinde Ivar ve Aella karşı karşıya geldi. Bu savaşı kazanan Ivar Kral Aella ‘yı kuzey efsanelerine göre ‘Kan Kartalı’ adı verilen çok acılı bir şekilde öldürdü.

Ama bu zafer Ivar için yetmezdi. Hedefinde tüm İngiltere adası ve buradaki tüm krallıklar vardı. Kemiksiz İvar babasının ölümünden tüm adayı suçluyordu. Ordu ilerledikçe ilerliyor geçtikleri bölgelerde sadece kan gölü ve yıkık duvarlar bırakıyorlardı.

İngiltere Fethediliyor

Ivar ve ordusu gün geçtikçe büyüyor ve güçleniyordu. Ordu savaş kaybetmemişti ve bu gidişle kaybedecek gibi de durmuyordu. Ivar artık gözünü Mercia krallığına dikmişti. Adanın en güçlü krallığıydı. Oranın alınması demek en zorlu engeli ortadan kaldırmak demekti. Ordu Mercian şehri yakınlarında karargah kurdu ve bir yıl kadar burada bekledi.

YouTube video

Ivar saldırmak için acele etmiyordu. En sonunda kale surları bu orduya dayanamadı ve yıkıldı. Ivar ve ordusu içerdeki herkesi kılıçtan geçirdi tüm klişeleri yakıp yerle bir etti. Mercia düşmesi ile geri kalan Viking ordusu Batı Anglia kralı Edmund liderliğinde bir ordu ile Kemiksiz İvar ve ordusuna saldırdı. Bu orduyu da yenen Ivar, Edmund ‘u esir aldı.

Kral Edmund, Ivar ‘ın elinden yediği yüzlerce ok ile delik deşik edilerek öldürüldü. Bu acı dolu ölümünden sonra Hristiyanlar Edmund ‘u aziz ilan etti.

Efsane Kralın Ölümü

870 yılına kadar Ivar Dublin ‘e kadar tüm İngiltere’yi kontrolü altına almıştı. 873 yılına gelindiğinde ortada bir sebep yokken Kemiksiz İvar bir anda öldü. Bu ölüme sebep olan şeyin tek bir mantıklı açıklaması vardı. Kemiklerini bu kadar güç yapan hastalığın ilerleyerek Ivar ‘ın ölümüne sebep olmasıydı. Kemiksiz İvar öldükten sonra Viking ordusu birliğini ve kuvvetini daha fazla koruyamadı ve art arda alınan yenilgiler sonucu bu ordu geri püskürtüldü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!