featured

Wiki Loves Earth Fotoğraf Yarışması İlk Defa Türkiye’de Düzenlenecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Wiki Loves Earth fotoğraf yarışması, fotoğrafa gönül vermiş kişiler tarafından her sene takip edilen bir etkinliktir. En başarılı fotoğrafların ödüllendirildiği etkinliğe en büyük internet kütüphanesi olan Vikipedi öncülük ediyor. Türkiye’de düzenlenecek olan yarışmanın konusu ise “Türkiye’deki doğal miraslar” olarak belirlendi.

YouTube video

Vikipedi tarafından düzenlenen yarışma ilk kez 2013 senesinde düzenlenmişti. Düzenlendiği ilk yıldan itibaren de dünyadaki tüm fotoğrafçıların ilgisini çekmeyi başardı. Fotoğrafçıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik bu sene “ Viki yeryüzünü seviyor” sloganı ile Türkiye’de düzenlenecek.

Yarışmaya dünyanın her yerinden fotoğrafçılar, kültürlerini yansıtan doğal miraslarının fotoğrafları ile katılım sağlayacak. Yarışmaya katılan fotoğrafların her biri birinci olmak için büyük mücadele verecek. Yarışmaya katılmak isteyenler için ise son katılım tarihi 30 Haziran 2020 olarak duyuruldu.

Wikimedia Vakfı, Vikipedi’nin bir kolu olarak açılmış vakıf olarak biliniyor. Türkiye’deki temsilciliği ise Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye’dir. Bu grup gönüllü kişilerden oluşturulmuştur. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek fotoğraf yarışması bu gönüllü grup tarafından organize ediliyor. Yarışmanın konusunu da “Türkiye’deki doğal miras alanları” olarak belirlediler.

Wiki Loves Earth Fotoğraf Yarışması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uluslararası çapta etkisi olan bu yarışmanın düzenlenme amacı farklı ülkelerde bulunan doğal mirasların fotoğraflanmasına teşviktir. Bu fotoğraflar daha sonra Vikipedi’de yayınlanıyor. Her fotoğraf daha sonra lisans alıyor ve herkes tarafından tekrar tekrar kullanılabiliyor. Bu sayede de ülkelerin doğal mirasları herkes tarafından tanınma imkanı buluyor.

Yarışmaya katılmak isteyen fotoğrafçılar 30 Haziran 2020 tarihine kadar en güzel fotoğraflarını göndermelidir. Doğal mirasları temsil eden; milli parklar, yaban hayatı, sulak araziler gibi alanlarda hayvanlar, manzaralar veya bitkiler çekilebilir. Çekilen fotoğraflar yarışmanın resmi web site adresine yüklenmelidir. Wikimedia Commons’a yükleme gerçekleştikten sonra sonuçları beklemelisiniz.

Yarışmaya Katılım Şartları Nelerdir?

Yarışmaya sıkıntısız katılım sağlamanız ve geçersiz fotoğraf yüklememeniz için uymanız gereken kurallar vardır. Bu kurallar şu şekildedir;

Yüklenecek fotoğraflar fotoğrafçı tarafından özgün olarak çekilmeli ve yüklenmelidir.Fotoğrafların 30 Haziran 2020 tarihine kadar yüklenmesi gerekir.Fotoğraflar özgür lisans ile lisanslaştırmalıdır.Aktif olarak kullanılan bir e-posta adresi ile katılım sağlanmalıdır.Sitede Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan çekilmesi belirlenen yerlerin listesi bulunuyor. Belirtilen yerlerde çekilmiş fotoğraflar uygun tarzda açıklanmalıdır.Fotoğraflara alt yazı ve açıklama eklenmelidir.Herhangi bir filigranın görünmediğinden emin olunmalıdır.Çekilen fotoğrafların kalitesi en az 2 megapiksel olmalıdır. (1600X1200 piksel)

Yarışma İçin Bazı Tavsiyeler

Wikimedia Commons adresinde bir hesap oluşturun ve oturum açın.Her bir fotoğrafınızı güzel ve dikkat çekici şekilde isimlendirin.Sayfada gösterilen “Bir nesne bulun” butonunu kullanın.Fotoğraflarınızı yüklerken mutlaka kategori belirleyin. Bu sayede kategori araması yapan kişi sizin fotoğrafınıza ulaşabilir.Yarışmaya katıldığınız fotoğrafları #WLETurkey ve WLE2020 etiketleri ile sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.Sabırlı bir şekilde sonuçların açıklanmasını bekleyin.

YouTube video

Türkiye’deki en iyi 10 koruma alanının seçileceği fotoğraf yarışması jüri üyeleri yerel kişilerden oluşacak. Jüri tarafından yapılacak değerlendirmelerde fotoğraf tekniği, özgünlük ve Vikipedi bünyesinde kullanılabilir oluşu etkin rol oynayacak. Uluslararası yarışma olan Wiki Loves Earth birincisi bu şekilde belirlenecek.

Wiki Loves Earth Fotoğraf Yarışması Ödül Miktarı

YouTube video

Fotoğrafçılar bu prestijli yarışmada ödüller için mücadele edecekler. Yarışmada en iyi 10 fotoğraf seçilecek. Ödül ise ilk 3 başarılı yarışmacıya verilecek. Ödül miktarları şu şekildedir;

Yarışmanın birincisine 2000 TL Değerinde Hediye KartıYarışmanın ikincisine 1300 TL Değerinde Hediye KartıYarışmanın üçüncüsüne 650 TL Değerinde Hediye Kartı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!