featured

Grip Hakkında Bilmediğiniz Hayret Verici Gerçekler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Grip genel de mevsim geçişlerinde yaşadığımız, vücut direncimizi düşüren ve bizi en az 1 hafta halsiz bırakan bir hastalık. Grip hakkında bildiğimiz şeyler burnumuzun akmasıyla sınırlı. Şimdi sizlerle bu hastalık hakkında bilmediğiniz gerçekleri paylaşacağız.

Grip Nedir?

Grip, son zamanlar da adını sıkça duyduğumuz “influenza” virüsü nedeniyle meydana gelir. Solunum yolu hastalığıdır ve fazlasıyla bulaşıcıdır. Yazdan sonbahara, sonbahardan kışa geçişler de çoğu kişi grip olur. Şimdi gelin bu hastalık hakkında bilinmeyenlere bakalım.

1. Gribi Hafife Almayın

Yalnızca Amerika da bir yılda 200.000 bin kişi gribe yakalanır. Yılda 36.000 kişi de gripten hayatını kaybeder. Dünyada her yıl 500.000 kişi gripten hayatını kaybederken, yine dünya genelinde yaklaşık 5 milyon kişi gribe yakalanır.

2. Savaştan Daha Çok Can Alıyor

İspanyol gribi normal savaştan çok daha fazla can almıştır. Bu hastalıktan ölenlerin sayısı Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Vietnam Savaşı’nda ölen kişilerin toplamından çok daha fazladır.

3. Tedavi Masrafları Çok Fazla

Her ne kadar bu hastalığı herkesin geçirdiği “ilaç kullanırsak 1 haftada kullanmazsak 7 günde biter” bir hastalık olarak görsek de gribin sadece Amerika’ya maliyeti her yıl milyarlarca dolar. Buna hastalığa yakalanıp işe gelemeyen kişilerin yarattığı iş gücü düşüklüğü de dahil.

4. Çok Çeşitlidir

Bu hastalık tek tip değildir. Hepinizin bildiği üzere çeşitli türleri vardır. En yeni grip çeşidi domuz gribi olduğundan bunu artık hepimiz biliyoruz. Son çıkan Hong-Kong gribi ise yaklaşık bir milyon insanı öldürmüştür. Asya gribi olarak bilinen grip türü ise Çin kökenlidir ve milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştur.

5. Tarihin En Ölümcül Gribi

Özellikle koronavirüs salgını başladığından beri adını sıkça duyduğumuz İspanyol gribi dünya tarihinin en ölümcül gribi olmuştur. Yaklaşık 100 milyon insanın can verdiği salgına mor ölüm adı da veriliyordu. Bunun sebebi ise bu salgına yakalanan insanların renginin mora ve siyaha dönüşmesiydi.

6. Çok Uzun Süre Varlıklarını Korurlar 

         

İnfluenza adı verilen ve gribe neden olan virüs adeta bir çelik kadar dayanıklıdır. Kumaş ve gözeneksiz yüzeyler de 12 ile 48 saat arasında yaşarlar. İnsan vücudunun sıcaklığında ise vücuttan çıkmamak için bir hafta direnirler. 0 derecenin altında ise iyiden iyiye bulaşıcı olmaya başlarlar.

7. Domuz Gribinin Çıkış Noktası Neresi?

Domuz gribi de ilk çıktığında birçok insanın hayatına mal olan bir salgın halini almıştı. Çıkış noktası Meksika ve Amerika olan domuz gribi günümüzde sıradan bir grip halini almıştır.

8. Kimi İnsanların Domuz Gribine Bağışıklıkları Vardır

Domuz gribi ortaya çıktıktan sonra görüldü ki 1957 yılından önce doğan kimi kişilerin bu gribe bağışıklığı vardır. Bunun nedeni ise daha önce virüsü belki de farkında olmadan geçirmeleri ya da aşıya maruz kalmış olmalarıdır.

9. Sümüksü Sıvı Virüslerin Diğer Adıdır

Virüsler aslında bakterilerden daha basit bir yapıya sahiplerdir. Sümüksü sıvı olarak da bilinen virüsler kapsid denilen bir yağ zarı ile kaplanmış genetik malzemelerdir. Her virüs öldürücü değildir. Örneğin dudağımızda çıkan uçuk da vücudumuza yerleşmiş bir virüsten meydana gelir ancak çok farklı bir durum olmadıkça zararsızlardır.

10. Sadece Mikroskop İle Görünürler

Virüsler bakterilerden çok daha küçüktür. Bakteriler virüslerden neredeyse 20 ile 100 kat arası daha büyüklerdir. Her ne kadar halk arasında virüsün nedenini bakteriler olarak görsek ve ikisinin aynı anlama geldiğini düşünsek de ikisi birbirinden farklıdır.

11. Sars Virüsü

Ortaya çıktığı dönem yine korku uyandıran bir hastalık olan SARS virüsü içinde Asya, Avrupa ve Amerika’nın da olduğu 20 ülkeden 8000 kişiden 774’ünün ölümüne neden olmuştur.

12. Tarihin İlk Grip Deneyi

İlk grip deneyi gelincikler de denenerek tanımlanmıştır. Bunu gerçekleştiren doktorlar ise 1933 yılında İngiliz araştırmacılar olan Patrick P. Laidlaw, Wilson Smith ve  Christopher Andrews’dir.

13. Tavuk Grip Aşılarının Kaynağıdır

Yumurta alerjisi olanlar için grip aşısının tehlikeli olabileceğini biliyor muydunuz? Bu yüzden bir doktor tavsiyesi olmadan aşı olunmamalıdır. Tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yani aslında aşı olmak “grip oldum bir gripin içeyim” demeye asla benzemez.

14. Domuz Gribinin Başlangıcı

Bazı tarihçilere göre domuz gribinin başlangıcı Yerli Amerikalıların 1493 yılında gemiler ile domuzları Amerika’ya getirmesinden kaynaklanıyor.

15. Belgelere Geçen İlk Salgın

Belgelere geçen ilk salgın H2N2 adı verilen ve 1989-1990 yılları arasında yaklaşık bir milyon insanın ölümüne neden olan hastalıktır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!