featured

Dövme Yaptırmak Zararları Var mıdır? Dövme Yaptırmanın Dinimizdeki Yeri Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dövme yaptırmak bazı kişilerin tarzı, bazı kişilerin hayali bazı kişilerin de korkusudur. Vücuda iğne darbeleri ile yapılan dövmeler, hoş bir görüntü sağlamasının yanında bazı cilt hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Bir diğer tartışmalara yol açan konu ise dövmenin caiz olup olmadığı konusudur. Şimdi, birçok farklı kesime hitap eden ve birçok kesimin konusu olan dövmeyi farklı yönleriyle ele alalım.

İnsanların pek çoğu, vücutlarının daha güzel görünmesini istedikleri için birbirinden farklı şekillerde dövmeler yaptırmayı tercih eder. Fakat dövme yaptırmanın zararları genellikle önemsenmeden hareket edilir. Vücuda yapılan dövmenin bir ölümle sonuçlanması mümkün değildir. Fakat vücut sağlığını tehlikeye atabilecek sonuçlar doğurabilir.

Böyle durumlarla karşılaşmamak için öncesinde bir hazırlık ve araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Deri ve cildinizin hassaslığını öğrenmek ve dövme için uygun olup olmadığınızı uzmanlara danışmanız gerekir.

YouTube video

Öncelikle başınıza gelebilecek sağlık sorunları hakkında bilgi verelim. Dövme kararınızı bu hastalık ihtimallerini göze alarak tekrardan düşünün.

1- Cilt Hastalıkları

Dövme yaptırmanın sebep olabileceği en büyük sağlık sorunlarından bir tanesi, çeşitli cilt hastalıkları olarak bilinmektedir. Halk arasında, dövmelerin cilt kanserine sebep olduğu söylenir ve bu pek de yanlış sayılmaz.

Çünkü özellikle renkli dövmelerin yapımında cıva, demir oksit, kobalt, arsenik, kadmiyum ve nikel gibi kimyasal ürünler kullanılır. Bunlar ise cildin doğal yapısına zarar vermek için yeterli olan maddelerdir.

2- Vasküler Hastalıklar

Dövme, iğne uçlu makinalar aracılığı ile renk pigmentlerinin deri altındaki tabakaya aktarılması şeklinde yapılır. Fakat dövmeciler her ne kadar deneyimli ya da dikkatli olursa olsun, dövme iğnelerinin gereğinden fazla bir miktarda deri altına ulaşabilmesi mümkündür. Bu durum ise deri altındaki çeşitli damar dokularının zedelenmesine ve yaralanmasına sebep olabilir.

Damarlarda meydana gelen bu yaralanmalar ile beraber olarak, dövme yaptırmanın zararları arasında çeşitli vasküler hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Dövme makinalarının damarlara temas etme riskinin bulunmadığı konusunda pek çok iddia bulunmaktadır. Fakat bu iddia doğru sayılmaz.

YouTube video

Dövmenin kalıcı hale gelebilmesi için iğne uçları ile renk pigmentlerinin, çeşitli özelliklere sahip olan damarların bulunduğu “dermis” tabakasına ulaştırılması gerekir. Eğer bu şekilde yapılmazsa tüm renk pigmentleri, ölü deri hücreleri ile beraber vücuttan atılır ve dövme tamamen silinebilir. Dolayısıyla bu makinaların damarlara zarar verme riski her zaman vardır. Bu nedenle dövme yaptırmak gerçek bir araştırmayı gerektirmektedir.

3- Alerjik Hastalıklar

Dövme yaptırmanın zararlarından bir diğeri ise sebep olabileceği alerjik hastalıklardır. Bu hastalıklar çok çeşitli türlerde ortaya çıkabilir. Çünkü dövmenin renk pigmentleri vücuda ilk defa girmiş olduğunda, dövme yapılan noktaya çok sayıda makrofaj hücresi ulaşır.

Bu hücreler, vücuda yabancı olan bu maddelerin ortadan kaldırılması için renk pigmentlerini yutmaya çalışır. Ve bu durum bazı insanların zaman içinde alerjik tepkiler göstermesine sebep olabilir.

Dövme Yaptırmak Caiz mi?

Vücuda iğne darbeleri ile çeşitli figürler işleme sanatı çok eski tarihlerden beri vardır. Cahiliye dönemi adetlerinden birisi olduğu da söylenmektedir. Vücuduna çeşitli figürler yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında dövme yaptırmak günah mı konusu oluyor. Bu nedenle diyanet sürekli mesaj ve telefon geliyor.

Hadislerden yola çıkarak dövmenin kesin olarak caiz olmadığı ve Allah’ın hoşnut olmadığı bir davranış olduğu söylenmektedir. Hz. Peygamberimizin Buhari’den bildirilen hadisine göre;

“ Vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların, yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir.”

YouTube video

Nisa Suresi’nde de Allah, ayetleri ile insanlara güzel görünmek için değişiklik yapmak, fıtratı bozacak halleri yasaklamıştır. İslam dininde bu tarz uygulamalar hoş karşılanmamıştır.

Eğer geçici dövme yaptırmak için caiz midir, günah mıdır sorusu sorulursa o konuda ile ilgili çeşitli görüşler vardır. Kalıcılığı geçici olduğu için veya abdeste engel olmadığı içim İslam açısından zararı olmadığını söyleyenler de bulunuyor. Ama bu konuda en doğru kararı yine Diyanet işleri yüksek kurulu verecektir.

Dövme Yaptırmak Acıtır mı?

Kalıcı dövmeler vücuda batırılan sivri uçlu iğneler ile yapılmaktadır. Bu da haliyle bir acı vermektedir. Acıya dayanıklı oluşunuza göre acı eşiğinize göre bu acıyı hissetmeniz değişiklik gösterecektir. Kimileri çok bir şey hissetmezken kimileri ağlama noktasına gelmektedir. Bir de dövmenin hangi bölgeye yapıldığı da acıyı hissetme konusunda önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!