featured

 Bulimia Nervoza Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çağımızın tehlikeli hastalıklarından olan ve bir çeşit yeme bozukluğu olan bulimia nervoza nedir? İşte, detaylar!

 Bulimia Nervoza Nedir?

YouTube video
Çok fazla yiyen insanlr bu durumu araştırdığında bulimia nervoza ismi ile karşılaştıklarından, bulimia nervoza nedir ve bulimia nervoza ne demek diye sormaktadırlar. İnsanların bazı dönemlerine denk gelen bir veya birkaç öğünde normal bir bireyin tüketebileceğinden daha fazla besin tüketmesi durumudur. Yemek kontrolünün kaybolduğu böyle durumlara tıp literatüründe Bulimia Nervoza hastalığı denmektedir. Yani bulimia nervoza nedir, sorusunun cevabı bir insanın normalden daha fazla yemesidir ve bu durum tıp dilinde bu isimle bilinir.

Bu tür davranışlarını sezinleyebilen ancak kontrol edemeyen kişiler aşırı kilo almaya karşı kusma yöntemine gidebilmektedir. Bunun haricinde idrar söktürücü ilaçları almak veya aç kalmak gibi çeşitli yöntemler deneyebilmektedir.

Bulimia Nervoza Gerçekleşme Süreci

Gereğinden fazla tüketme hissiyatı en çok olumsuz duyguların altındayken kendini gösterir. Stres ve baskı altında eylemleri yürütmek, diyet başlangıçları, beden ile ilgili olumsuz düşüncelere böyle bir duruma yol açmaktadır. Bu tarz psikolojik olarak gerçekleşen eylemlerde daha sonra bu eylemleri destekleyici psikolojik etkenlerde ortaya çıkmaktadır. Endişe ile aşırı yemek yeme eğiliminde olan bireyler daha sonra pişmanlık ve suçluluk duyguları yaşarlar.

Bulimia Nervoza Hastalığının Belirtileri

YouTube video

Genel olarak bu hastalık kadınlarda daha fazla gözlemlenmektedir. Ergenlik döneminde ve genç erişkinlik dönemlerinde daha sık rastlanır. 40 yaş sonrası bu hastalığın ortaya çıkması az ihtimaldir.

Bozuk yemek yeme alışkanlıkları bulimia nervoza tanısı koyulması için yeterli sebeplerinin başında yer alır. Uzmanlar tarafından ölüm riski yüksek hastalık olarak tanımlanır. Bulimia belirtileri şu şekilde ortaya çıkabilir;

Bireyler tıkanarak beslendikleri için belli bir sürenin sonunda mide şikayetleri ortaya çıkar.Kilo almamaya bağlı olarak sağlıklı olmayan dengeleme yöntemlerine başvururlar.Sağlıklı olmayan bu dengeleme yöntemleri ile ciddi hayati riskler ortaya çıkabilmektedir.Yine kilo alımını önlemek adına gereğinden fazla antrenman ve egzersiz yapıldığına rastlanabilir. 

Bulimia Hastalığının En Çok Rastlandığı Kişiler

Bu hastalığa yakalananlar için genel bir tanı konulmuş ve araştırmalar sonucunda şu kişilerde en çok rastlanmıştır:

Özgüveni yeteri kadar yüksek olmayan bireyler.Sürekli olarak mutsuzluğa eğilimli bireyler.Uyku Sorunu yaşayan kişiler.Anksiyete bozukluğundan şikayetçi kişiler.Aşırı düzeyde kaygı bozukluğu yaşayan bireylerEnerji ve konsantrasyon konusunda sorunlar yaşayanlar.Çocukluk döneminde travma yaşayanlar.

Bulimia nervoza ile kadınlarda adet görememe veya adet zamanlarında düzensizlikler yaşanabilir. Kusturma davranışına meyleden bireyler vücutlarını alamadıkları minerallerden dolayı ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Midede yırtılmalar ve bağırsak sorunları yaşanabilir. Uygun olmayan dengeleme yöntemleri ile kişilik bozukluğuna kadar varan diğer hastalıkların başlangıçlarını yaşayabilirler.

Bulimia Nervoza Testi

Bir uzman tarafından hastalığın ne düzeyde olduğunu saptamak için yapılır. Hastalığın ölüm riski taşıması sebebiyle kişisel bilgilerle tedaviye gidilmesi uygun görülmez. Kişisel deneyimlerle tedavinin uygun görülmediği gibi uzmanlarda hastalığa nasıl müdahale etmesi gerektiği hakkında fikir edinmek için bu testi uygularlar. Bulimia nervoza testi ile uzmanlar kişinin üzerinde kendi analizlerini ve gözlemleri de tanı koymasına yardımcı olabilmektedir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyor iseniz, doktora başvurduğunuzda sizden bulimia nervoza testi isteyebilir. Bulimia nervoza Testi elbette herkese yapılmaz. Konuyla ilgili hekime başvurduğunuz da eğer gerek görürse bu testi yapacaktır.

Bulimia Hastalığının Tedavisi

YouTube video

Bulimia nervoza nasıl kurtulurum, derseniz bilişsel davranış terapisi yöntemiyle psikoterapinin Bulimia Nervoza hastalığının tedavisinde büyük payı vardır. Bu psikoterapi yöntemiyle dürtü kontrolleri normal seviyelere çekilir. Psikoterapi çoğu zaman yeterli olabilmektedir. Ancak bu yöntem tek başına yeterli gelmediği durumlar da ilaç kullanımına da gidilebilmektedir. İlaçlar ile depresif haller azaltılıp normalleştirildikten sonra tekrar psikoterapi ile eksik görülen noktalarda iyileştirmelere gidilir. Psikoterapi uzman ve hasta ile birebir gerçekleştirirken çocuk hastalarda belirli durumlarda ebeveynlerinde terapiye katılması gerekebilir. Hastalığın mevcut durumuna bağlı olarak yetişkin bireyler günlük, haftalık veya aylık olarak seanslara katılırlar.

Bulimia nervoza ekşi sözlükte de kendine geniş yer bulan bir hastalıktır. Bu hastalığı geçiren kişiler sözlükte bilgi vermişlerdir. Bulimia nervoza ekşi sözlükten faydalanmak istiyor iseniz, sözlüğün arama kısmına bu hastalığın ismini yazarak belirti gösteren kişilerin yazdıklarını okuyabilirsiniz.

Bulimia nervoza yeme bozuklukları hastalığıdır. Bu yeme hastalığı kişilerde adeta tıkınırcasına yemeye neden olur. Bir şekilde bu hastalıktan kurtulmak için kısa sürede doktora başvurmanız gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!