K vitamini içeren besinler, K vitamini hangi besinlerde bulunur gibi sorular son zamanlarda sıklıkla araştırılmaktadır. Bunun nedeni de kişilerin yaşadığı hastalıklar ve halsizliklerdir. Çünkü bu vitaminin eksikliğinde vücudunuzda yorulmalar ve halsizlikler hissedebilirsiniz. Vitamin eksikliği olup olmadığını öğrenmek için de doktorunuza mutlaka test yaptırmalısınız. Sonuca göre takviyelere başlamalısınız.
K vitamini Danimarkalı bir bilim insanı olan Henrik Dam tarafından keşfedilmiştir. Adını ise, bu konudaki bilimsel makalelerin yayımlandığı Almanca dergilerde “Koagulations vitamin” olarak ifade edilmesinden almaktadır.
“Koagulasyon vitamini” olarak Türkçeye çevrilebilecek olan bu adlandırma, kan pıhtılaşması anlamına gelen koagulasyon ile vitamin arasındaki bağdan kaynaklanmaktadır. Ayrıca aşırı kan sulandırıcı ilaçların kullanılması da bu vitaminin vücutta yetersiz bir miktara düşmesine sebep olabilmektedir. K vitamini içeren besinler ise genel olarak bitkisel besinler olmaktadır fakat hayvansal besinlerde de bulunabilir. Bu besinler şunlardır:
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda sıralanmış olan besinlerden yeteri kadar tüketilmemesi durumunda ortaya çıkan vitamini eksikliği, gözle görülebilecek bazı belirtilere sahiptir. Bu belirtiler arasında;
Ciltte bozulma ve yaraların geç iyileşmesi,Kan pıhtılarının tırnak altından görünmesi,Dışkı renginin koyu bir hal alması ya da kanlı bir şekilde dışkılama gibi çeşitli belirtiler bulunur.https://www.youtube.com/watch?v=DQQeKPb58oA
Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sıklıkla görülebilen K vitamini eksikliği, bu grup için son derece ölümcül bir hale gelebilmektedir. Bebeğin vücudunda kanamaların meydana gelmesi, göbek kordonu bölgesinin uzun bir süre boyunca kızarık kalarak kanaması gibi küçük belirtiler görülebilir. Erken teşhis konulmaması halinde beyin kanaması riski oldukça yüksektir.
K Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
K vitamini içeren besinler tüketilmemesi ya da gereğinden az bir miktarda tüketilmesi ile beraber ortaya çıkan belirtiler vardır. Bu belirtileri insanları heyecanlandırabilir ve bir paniğe neden olabilir. Vücutta olağan dışında bir şeyler görüldüğünde doktora gidilmesi önemlidir. Erken teşhis ve tedavi ile bu vitamin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar tedavi edilebilir.
Erkeklerin bu vitamini günde 100 – 120 mikrogram (gramın milyonda biri), kadınların ise 80 – 90 mikrogram alması gerekir. Vitaminin vücutta eksik olması durumunda çeşitli takviyelerin damardan enjekte edilmesi yolu ile vücuda kazandırılmaktadır. Bunun dışında olarak, çeşitli gıda takviyeleri de kullanılabilmektedir. Eğer belirtiler ortaya çıkmışsa, düzenli beslenmeye ve mutlaka bir uzmana başvurmaya dikkat edilmelidir.
K Vitamini Ne İşe Yarar?
Vücudumuzda bulunan kanın bazı acil durumlarda, kanamalarda pıhtılaşması gerekir. Bu görevi vücudumuzda bulunan ve genellikle bitkisel gıdalardan aldığımız K vitamini üstlenir. Ayrıca kemik yapısının güçlenmesine de yardımcı olur.
Kanama sonrası pıhtılaşma meydana gelmezse sonucu ölüme gidebilecek olaylar yaşanabilir. Kan kaybından dolayı B12 vitamini ve demir kaybı da yaşanabilir. Bu değerlerin düşmesi ile de halsizlik, depresyon gibi durumlar görülebilir. Beyin fonksiyonlarında işleyiş sorunu oluşabilir. Bunları dolaylı yoldan engelleyebilmek için bol bol K vitamini içeren besinler tüketmek gerekir.
K vitamini açısından zengin yeşil yapraklı ürünleri günlük bol miktarda tüketmek gerekir. Buna bağlı olarak hayvansal gıdalardan da tüketmek kemik erimesi gibi K vitamini eksikliğinde görülen daha birçok hastalığın önüne geçilmiş olur. Çocuk ve yaşlı insanlar olmak üzere herkes için önemli bir vitamindir. K vitamininin tüketilmesi birçok kalp hastalığından da koruyacaktır.