featured

Plati Balığı Nedir? Plati Balığı Bakımı Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akvaryum balıkları arasında en çok merak edilen sorulardan birisi “ plati balığı nedir ” sorusudur. Plati balığı “ateş balığı” adı ile de bilinen oldukça sakin görünümlü bir balıktır. Bu yönü ile evinde ya da iş yerinde akvaryumu olanlar için en güzel balık türleri başında gelir.

YouTube video

Bu minik balıklar akvaryumlarda oldukça hoş bir görüntüye sahiptirler. Sakin bir su yaşantısını yansıtan ve bakımı oldukça kolay olan plati balıkları hakkında üreme şekli, fiyatları, akvaryumları ya da diğer özellikleri hakkında birçok konu merak edilir. Peki plati nedir ve hangi özelliklere sahiptir? Tüm detayları ile balık severler için bu sevimli balığı hep birlikte inceleyelim.

Plati Balığı Nedir ?

Plati balıkları bir akvaryum içerisinde diğer tür balıklarla uyumlu bir yaşam sürer. Üreme konusundaki rahatlığı, suyun içerisindeki uyumu, kolay bakımı sayesinde en çok beslenen balık türleri arasında yerini almıştır. Aynı zamanda özellikle balık bakmaya yeni başlayacaklar için de en çok tavsiye edilen balık türü olarak karşımıza çıkar. Bunun sebebi ise bakımının oldukça kolay olmasıdır.

Plati Balığı Türleri Nelerdir? Balon Plati Balığı Nasıldır?

YouTube video

Yaklaşık 4-6 cm boya sahip kırmızı balık cinsi akvaryumda özellikle rengi ile dikkat çeker. Bazı türlerinin kuyruğu siyah olur; bu türe smokinli plati balığı denilir.  Plati türlerini sıralarken her birinin aslında kendi renginden isim aldığını göreceksiniz.

Kırmızı Plati ( Berlin)Mavi- Yeşil PlatiSiyah PlatiGünbatımı PlatiGolden Plati

Kanayan Plati şeklinde sıralanabilmektedir. Her bir tür yaşadıkları doğal ortamlara göre isimlendirilir. Aslında plati bağlığının doğal yaşam atlası Orta Amerika’ dır.

Balon plati oldukça eski bir plati türüdür. Ancak sıklıkla balon moly balığı ile ismen karıştırılır. Balon plati diğer plati balıklarından farksızdır. Kırmızı renkte ancak boyut olarak şişman bir yapıya sahiptir.

Plati Balığı Fiyatı Nedir? Plati Balığı Satılık Fiyatları Nelerdir?

Plati balığı fiyatı diğer balıklara oranla oldukça düşüktür. Çünkü bu balık türü oldukça fazla çoğalmaktadır. Hatta bulundukları akvaryuma sığamaz hale bile gelebilmektedirler. Bu sebeple sıklıkla balık sahipleri platiği balığı satılık ilanı verirler ve balık severler için bu balıkları tavsiye ederler. Oldukça sevimli ve minicik balıklar akvaryum içerisinde kırmızı kırmızı hareket ederler. Bu yönleri ile ev ve iş yerlerinde sizlere arkadaşlık edecek en güzel canlılardır. Balık severlerin ortalama 5-10 TL gibi rakamlarla satışa sundukları bu sevimli balıklar daima akvaryum balık tutkunları için gözde olacaktır.

1 – Plati Balığı Kaç Günde Doğurur?

YouTube video

Plati için ortalama hamilelik süresi 30-40 gün arasındadır. Bu doğum süresi çevresel faktörlere bağlı olarak değişir. Eğer gerekli sağlıklı koşullara sahip değilse balığınız 40 günden fazla sürede hamile kalabilir. Doğumu vaktinde yapması için akvaryumdaki diğer balıkların sayısının baskın olmaması hatta bu balığın kendi türleri ile yan yana olması daha verimli olacaktır. Hatta mümkün olduğunca ayrı bir akvaryuma alınması daha uygundur.

Hamile balık için az stres olması yavru sayısındaki kaybı en aza indirecektir. Süreci zorlaştıran bir diğer etken akvaryumun boyutudur. Tam olarak, yeterli oksijen alabilmesi ve ferah bir su yüzeyi balığınızın doğumunu kolaylaştıracaktır. Temiz akvaryum suyu ve ısısı oldukça önemlidir. Doğum bekleyen bir plati suyu 24 derece gibi bir sıcaklıkta olmalıdır ve düzenli olarak temizlenmelidir.  

YouTube video

Tabi bir de balığınızın beslenmesi konusu önemli bir noktadır. Balığınızın beslenme düzenine oldukça dikkat etmelisiniz. Uygun koşulları sağladığınızda ortalama 60 balığa kadar yavrulama imkanı bulunan bir balık türüdür. Ancak stres altında bulunan hamile plati oldukça yavru kaybedecektir. Bu durumda sayı 10 a kadar düşebilir.

2 – Plati Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Canlı doğuranlar olarak da bilinen Plati balıklarının en önemli özellikleri kesinlikle diğer balık türleri ile birlikte karma akvaryum ortamlarına en uyumlu balıklar olmasıdır. Kendi gibi Bol bitkili akvaryumları seven, Lepistes, ay moli, rabora, neon, cüce çiklitler, melek balığı ve oranda japon balığı ile aynı akvaryumda yaşayabilir. Bu türe xiphophorus maculatus ismi de verilmektedir. 

3 – Plati Balığının Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hamile olan plati  görüntü olarak hemen kendisini belli eder. Karnı direkt büyüyen bu balığın karın bölgesinde kuyruğa doğru olan kısımda belirgin siyah bir benek oluşur. Bu benek yavrularının gözleri olarak bilinir.

4 – Plati Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Karma akvaryumda yaşayabilen dişi plati, karın bölgesindeki yüzgeçlerine benzer yapıda üçgen anal yüzgece sahiptirler. Erkek platide ise karın bölgesinin kuyruğa doğru olan kısmında geriye doğru giden tüpe benzer bir organları vardır.

5 – Plati Akvaryumu Özellikleri

Platiler ile ilgili karşımıza çıkan önemli detay beslenmesidir. Çok sık tercih edilmesindeki önemli sebep de budur. Plati beslerken az ve sık beslemeniz balığı güçlü kılacaktır. Yem ayrımı yapmazlar bu da diğer güzel yanlarıdır. Günlük yem vermek en uygunu olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!