featured

Yenilenebilir Enerji: Rüzgar ve Güneş Enerjisi Kömürün Yerini Almaya Başlıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenilenebilir enerji, ülkemiz dahil tüm dünya da git gide kullanım alanını genişletiyor. Yakında kömürün yerini alacak olan yenilenebilir enerji hakkında ki her şeyi yazımızda bulabilirsiniz…

Yenilenebilir Enerji

İklimsel odaklı düşünce kuruluşu olan Ember şirketinin yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi ile ilgili yeni çıkardığı raporlara göre her geçen gün ihtiyaçların arttığını belirtmiştir. Küresel elektrikte bir payı olan rüzgar ve güneş enerjisi 2014’ten bu yana iki katına çıkmaya başladı. Şu anda küresel enerji karışımının da yaklaşık onda birini oluşturmakta ve nükleer santraller tarafından da üretilen enerjinin neredeyse aynı miktarına ulaşmaya başladı. Bu karbonsuz güç kaynakları içinde yapılan değişiklikler sürekli olarak kömürün yerini almaktadır.

Kömür üretimi, 2020’nin ilk yarısında ve 2019’un aynı dönemine kıyasla da rekor kıran bir yüzde 9,3 düşmektedir. Ember şirketine göre küresel enerji için Rüzgar enerjisinin son zamanlarda artması ile birlikte kömürdeki düşüşün yüzde 40’ına katkıda bulunduklarını belirttiler. Düşüşün çoğu elektrik talebini de aşağı çeken ölümcül COVID-19 salgınından kaynaklanıyor olduğunu da belirtti.   Ember şirketinin kıdemli ve ünlü elektrik analisti Dave Jones güneş enerjisi ile ilgili yaptığı açıklamalar da, “Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler de artık aynı yolda ve kömür ve gazla çalışan elektrik santrallerinden de gelen elektriğin yerini alacağını belirtti.

Ember şirketinin analizin de, dünya da küresel elektrik üretiminin yüzde 84’ünü oluşturan 49 ülkeyi içermektedir. İngiltere ve Avrupa Birliği ise elektriğinin ne kadarının güneş ve rüzgar enerjilerin de çalıştığı konusunda başı çekmektedir. Şu anda Almanya’daki elektrik karışımının yüzde 41’ini küresel enerji kaynakları ise Birleşik Krallık’ta yüzde 34’ünü kendilerinin ürettikleri güç kaynakları ile sürdürmektedirler. Avrupa Birliği genelinde ise bu oran yüzde 22’sini oluşturmaktadır.  

Küresel Enerji ile Dünya Genelinde Kirlenmeler Başladı

Dünyadaki en büyük üç küresel enerji kirleticisi olan Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan olduğunu biliyoruz. Güneş enerjisi için kıyasla çok daha büyük bir yenilenebilir enerji oranı olduğunu görmekteyiz. Güneş ve rüzgar enerjisi için Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan’da yaklaşık küresel elektrik kullanımının onda ikisi kadar güçle çalışmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti şu anda dünyadaki tüm kömür enerjisi üretiminin yarısından da fazlasından sorumludurlar. Aynı zamanda ülkelerinde çıkan COVID-19 salgını yüzünden de tepki çekmektedir.  

Amerika Birleşik Devletlerin de gücünün yüzde 13’ü Rüzgar ve güneşten almaktadır. Reuters ajansının bildirdiği haberlere göre, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjiler, 2020’de Amerika Birleşik Devletleri elektrik karışımının bir payı olarak da kömürü geçeceğini söylemektedir. ABD Enerji Enformasyon İdaresi tarafından da bu hafta başlarında açıklanan güneş enerjisi tahminlerine göre ise yenilenebilir enerji bu yıl en hızlı büyüyen elektrik üretim kaynaklarından olacak ve Nisan 2019’da Amerika Birleşik Devletlerin’de üretilen toplam yenilenebilir enerji miktarı da ilk kez kömürü geride bırakarak yenilenebilir enerji için rekor bir yıla katkıda bulunduğunu belirtti. Bununla beraber çoğu ülkeler için güç kaynakları kullanımında ciddi bir artış oldu. Ancak bu artış gelecekte küresel enerji kaynakları için büyük bir sorun haline gelebilir.

Tüm bunlara bakaraktan küresel kaynakları için zamanla azalması, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerini sınırlamak için fosil yakıt kullanımını azaltmaya yönelik ilerlemeleri teşvik etmektedir. Ancak, 2014 Paris iklim anlaşmasında belirlenen ve gezegenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak sanayi öncesi güneş enerjisi kullanım seviyelerin de 2,5 santigrat dereceden de çok fazla ısınmasını durdurma hedefine ulaşmak için hala uzun bir yol var olduğunu belirttiler. Bu hedefe ulaşmak için küresel kaynaklara büyük bir yatırımın olması gerekli olduklarını belirttiler. Kömür madenciliğine verilen önemin azalmasıyla birlikte kömürün önümüzdeki 15 yıl içinde her yıl yüzde 14 düşmesi tahmin edildi. 2060’a kadar karbondioksit emisyonlarının da esasen ortadan kalkması gerektiğini söylediler.  

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş enerjisi, kaynağı Güneş olan ısı olan ve gezegenlere parlaklık sağlayan bir ışıktır. Güneş’in çekirdeğinde yer alan füzyon enerjileri ile birlikte açığa çıkan ışınım enerji sistemidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi ile birlikte füzyon sürecinde hiçbir gezegenin bu kadar enerji veremeyeceği büyüklükte bir enerji sağlamaktadır. Güneş’in yüzeyinde bulunan güneş radyasyonlarının yoğunluğu yaklaşık olarak 6.33 x l0⁷ W/m² dir. Güneş var olduğu sürece yenilenebilir enerji kaynağıdır.  

Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgâr gücü enerjisi, elektrik üretmek için rüzgâr türbinleri ve bu enerjiyi tekrarlanabilir hale getirmeye çalışılmıştır. Mekaniksel bir güce sahip olan rüzgar enerjisi için yel değirmeni, su veya kuyu pompalama işlemleri için rüzgâr pompaları veya gemileri yürütmek için de yelkenler kullanılarak rüzgârın daha kullanışlı olmasını sağlama etrafındaki formlara katkı sağlamaktadır. Ayrıca rüzgâr enerjisinin bazı bilim adamlarına karşın yenilenebilir enerji olduğu bilimde her zaman doğrulanmıştır.    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!