featured

Hisse Senedi Nemalandırma Nedir? 2021 Yılında Yapılması Gerekli midir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tasarruflarınız hisse senedi ile değerlendirebilir, yatırım yapabilirsiniz. Bazı durumlarda hisse senedinizi nemalandırmak isteyebilirsiniz. Borsaya yabancıysanız hisse senedi nemalandırma ne demek diye sorabilirsiniz. Borsaya ilgi duyuyorsanız ve hisse senedine yatırım düşünüyorsanız bu yazı tam size göredir.

Hisse Senedi Nemalandırma Nedir? Gerekli midir?

YouTube video

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) hisse senedine yatırım yapmak isteyenlere nemalandırma avantajı sunuyor. Bunun için TL cinsinden vadesiz mevduat hesabınızın olması gerekiyor. Bu mevduat hesabınızda bekleyen bakiyelere ilişkin nemalandırma isteyip istemediğinizi gösteren sorgulamaya hisse senedi nemalandırma deniyor.

Hisse senedi nemalandırmada nakit teminatlarınıza yapılan faiz ödemesine de nemalandırma deniyor. Bu teknik konuyu bir örnekle anlatırsak daha iyi anlayacaksınız. Örneğin hesabınıza 20 bin lira yatırdınız. Bu parayla yatırım yapıyorsunuz. Bu paranın 10 bin lirasıyla işlem yapıyorsunuz.

Diğer 10 bin lirası da boşta duruyor. Paranızın boşta durması veya işlemde çalışması önemli değil. Nakit bakiyeniz olan 20 TL üzerinden nemalandırılıyorsunuz. Yani 20 bin liranın faiz getirisini alıyorsunuz.

1 – Hisse Senedi Nemalandırma Tipi Nedir?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem yapmak istiyorsanız, çalıştığınız bankadan bir yatırım hesabı açıyorsunuz. Yatırım hesabını cep telefonunuzdan mobil uygulamayla da açabilirsiniz. Hesabınıza en az ne kadar yatıracağınızı, hangi kurum üzerinden işlem yapacaksanız oradan öğrenebiliyorsunuz.

YouTube video

VİOP başlangıç teminatları, Borsa İstanbul tarafından belirleniyor. Örneğin Emlak Konut GYO teminatı 30 TL iken, Koza Altın’ın teminatı 2045 TL’dir. Vadesiz yatırım hesabınıza nemalandırma işlemi uygulanıyor. Tabi nemalandırma onayı vermeniz halinde bu işlem yapılıyor.

Nemalandırma uygulamasından yararlanmak için hangi hisse senedine yatırım yaptığınızın önemi bulunmuyor. Türk lirası cinsinden vadesiz yatırım hesabınızın olması yetiyor. Nemalandırma talimatı verdiğinizde günlük faiz işlemeye başlıyor. Yani her gün faiz alıyorsunuz. Cumartesi, Pazar tatil olduğu için Pazartesi günü üç günlük faiz alıyorsunuz.

2 – Yapı Kredi Hisse Senedi Nemalandırma Nedir?

Borsada yatırım işlemlerinizi aracı kurumlar veya bankalar aracılığıyla yapabiliyorsunuz. Bankalara arasında yapı kredi hisse senedi nemalandırma yapıyor. Bunun için Yapı Kredi Bankasında Türk lirası cinsinden vadesiz yatırım hesabı açmanız gerekiyor. Yapı Kredi’nin VİOP başlangıç teminatı 30 TL’dir.

Yapı Kredi ile vadeli işlemler sözleşmesi imzalıyorsunuz. Vadeli işlem sözleşmesi, standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi, belirlenen ileri bir tarihte, bugünden üzerinde anlaşılan fiyattan alma veya satma yükümlülüğü getiriyor. Bu sözleşmenin; nitelik, fiyat, miktar ve vade gibi dört asgari unsuru bulunuyor. Bu sözleşmenin çeşitlerini sıralayalım;

Pay SenediEndeksDövizKıymetli MadenlerEmtia,Yabancı EndekslerMetal,Elektrik,Borsa Yatırım Fonu Vadeli İşlem Sözleşmeleri

Yukarıdaki listeden istediğiniz yatırımı yapabiliyorsunuz. Portföy çeşitlendirmesi konusunda seçeneklere sahipsiniz. Yatırımınızın tamamına nakit bakiye olarak nemalandırma yani günlük faiz alıyorsunuz.

3 – Garanti Hisse Senedi Hesabı Nemalandırma Nedir?

Garanti Bankası yatırımcısına garanti hisse senedi nemalandırma yöntemi sunuyor. Yatırımcının hisse senediyle işlemlerini gerçekleştirmek, faizle ilgili net sonuçlar almalarını sağlamak için nemalandırma yöntemini kullanıyor.

Fiyatlar düşerken risk almadan kazanmayı sağlayabilmek ve nakit paraya karşılık faiz ödemesinin yapılması için nemalandırma sistemi kullanılıyor. Böylece hisse senediyle ilgili girişimlerinizden nemalandırma tekniğiyle yararlanabiliyorsunuz.

YouTube video

Garanti Bankasının nemalandırma yönteminden yararlanmak istiyorsanız, herhangi bir şubesinden Türk lirası cinsinden vadesiz yatırım hesabı açıyorsunuz. Paranızı istediğiniz yatırım aracında değerlendirebilirsiniz. Nemalandırma talimatı verdiğinizde paranızın tamamına günlük faiz alıyorsunuz. Paranız ne kadar çok durursa, durma süresi ve miktarına bağlı olarak kazancınız o kadar yükseliyor.

4 – Hisse Senedi Fon İle Nemalandırma Nedir?

YouTube video

Borsa yatırım araçlarından biri de fonlardır. Yatırımınızı bu yönde tercih ettiyseniz, aracı kurumunuza nemalandırma talimatı veriyorsunuz. Aracı kurumunuz talimatınız doğrultusunda hesabınızda bulunan parayı nemalandırıyor. Fonlarınız ayrı gelir getirirken, ayrıca günlük olarak faiz alıyorsunuz.

Yatırım fonları, fonun izah namesinde ve/veya fon iç tüzüğünde nemalandırma kuralına tabi ise nemalandırılıyor. Aksi takdirde, nemalandırma yapılmıyor. Örneğin, borsada en yüksek getiriyi (%40) sağlayan Menkul Kıymetler Şemsiye Fonu satın alarak, nemalandırmadan yararlanabilirsiniz.

5 – Hisse Senedi Nemalandırma İçin Likit Fon Satışı Nedir?

Fonlar, ihbarlı ve ihbarsız olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. Likit fonlar, ihbarsız fonlardır. A ve B Tipi likit fonları bulunuyor. A tipi likit fonları daha riskli ama kar oranı yüksek fonlardır. B tipi fonları daha güvenli ama getirisi düşük fonlardır.

Portföyünüzdeki likit fonlarının tamamını veya bir bölümünü satmak isteyebilirsiniz. Bunu cep telefonunuzla aracı kurumu veya bankanızın mobil uygulaması üzerinden yapabiliyorsunuz. Satış işlemi yaparken saate dikkat etmeniz gerekiyor.

Çünkü işlem tahtası 09.00-17.30 saatleri arası açıktır. Bu saatler dışında verdiğiniz satış talimatı, bir gün sonra verilmiş gibi kabul ediliyor. İleri fiyatlandırma uygulamasına göre satış işlemleriniz sonucunda paranız üç iş günü sonrası hesabınıza ekleniyor.

Paranızı hesabınızdan çekmediğiniz sürece nemalandırma talimatınız geçerlidir. Hesabınızdaki para üzerinden aynı şekilde günlük faiz almaya devam ediyorsunuz. Faiz oranlarını ise Takasbank belirliyor.

6 – Hisse Senedi Nemalandırma Yapılmalı mı?

VİOP’un sunduğu en büyük avantajlardan biri de yatırımlarınıza hisse senedi hesabı nemalandırma sistemini uygulamasıdır. Yatırım aracınız kendi doğrultusunda kar-zarar getirirken, siz hesabınıza yatırdığınız nakit para üzerinden günlük faiz alıyorsunuz. Bu da size ekstra bir gelir kaynağı demektir. Ekstra kazanç da borsada nemalandırma yöntemini kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

YouTube video

Nemalandırma, VİOP’da kullanılan bir yöntemdir. Yatırımcılara riski azaltmak ve ekstra gelir kaynağı sağlamak adına getirilmiştir. Yatırım aracınız ne olursa olsun nakit bakiyeniz üzerinden günlük faiz alıyorsunuz. Fakat siz talimat vermedikçe bu işlem gerçekleşmiyor. Aracı kurum veya banka üzerinden Türk lirası cinsinden vadesiz yatırım hesabı açarak borsada işlemlere başlayabiliyorsunuz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!