featured

Ünlü Ressamlar ve Eserleri ile Sanata Yolculuk

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünlü ressamlar ve eserleri günümüzün sanatçıları tarafından her zaman örnek alınır ve takdir edilir. Bu ressamlar günümüzün ressamlarına örnek olmuş ve farklı sanat akımlarının da öncüsü olmuştur.  

YouTube video

Özellikle Batı sanat yaşantısının en önemli unsurlarından biri olarak görülen resim sanatı, tarihsel süreci içerisinde daima geniş kitlelerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Leonardo Da Vinci’den Vincent Van Gogh’a, Rembrandt’tan Picasso’ya kadar pek çok sanat dâhisinin yön verdiği resim sanatının 20. yüzyıldaki dev temsilcileri kimdir? İşte tüm dünyayı etkilemiş ve yeni akımları da başlatmış olan 20. yüzyılın dev ressamları…

Ünlü Ressamlar ve Eserleri

Yazımızda 20. Yüzyılın en iyi 8 ressamını sizlere tanıtacağız. Bu ressamların isimlerini hemen hemen her yerde görmüş ve duymuşsunuzdur. Birbirinden önemli ve popüler tablolara imza atan bu ressamlar, tarzları ile de kendilerine ait bir yol çizmiştir.

1- Claude Monet

1840 ile 1926 yılları arasında yaşayan ve Fransız ressamlar arasında çok önemli bir konumda bulunan Monet, empresyonist (izlenimci) akımında önde gelen isimlerindendir. Resimlerindeki fırça darbeleri ve değişik renk uygulamalarıyla arzu ettiği ışık ve renk etkisini resimlerine yansıtmayı başardı.

YouTube video

Büyük ressam Monet, FredericBazille, Pierre Auguste Renoir ve Alfred Sisleyile birlikte empresyonizm akımını başlattı. ‘Yeşil Elbiseli Kadın’ ya da diğer ismiyle ‘Camille’, ‘Gün Doğumu’ ve ‘Giverny’ gibi baş yapıtları ile çok tanınan bir ressam oldu. Monet, 20 yüzyıl resim sanatını da ünlü ressamlar ve eserleri listesinde yer almaktadır.

2- Pablo Picasso

Resim sanatının gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden biri olan Picasso, 1881 ile 1973 yılları arasında yaşamış İspanyol ressamdır. Ressamlığı yanında heykeltraş, şair ve oyun yazarı olarak da eserler veren büyük dahi, 20 yüzyıl sanatının zirve isimlerinden biridir. Picasso, Georges Braqueile birlikte resimde kübizm (geometrik şekillerin resimlerde kullanımı) akımının da temellerini atmıştır.

YouTube video

‘Avignonlu Kızlar’, ‘La Reve (Rüya) ve ‘Guernica’ gibi muazzam başyapıtlara imza atan Picasso, Guinnes Rekorlar Kitabına da en üretken sanatçı olarak geçmiştir. 100 milyon doları aşkın değerlerle satılan ‘Dora Maarau Chat’, ‘Garçon à la pipe’ ve ‘GreenLeavesandBust’ gibi tabloları ile eşsiz bir ressamdır. Pablo Picasso, geçmişten günümüze dek resmin en büyük üstatlarından biri olarak kabul edilir.

3- Salvador Dali

1904 ile 1989 yılları arasında yaşayan Katalan ressam Dali, sürrealist akımın en önemli temsilcilerinden biridir. Çılgın dahi ve deli dahi gibi unvanlarla tanınan Salvador Dali, gerçeküstü eserlerindeki çarpıcı ve tuhaf imgelemeleri ile büyük ün kazanmıştır. Ressamlık yanında heykel, fotoğraf ve film sanatları ile de ilgilenen Dali, yaşamı boyunca sanatının yanında kendine özgü giyim tarzı, sözleri ve davranışlarıyla da dikkat çekmiştir.

YouTube video

Yaşamının ileriki yıllarında bilime ve özellikle DNA’ya olan ilgisi ile matematiksel ifadeler ve DNA sarmalını içeren resimler de çizmiştir. Dali’nin en bilinen eseri ise ‘Belleğin Azmi’ isimli tablosudur. 1931 yılında bitirdiği bu tablosu Eriyen saatler olarak da tanınır. Büyük aşkı ve eşi Gala’nın ölümünden sonra münzevi bir hayat yaşamaya başlayan Dali, 1989 yılında hayata gözlerini kapamış ve aramızdan ayrılmıştır. Ünlü ressamlar ve eserleri listesinde en bilinen sanatçılardandır.

4- Vasili Kandinsky

Ünlü ressamlar ve eserleri listesinde yer alan Vasili Vasilyeviç Kandinsky, 1866 ile 1944 yılları arasında yaşamış ünlü Rus, ressam ve sanat kuramcısıdır. Uygulamaları ve teorileri ile soyut sanatın öncülüğünü yapan Kandinsky 20. yüzyıl sanatına etki eden en büyük isimlerdendir. Phalanx sanat grubunun kurucuları arasında yer alan ünlü Rus ressam, Mavi Binici (Der BlaueReiter) akımına da öncülük etti.

YouTube video

Kuramsal yaklaşımlarını 1912 yılında yayınladığı ‘Sanatta Zihinsellik Üzerine’ isimli kitabında ortaya koyan Kandinsky için sanat, bir yönüyle manevi değerlerin betimlenmesiydi. ‘Kompozisyon VII’ ve ‘Beyaz Üzerine’ tabloları en ünlü eserleri olarak bilinir. 

5- Henri Matisse

YouTube video

1869 ile 1954 yılları arasında yaşayan ve 20. Yüzyılın en önemli ressamları arasında yer alan Fransız sanatçı Matisse, Pablo Picasso ve Vasili Kandinsky ile beraber modern sanat akımının en büyük temsilcilerinden kabul edilir. ‘Şapkalı Kadın’, ‘Yaşama Sevinci’, ‘Dans’, ‘Müzik’ ve ‘Mavi Nü’ gibi  başyapıtları resim dünyasına armağan eden Matisse, oldukça üretken bir isim olarak dikkat çekmiştir.

6- Ünlü Ressamlar ve Eserleri: Pierre Auguste Renoir

YouTube video

1841 ile 1919 yılları arasında yaşayan Fransız ressam Renoir, CladueMonet, FrédéricBazille ve Alfred Sisleyile birlikte izlenimcilik (Empresyonist) akımının en önemli temsilcilerinden biridir. Ancak yaşantısının ileriki dönemlerinde İzlenimcilik akımından uzaklaşmıştır. Renoir, ‘Terasta İki Kız Kardeş’ ve ‘Denizcilerin Kahvaltısı’ gibi eserleri ile büyük ün kazanmıştır.

7- Frida Kahlo

Çektiği acılar, inişli çıkışlı yaşamı, politik görüşleri ve sanatı ile 20. Yüzyılın popüler kültür ikonlarından biri haline dönüşen Meksikalı kadın ressam Kahlo, 1907 ile 1954 yılları arasında yaşamıştır. Yine kendisi gibi ressam olan Diego Rivera’nın eşi olan Frida Kahlo, altı yaşında geçirdiği çocuk felci neticesi bir bacağı engelli olarak yaşamını sürdürmüştür.

18 yaşında geçirdiği trafik kazası sonrası tüm hayatı hastaneler ve doktorlar arasında geçmiştir. Frida, tam 32 ameliyat geçirmiş ve çocuk felci sonucu kullanamadığı sağ bacağını da 1954 yılında kangren yüzünden kaybetmiştir. Otoportleri ile ünlenen Frida Kahlo, ‘Kadife Elbiseli Otoportre’, ‘Frida ve Diego Rivera’, ‘Çerçeve’ ve ‘Yaşasın Yaşam’ gibi ünlü eserlere imza atmıştır. Ünlü ressamlar ve eserleri listesinde filmi yapılan nadir sanatçılardandır.

YouTube video

Frida Kahlo’nun hayatı 2002 tarihli ‘Frida’ isimli filme konu olmuş ve Kahlo’yu ünlü oyuncu Salma Hayek canlandırmıştır. Yine 2005 yapımlı bir belgesel film olan ‘The Life and Times of Frida Kahlo’ isimli yapımda da hayatı anlatılmıştır. Picasso ve Kandinsky gibi  büyük sanatçıların övgüsünü kazanan Frida Kahlo’nun ‘Çerçeve’ isimli tablosu ise Louvre Müzesi tarafından satın alınmıştır.

8- Ünlü Ressamlar ve Eserleri: Edvard Munch

Ünlü Norveçli ekspresyonist ressam Edvard Munch, 1863 ile 1944 yılları arasında yaşamıştır. Ruhsal ve duygusal konulara odaklanan tabloları ile tanınan Munch, dışavurumculuk akımına da önemli katkılar sunmuştur.  

2012 yılında 119,9 milyon dolara satılarak en değerli sanat eserleri arasında yer alan esere sahiptir. Aynı zamanda modern kültür ve sanatın en önemli eserlerinden biri sayılan ‘Çığlık’ isimli tablosu ise resim dünyasının en bilinen ve ünlü tablolarından biri konumundadır.

YouTube video

Bu ünlü ressamlar ve eserleri yanında on dokuzuncu yüzyılda yaşayan, resim dünyasının eşsiz dehası büyük üstat Vincent Van Gogh vardır. Yine ünlü ressamlar Édouard Manet, Paul Cézanne ve Paul Gauguin ise kendi yüz yıllarındaki büyük etkileri kadar 20. yüzyılın resim ve sanat hayatını da derinden etkilemişlerdir. Başlattıkları ve temsil ettikleri akımlarla 20. Yüzyıl sanat yaşamına bir anlamda yön çizmişlerdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!