featured

Zeytin Nasıl Yapılır? En Basit Yöntemlerle Evde Zeytin Kurmak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zeytin hasadının ardından zeytin nasıl yapılır sorusu en çok araştırılan konulardan birisi oldu. Kendi zeytinini evinde kurmak isteyenler büyük bir arayış içerisine girdiler. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu lezzeti doğal, taze ve yapılışından emin şekilde yemek için kolları sıvadılar.

Ege bölgesinin başlıca geçim kaynaklarından biri olan zeytin, hasadı ile üreticisini mutlu ettiği gibi tüketiciyi de heyecanlandırıyor. Pazarlarda satılan taze zeytinin kokusu herkesi kendine hayran bırakıyor ve iştahları kabartıyor. Siyah, yeşil, mor tonlarda satılan zeytinler, tezgahlarda alıcısını bekliyor.

Yenecek şekilde satılan zeytinler ham hali ile de alıcı buluyor. Ham zeytin alan kişiler evinde kendi salamura zeytinini kurmak ve sağlıklı şekilde tüketmek istiyor. Bizde yazımızda bu konuyu ele alacağız. Evde kolay şekilde salamura zeytin kurmanın adımlarını anlatacağız. İyi okumalar…

Evde Siyah Zeytin Nasıl Yapılır?

Siyah ve yeşil zeytin özellikle Türk kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Hatta kimi kişiler sadece zeytin, ekmek ve çay ile kahvaltı yaparak güne başlarlar. Tabi bu şekilde bir kahvaltı için zeytinin tatlı ve yenilebilir olması gerekir. İçerisine katkı maddesinin konulmadığından emin olunmalıdır. Bu şekilde bir zeytin yemek aslında çok kolaydır.

YouTube video

İlk yapmanız gereken taze ve kaliteli bir zeytin almaktır. Hangi tür zeytin aldığınızın önemi yoktur. Büyük ya da küçük fark etmeksizin aldığınız ürünün taze olmasına özen gösterin. Daha sonra ezilmiş ve çürümeye yüz tutmuş olanları ayırın. Dallarından ve yapraklarından iyice temizlediğiniz zeytinleri kararmamaları için temiz su ile iyice yıkayın. Yıkanan ve iyice temizlenen zeytinleri süzdükten sonra bir kenara alın.

Kaçar kiloluk salamura hazırlayacaksanız ona göre pet şişe ya da cam kavanoz hazırlayın. Daha sonra zeytin aralarına kaya tuzu serpiştirerek zeytinleri kavanoza eklemeye başlayın. Kaya tuzundaki oran 1 kilogram zeytin salamurası için 2 dolu yemek kaşığı kaya tuzudur. Bu tuzu eklememizdeki sebep ham ve acı olan zeytinleri tatlandırmaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=k3voTsgQNl8

Hazırladığınız salamuraları yan çevirerek serin ve kuru bir yerde dinlendirmeye bırakın. Bu saatten sonra salamuralarınız sizden ara sıra ilgi bekleyecektir. İki günde bir salamura zeytinleri çalkalayın ve sallayın. Bu süreç 1 ay boyunca devam etsin. Sallama sayesinde kaya tuzları eriyecek ve zeytinlerinize gerekli olan lezzeti verecektir.

Bu süreç sonunda zeytinler acı sularını salacaktır. Bu noktaya gelen salamuralarınızı açın ve zeytinleri şişelere pay edin. Her birine acı sularından ve taze temiz sudan ekleyin. Bir gece de bu şekilde kalan ev yapımı salamura zeytin yemeye hazırdır. Afiyet olsun.

Sert Siyah Zeytin Nasıl Yapılır?

Siyah zeytin yapımından sirke ve limon kullananlar da vardır. Bu işlemi ilk başta yapabilirsiniz. Temizlediğiniz zeytinleri kap içerisine koyun. Daha sonra 1 çay bardağı sirke, 1 çay bardağı kaya tuzu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyin.

Hazırladığınız kavanozun ağzını kapatın ve bir kenara ayırın. Yine aynı şekilde 2 günde bir salamura zeytinlerinizi sallayın. 2 aylık bir süre sonra siya zeytinler olgunlaşacaktır. Yeşilimsi olan zeytinler de bu süre içerisinde siyaha dönecektir.

Evde Çizik ve Kırma Zeytin Nasıl Yapılır?

Kırma zeytin ve çizik zeytin ayrı bir lezzet olarak sofralarda yer almaktadır. Bu ürünün yapımı salamuraya göre biraz farklıdır. Yapmanız gereken ilk adım yine kaliteli ve taze zeytin almaktır. Bu zeytinlerinizi bir tokmak yardımıyla ezebilir ya da bıçak ile çizebilirsiniz. İki yöntemde kullanılmaktadır. Kırdığınız veya çizdiğiniz zeytinleri temiz bir su içinde bekletin. Bu sayede kararmalarının önüne geçeceksiniz.

Suda beklettiğiniz çizik zeytinlerinizi küçük kavanozlara içerisinde beklettiğiniz suyla beraber pay edin. Kavanozların kapaklarını kapatın ve birkaç gün müdahale etmeden bu şekilde bekletin. Aradan geçen 3-4 günlük süre sonra kapakları açın ve zeytinlerin eski sularının bir kısmını boşaltın. Kavanoz içerisinde kalan suyu da süzdürün. Tekrardan temiz su ekleyin ve üzerine de süzdüğünüz eski suyu pay edin.

YouTube video

Aynı şekilde bu işlemi 1 hafta aralıklarla devam ettirin. Her seferinde suyun bir kısmını alın ve üzerine temiz su ekleyin. Bu süreci 1 ay boyunca devam ettirin. Bu uygulamanın sıklığına göre zeytinlerinizin olması da hızlanacaktır. 1 ay sonunda zeytinin tadına bakın eğer acılığı gitmiş ise afiyetle yiyebilirsiniz.

Siyah Zeytin Nasıl Yapılır? Siyah Zeytin Yumuşayınca Ne Yapılır?

Büyük bir heyecanla ve iştahla alınan zeytinler evlerde salamura yapılıyor. Fakat bir süre sonra o diri ve sert zeytinler maalesef yumuşuyor ve yenecek durumda olmuyor. Bunun önüne geçmek için kaya tuzu kullanımı çok önemlidir. Salamura yaparken 5 kilogram zeytin içerisine 1 çay bardağı kaya tuzu eklerseniz sert siyah zeytin nasıl yapılır sorusuna cevap bulmuş olursunuz.

Siyah zeytin nasıl yapılır konulu yazımıza benzer yazılarımıza ilgili kategoriden göz atabilirsiniz. Yemek tarifleri, tatlı tarifleri, kek tarifleri ve pasta tarifleri yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Yemek Tarifleri RSS

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!