featured

Samanyolu Galaksisinde Dünya ile Benzerlik Taşıyan 30’dan Fazla Uygarlık Olabileceğini Biliyor muydunuz? | Astrobiyolojik Kopemik Limiti Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere’de pek çok önemli araştırmada imzası bulunan Notthingham Üniversitesi akademisyenleri bir açıklamada bulunu. Bu açıklamada, yapılan araştırma ve çalışmalara göre;  Samanyolu galaksisinde 30’dan fazla gezegende, dünyadakine benzer evrim süreci işliyor. Notthingham Üniversitesi öğretim görevlisi Profesör Christopher Conselice, yaptıkları araştırma sonuçlarıyla ilgili açıklamada bulundu ve bu çalışmalarına “Astrobiyolojik Kopemik Limiti’’ adını verdiklerini belirtti.

Astrobiyolojik Kopemik Limiti Teorileri

Astrobiyolojik Kopernik Limiti iki farklı formdan meydana geliyor. Bunlardan ilki Zayıf Limit Teorisi. Bu teorinin temelinde, gezegenlerdeki zeki yaşam formunun varlığı 5 milyar yıl öncesine dayandığı düşüncesi hakim. Diğer teori ise Güçlü Limit Teorisi. Bu teoriye göre de evrendeki ilk hayat belirtileri 4.5 ile 5 milyar yıl önce gerçekleşti.

Yapılan bu yeni araştırmaya göre; evrende yaşayan canlılar veya varlıklar, metal ve maden yönünden zengin olan bir ortam içinde gelişmeye ihtiyaç duyuyor. Çünkü zaten insanlık da Güneş’te bulunan metaller nedeniyle Dünya’da maden yönünden oldukça zengin bir ortam oluşturdu. Profesör Conselice, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

“Amacımız kozmik çapta evrimi araştırmak. Biz buna Astrobiyolojik Kopernik Limiti diyoruz. Galakside birkaç düzine dünya benzeri aktif uygarlık olabilir. Tıpkı dünyadaki gibi buralardaki zeki yaşam formlarının ve gezegenlerin oluşması 5 milyar yıl kadar sürmüş olabilir. Dünya ile benzerlikler gösteriyor olabilirler.”

Dünya Benzeri Gezegenlerin Oluşması için Asgari Oranda Metal-Maden Oranına Ulaşılması Gerekiyor

2012 yılında yapılan benzeri bir araştırmada, Dünya ile benzerlik taşıyan gezegenlerin oluşması için asgari düzeyde gezegen metal-maden oranına ulaşılmasının gerekli olduğu ortaya çıkarılmıştı. Profesör Conselice bu konuda ise şu açıklamayı yapmıştı:

“Dünya dışında kalan uygarlıklarla ilgili yaptığımız araştırma sadece galaksideki yaşam formlarını açığa çıkarmıyor. Aynı zamanda Dünya’daki insan uygarlığının ne kadar daha yaşayabileceğiyle ilgili önemli ipuçları da sağlıyor. Eğer evrende bizlerden başka uygarlıkların olmadığını kesin ve net bir şekilde ispatlarsak, bu aslında insanlığın uzun süre var olması açısından oldukça kötü bir haber olacak. Eğer hiçbir ize rastlamasak dahi insanlığın geleceği ve kaderimiz hakkında önemli bulgular elde etmiş olacağız”

Notthingham Üniversitesi’nin araştırma görevlileri, bu zamana kadar elde ettikleri tüm bilgilere dayanarak Samanyolu Galaksisi’nde ortalama olarak 30 ile 36 arasında farklı insanlık benzeri uygarlığın olduğunu tahmin etmekte. Bu araştırmanın sonuçları açıklandıktan hemen sonrasında bütün bulgular The Astrophysical Journal isimli akademik dergisinde yayımlandı. Ancak dünya dışı uygarlıklar varsa da, onlara ulaşmak oldukça ama oldukça zor. Çünkü dünyamıza en yakın uygarlık bile yaklaşık 17 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin edilenler arasında… Dünya dışı uygarlıkla iletişim kurmak dahi insanlık için çok ama çok büyük bir gelişme olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!