featured

Check Up Nedir ? Düzenli Sağlık Kontrolü Yaptırmak Ne Kadar Önemlidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Check Up Nedir ? Düzenli Sağlık Kontrolü Yaptırmak Önemli mi?

Check up yani temel sağlık kontrolü günümüzde 1 gün içerisinde tamamlanan ve neredeyse aynı gün sonuçlanan bir kontroldür. Hepimiz zaman zaman sağlığımız için endişeleniriz ve en kısa sürede doktora gidip cevap almak isteriz. Mevsimsel gripler ve alerjik durumları saymazsak, birçoğumuz en ufak bir semptom gösterdiğimizde doktora başvuruyoruz. Peki bu kontroller yeterli oluyor mu?  Sadece hastalandıkça doktora gitmek ne kadar doğru? Check up nedir, ne sıklıkla yapılmalıdır?

Check Up Nedir? Genel Sağlık Taraması Ne Demektir?

Check up; hastalıkları erken dönem de öngörebilmek ve ilerlemesine engel olmak için düzenli olarak olunan sağlık kontrollerinin bütünüdür. Check-up olacak hastanın tüm hastalık risklerinin öngörülmesi ve önceden önlem alınması, tedavi sürecine bile gerek kalmayacak bir hastalığın oluşmasını engelleyecektir. Bu yüzden düzenli check-up olmanın önemi tartışılamayacak kadar büyüktür.

Önlem almanın tedavi sürecinden daha kolay olduğunu savunan Check-up; ciddi bir harcama olarak görülse de, yıllık muayene bazında normal bir fiyata sabittir.  Check-up İstanbul fiyatları en çok merak edilen ve sorulan bir soru olduğu için, İstanbul’da Check-up olabileceğiniz hastane ve fiyatlarını yazımızın devamında sizler için derledik.

Check Up Nedir? Check-Up Nasıl Yapılır?

Check-up uygulamasında ilk başta hastanın kan basıncı, solunum ve kalp hızı, genel görünüm durumu ve ateş derecesi gibi önemli bulgulara bakılır. Kardiyoloji, göğüs hastalıkları, nöroloji, dermatoloji, üroloji, kulak burun boğaz, iç hastalıkları gibi muayeneler ise hemen ardından aynı gün yapılmaktadır. Özellikle erkekler için ayrı olarak fıtık, prostat ve testis, kadınlar içinse pelvik bölge ve meme muayenesi yapılır.

Hekimin belirlemiş olduğu tam kan sayımı ve idrar tahlili gibi testler de laboratuvardan istenir. Bunlara ek olarak muayene sırasında doktorun gördüğü bazı bulgular da başka testlerin istenmesine neden olabilir.

Check Up Nedir? Check-Up İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Check-up yaptırmaya karar verdiniz ve hangi belgelerin gerekli olduğunu araştırmaya koyuldunuz.  Check up nedir, ne işe yarar öğrendikten sonra yapmanız gereken evraklarınızı eksiksiz oluşturmaktır. Hastaneden randevu almadan önce gerekli olan belgelerin birçoğunu önceden hazırlayarak gitmeniz, işlemlerinizin daha kolay başlamasına ve zaman kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Check up yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde olup, hastane politikalarına göre değişkenlik gösterebilmektedir;

·      Hamilelik içerisindeyseniz ya da şüpheniz varsa, işlemlerden önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.

·      Check-up yaptırmaya rahat bir kıyafetle gidiniz.

·      Sürekli kullandığınız belli ilaçlarınız varsa, Check-up doktorunuza mutlaka bildiriniz.

·      Kadın hastaların adet döngüsü dışında Check-up yaptırmaya gitmeleri gerekmektedir.

·      Muayeneden önce randevu alınız ve randevuya 8-12 saat kadar aç kalarak gidiniz.

Check Up Nedir? İstanbul ve İzmir’de Check-Up Fiyatları Ne Kadardır?

Check up fiyatları, satın aldığınız Check-up paketine göre değişkenlik göstermekle birlikte, İstanbul, İzmir, Ankara gibi illerde güncel olarak Check-up fiyatları 1000 lira ile 3.500 lira arasında değişmektedir. Ayrıca özel check-up kampanya ve indirimleri de takip ederek, genel sağlık taraması testlerinden faydalanabilirsiniz.

Check Up Paketi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Check-up yaptırmaya karar verdikten sonra yaşınıza ve tıbbi geçmişinize göre tarama programlarını seçmeniz gerekmektedir. Geçirdiğiniz hastalıklar ve özel kronik rahatsızlıklarınız varsa, bunlara dikkat ederek program seçiminizi yapmanız önem taşımaktadır. Check up fiyatları elbette ki önemlidir ancak sağlığınız için gerekli olan testleri kapsayan paketi seçmeniz, yanılma payınızı oldukça düşürecektir.

Ailenizde kalp, diyabet, şeker, yüksek tansiyon gibi kalıtımsal hastalıklar bulunuyorsa, bunlar dikkate alınarak paket seçimi yapılması gerekmektedir. Diyabetin son derece ciddi bir rahatsızlık olduğu muhakkak göz önüne alıp, diyabet çeşitleri ve diyabet tedavisi konusunda doktorunuzdan bilgi almanız doğru olacaktır. 

Check Up Nedir? Düzenli Sağlık Kontrolü Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Düzenli sağlık kontrolü yaptırarak, genel sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilir, henüz başlangıç aşamasında olan bir hastalığınız olması durumunda erken tanı ile önüne geçebilirsiniz. 45 yaş ve üzerindeyseniz, iki yılda bir kan testi yaptırmanız çok önemlidir. Aile geçmişinizi göz önünde bulundurduğunuzda kalp, damar, diyabet gibi rahatsızlıklar varsa, her yıl düzenli kontrol olmanız gerekmektedir.

Sağlığınızı korumak için, yaptırdığınız testlerin sonuçlarını doğru anlamlandırabilmek kritik bir önem taşır. Kanda belli olan yüksek miktarda LDL kolestrol ve ani kalp krizi geçirme riskini doğurabilir. Eğer HDL seviyesi düşük ise, söz konusu risk daha fazla artacaktır. 

Check Up Nedir? LDL Seviyeniz Yüksekse Ne Yapmalısınız?

Genel sağlık taraması sonuçlarında, kanınızda belli olan yüksek LDL seviyesini düşürmek için öncelikle doymuş yağ tüketimini azaltmanız gerekmektedir. Çözülebilir lifli gıdalar, değerlerinizi normale indirmenize yardımcı olacaktır. Bolca yulaf, arpa, sebze ve meyve tüketmeniz gerekmektedir.

HDL seviyeniz düşük ise, günlük egzersizlerinizi çoğaltıp, omega-3 ve somon gibi balık ürünleri tüketmeniz değerlerinizi yükseltmeye yardımcı olacaktır. LDL ve HDL seviyenizi normalize etmeyi ihmal etmeyin. 

Bonus! Düzenli sağlık kontrolü ve check-up yaptırmanın önemini merak ediyorsanız, İyi seyirler! 🙂

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!