featured

Hayasızca Hareketler Suçu Nedir? Türk Ceza Kanunu Kapsamında Hayasızca Hareketler Suçunun Yaptırımı Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayasızca hareketler suçu nedir? Hayasızca hareketler suçu nedir ve neleri kapsar? Öncelikle şöyle belirtmeliyiz ki, daha önce Ayasofya’da çıplak fotoğraf çektiren Belçikalı manken ile gündeme gelen ve son olarak da Dubai’de fotoğraf çektirmek için bulunan bir grup modelin balkonda çıplak poz vermesi ile tartışılan teşhircilik eyleminin ülkemizdeki hukuki yaptırımı ise merak ediliyor.

Peki, kamuoyunda teşhircilik suçu olarak da bilinen hayasızca hareketler suçu nedir? Bu suç nasıl oluşur? Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında bu suçun yaptırımı nedir? İşte, merak edilen tüm yönleri ile “Hayasızca hareketler suçu”…

Hayasızca Hareketler Suçu Nedir?

Hayasızca hareketler suçu nedir sorusuna kapsamlı bir cevap vermek gerekirse, bu suç, Türk Ceza Kanunu’nun “Genel ahlaka karşı suçlar” başlıklı yedinci bölümünde düzenlenmiştir. Hayasızca hareketler suçunu düzenleyen TCK 225. maddesinde;

“Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” İfadesine yer verilmiş ve hayasızca hareketler suçu için kanunda gösterilen cezanın alt ve üst sınırları belirlenmiştir. Bu suçun düzenlenmesiyle korunmak istenilen hukuki değer ise toplumun ahlak ve haya duygularıdır. Dilerseniz buradan da hayasızca hareketler suçu nedir konulu habere tıklayarak farklı bilgiler öğrenebilirsiniz. 

1- Hayasızca Hareketler Suçu Nedir?  Hayasızca Hareketler Suç Unsurları Nelerdir? 

Hayasızca hareketler suçu nedir başlıklı haberimizde, sizi tüm yasal süreçler konusunda aydınlatacağız. Yasal kapsamda hayasızca hareketler suçu, seçimlik hareketli bir suç olarak düzenlemiştir. Yani bir başka ifade ile kanunda yazılı hareketlerden herhangi birinin yapılması ile bu suç işlenilmiş olur. Suçun iki adet seçimlik hareketi ise şunlardır;

Alenen Cinsel İlişkide Bulunmak,Teşhircilik Yapmak

Bu iki eylemden herhangi birinin işlenmesi ile hayasızca hareketler suç unsuru tamamlanmış olur.

A- Hayasızca Hareketler Suçu Nedir? | Hayasızca Hareketler Suçu Kapsamında; Alenen Cinsel İlişkide Bulunmak

Hayasızca hareketler suç unsurları içerisinde alenen cinsel ilişkide bulunmak suçu da yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu sistematiğinde, iki kişinin rızaları ile alenen yani aleni şekilde cinsel ilişkide bulunmaları durumu suç olarak düzenlenmiştir. Burada suçun oluşumuna sebebiyet veren husus eylemin aleni şekilde yani başkaları tarafından görülebilecek bir ortamda işlenmesi halidir.

Hayasızca hareketler suçu kamuya açık bir alanda işlenebileceği gibi kişilerin kendilerine özel mekanlarında da işlenebilir. Örneğin, evde olsa dahi perdelerin açılarak herkes tarafından görülebilecek şekilde cinsel ilişkiye girmekle suç gerçekleşmiş olur.

B- Hayasızca Hareketler Suçu Kapsamında; Teşhircilik Yapmak

Bir kişinin cinsel organını ya da cinsel bölgelerini, belirli bir kişiyi hedef almaksızın göstermesi ile teşhircilik suçu gerçekleşmiş olur.

Eğer kişi, belirli bir kişiye karşı cinsel bölgelerini gösterirse bu kez teşhircilik değil cinsel taciz suçu oluşacaktır. Teşhircilik, bu anlamda genel olarak kamuya açık şekilde cinsel bölgelerin gösterilmesi ile oluşur. Örneğin, çıplak bir vaziyette sokakta gezilmesi durumunda teşhircilik ve bu nedenle de hayasızca hareketler suçu nedir bilmediğiniz için suç işlenmiş olur.

2- Hayasızca Hareketler Suçunda Görevli Mahkeme Ne Yapar?

Hayasızca hareketler suçu için belirlenen ceza, 6 aydan 1 yıla dek hapis cezasıdır. Bu suç için verilecek ceza şartları bulunuyorsa adli para cezasına çevrilebilir, koşulları var ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir ya da verilen ceza ertelenebilir.

Hayasızca hareketler suçu sebebiyle yürütülen yargılamalarda, olağan dava zamanaşımı süresi ise sekiz yıldır. Yani eylemin işlenmesinden itibaren sekiz yıl içinde bu suç nedeniyle her zaman soruşturma yapılabilmesi mümkündür. Fakat sekiz yıllık zamanaşımı süresi geçtikten sonra artık bu suç dolayısıyla soruşturma yapılması mümkün değildir.

3- Hayasızca Hareketler Suçu İçin Yargılama Yetkisi Kime Aittir?

Hayasızca hareketler suçu nedir, yargılama süreci kime aittir diyorsanız, şikayete tabi suçlardan olmadığı için öğrenilmesi üzerine savcılıklar tarafından res’en yani şikayet aranmaksızın soruşturulur. Hayasızca hareketler suçu sebebiyle yargılama yapma görev ve yetkisi ise Asliye Ceza Mahkemelerine aittir. Tüm yargı ve dava süreçlerinizi UYAP üzerinden takip edebilirsiniz.

Hayasızca hareketler suçu nedir öğrendiniz! UYAP nedir konulu haberimize göz atarak, UYAP hakkında da daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

4- Bonus! Hayasızca Hareketler Suçu Nedir Öğrendiniz mi?

YouTube video

Hayasızca hareketler suç unsurları ve hayasızca hareketler TCK yargılama süreci hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? İyi seyirler! 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!