featured

İkinci El Araç Piyasası Hakkındaki Yeni Düzenlemeler Resmi Gazetede Yayımlandı İkinci El Otomobilde Fiyatlar Düşecek mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci el araç piyasası ve fiyatları son günlerin en tartışılan konularından birisi haline geldi. Pandemi ile beraber artan araç fiyatları için yetkililer kolları sıvadı. İkinci el araç ticareti konusunda alınan yeni kararlar Resmi Gazetede yayımlandı. Peki, yeni düzenlemeler araçların fiyatlarında bir değişiklik yaratacak mı? İşte haberin detayları…

Koronavirüs nedeniyle araba fabrikaları iş durdurma kararı almıştı. Piyasaya sıfır araç çıkmaması alıcıları ikinci el piyasasına yönlendirmişti. Fakat fırsatçılar yüzünden ikinci el otomobil fiyatları, sıfır fiyatına yaklaştı hatta bazı modellerde sıfır fiyatları geçildi. Yetkisi olan veya olmayan birçok kişinin araba satışı yapması bu duruma zemin hazırladı. Durumun farkında olan yetkililer piyasa dengesini korumak, alıcıların hak ihlaline uğramamalarını için harekete geçti.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışları hakkında yeni kararlar aldı ve alınan kararlar Resmi Gazetede yayımlandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan alınan kararın duyurusunu;

“ Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla taşıt satışı, ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı faaliyetlere yaptırım uygulanacak” ifadelerini kullanarak yaptı.

Alınan karar neticesinde yetki belgesi olmayan kişilerin, 1 takvim yılı içerisinde en fazla 3 otomobil satışı yapma hakkı bulunacak. Kayıt dışı satış yapacak kişiler hakkında yaptırımlar uygulanacak. 3’ten fazla satış yapacak kişilerin yetki belgesi bulundurması zorunlu olacak. Bu karar en çok al sat yapan kişileri etkileyecek. Piyasadaki araçların fiyatları hususi olarak arttırılamayacak. Kiralama şirketleri kiraladıkları araçlarını bir yıl kiralama faaliyetinde kullandıktan sonra satışa sunabilecek.

İkinci El Otomobilde Fiyatlar Düşecek mi?

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasası hakkında aldığı yeni karar ile piyasalardaki dengesiz artışın önüne geçmeyi planlıyor. Artık piyasada herkesin araç satışı yapmasına olanak sağlanmayacağı için işin ehli olan yetkili kişiler fiyat belirlemesi yapacak. Araç ticaretini yetki belgesi olan kişi ve kurumlar yapabilecek. Yetki belgesine sahip kişiler işin profesyonel tarafı olacak ve daha makul ve kayıtlı işlemler gerçekleştirecek.

Resmi Gazete yayımlanan ve alınan yeni kararlara göre;

“ Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı” ifadesi bulunuyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan alınan yeni kararlar hakkında;

“ Yaptığımız düzenlemelerle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını, suni fiyat artışlarının ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyoruz.” Dedi.

Yetki Belgesi Olmayan Kişiler En Fazla 3 Araç Satışı Yapabilecek

Düzenleme öncesinde piyasada herkes araç satış ticareti yapabiliyordu. Hiçbir kayıt ve yeterlilik gerekmeden bu ticaretten faydalanabiliyordu. Hal böyle olunca herkes istediği fiyata aracını satışa koyuyor ve ikinci el araç piyasası afaki fiyatlara çıkıyordu. Bu durumun önüne geçmek için yetkisi olmayan kişilere araç satışı konusunda sınırlama getirildi. Alınan karara göre;

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesi sahibi işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir.”

İkinci El Araç Piyasası Eğitimli Kişilere Emanet Ediliyor

Her sektörde olduğu gibi ikinci el araç piyasası da yeni düzenleme ile beraber uzmanlarına teslim edilecek. Araç satış ticareti için mesleki yeterlilik belgesi gerekecek. Her türlü alanda olduğu gibi bu alanda da eğitim şart olacak. Yetki belgesine sahip olabilmek için çeşitli bilgi birikimi aranacak ve eğitimler istenecek.

Alınan bu karar Resmi Gazete;

“ Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanlarını ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen kurum veya kuruluşlar tarafından verilir” ifadeleri ile duyuruldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!