Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaktüs bakımı, hemen herkesin doğru ve kapsamlı bir şekilde bilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Faydalı bir bitki olması nedeniyle tercih sebebi olan kaktüsler iyi bir şekilde bakılmadığı takdirde çürür ve ölür. Bu nedenle bakım detaylarının ayrıntılı bir şekilde bilinmesi ve uygulanması kaçınılmazdır.

Kaktüs bakımı nasıl olur? Kaktüs ne kadar süre susuz kalır? Tüm kaktüs çeşitlerinin bakımında aynı yöntemler uygulanabilir mi? Soruların yanıtları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kaktüs Bakımı Neden Önemli?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?
Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüsler iyi bir şekilde bakılmadığı takdirde, çürür ve artık canlılığını yitirir. Kaktüs radyasyonu emebilen bir bitkidir. Bu sayede ortamdaki radyasyonu tümüyle emerek, kanserojen etkisinden korur. Kısacası sağlık açısından yatak odaları başta olmak üzere hemen her yaşam alanında mutlaka bir kaktüs bulunmalıdır.

1- Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Peki, kaktüs bakımı için hangi detaylara yer verilmeli? İlk olarak kaktüsün en çok sevdiği şeyden bahsedelim. Kaktüsler güneş ışığına adeta bayılırlar. Bu nedenle kesinlikle güneşlenme süreleri uzun olmalıdır.

Ancak güneş ışığının altına doğrudan ve uzun süre koymakta çürümesine yol açabilir. Bu nedenle bakımda güneş ışığını doğru bir şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.

2- Kaktüsü Coşturmak İçin Ne Yapmalı? Kaktüsün Hızlı Büyümesi İçin Ne Yapılmalı?

Kaktüs bakımı konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz? Özellikle kaktüslerinizin hızlı büyümesini istiyorsanız mutlaka vitamin gübresi vermeniz gereklidir. Gerekli vitamin ve mineralleri alan kaktüsler hızlı bir şekilde uzayarak üremeye ve dolayısıyla yayılım göstermeye başlayacaktır.

Kaktüs sukulent bitki besini içerikleri için burayı inceleyebilirsiniz.

3- Evde Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır? Kaktüs Bitkisi Kaç Günde Bir Sulanır?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüs bakımı için en önemli detay sulama miktarı ve sıklığıdır. Bir kaktüs su içerisinde kalacak şekilde sulanmamalıdır. Suyu çok sevmediği için birkaç damla ya da çeyrek çay bardağı su koyulması genelde yeterli olur. Yazın haftada iki kere olacak şekilde sulamak çoğu zaman yeterlidir. Kışın ise sulama miktarı haftada bire bile rahatça düşürülebilir.

4- Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Neler? Kaktüse Ne Kadar Su Verilir?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüse çok su vermeniz kuşkusuz hızlı bir şekilde çürümesine ve ölmesine neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki kaktüs çok su ile yaşamak yerine, susuz dahi daha uzun ömürlü yaşayacaktır.

Kaktüs bakımı sırasında bu bilgi göz önünde bulundurulmalı, az miktarda yani toprağını ıslatacak şekilde su verilmesi sağlanmalıdır. Yaklaşık 127 türü bulunan kaktüsler top, dikenli, tavşan kulak gibi bilinen çeşitleri ile ön plandadır.

Kaktüs bakımı için muhakkak kilden yapılmış olan saksı tercih edilmelidir. Bu saksılar topraktaki nem seviyesini dengeler ve kaktüsü korur. Fazla suyu emen bu saksı sayesinde kaktüs aşırı sudan korunmuş olur.

Kil saksı bulamadıysanız ikinci alternatif olarak ahşap saksıları düşünebilirsiniz. Saksı derinliği minimum 5-6 cm olmalı, kaktüs tabandan minimum 2 cm yukarıda olacak şekilde yerleştirilmelidir.

Kaktüs için mutlaka zengin topraklara yer verilmelidir. Toprak zengin değilse minerak ve vitamin takviyesi yapılabilir. Toprak bakım sırasında iyi drene edilmelidir, aksi takdirde köklerde çürümeye yol açabilir. Yine dönem dönem azotlu, suda çözünebilir gübreler verilmesi önerilebilir.

Gübre genelde suda çözülebilir olarak tercih edilebilir. 4 litrelik suya bir ölçek koyulan gübre çözülerek kaktüse haftada 1-2 kez verilir. Vitamine doyan kaktüs bakımı ile hızlıca büyür ve yavrular.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kaktüs güneşi sevse de uzun süreli güneşe konulmaz. Konulması halinde beyaz beyaz güneş yanıklarının olduğu görülebilir. Bu durumda muhakkak gölgeye konularak dinlendirilmesi ve gübreli su verilmesi önerilir.

5- Dikenli Kaktüs Bakımı Sırasında Nelere Dikkat Edilir?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Dikenli kaktüs bakımı sırasında mutlaka elinize eldiven giymelisiniz. Eğer bu kaktüsü çoğaltmak istiyorsanız kaktüs bakımı sırasında eldiven giymemeniz, elinizin yaralanmasına yol açar. Kaktüsleri çoğaltmak isterseniz, eldiven kullanarak kaktüsün yavrusunu alabilirsiniz.

Gövdeden kopardığınız yavru kaktüsün koparılan bölgesindeki yaranın iyileşmesi için, yavru en az bir gün dinlendirilmelidir. Daha sonra toprağa yerleştirilerek, sulanmalıdır. Birkaç gün sonra kök saldığı ve büyümeye başladığı rahatlıkla görülecektir.

6- Kaktüs Sıcak mı Sever Soğuk mu?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüslerin tamamı sıcak mevsimleri ve ayları çok severler. 40 dereceye kadar zarar görmeden sıcaktan bunalmadan büyümeye devam ederler. Ancak 40 dereceyi aşan ısılarda büyümelerinin durduğu bilinmektedir.

Kış aylarında da zarar görmeden büyümeye devam eden kaktüslerin oda ısısı kışın -15 derecenin altına düşmemelidir. Don olması halinde kaktüs bakımı yapılsa dahi kurtarılmaz, kökten çürür ve ölür.

7- Kaktüs Susuz Kalırsa Ne Olur? Kaktüs Çiçeği Kaç Günde Solar?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüs oldukça dayanıklı bir bitki olduğundan susuz kalabilme özelliğine de sahiptir. Yapılan bir araştırma sonucunda kaktüslere 3 ay su verilmemiş ve bu sürede ölmedikleri görülmüştür.

Bir kaktüs normal oda sıcaklığında 3 aya kadar susuz kalabilir. Ancak ortam aşırı sıcaksa bu sürenin kısalacağı ve 1-2 aya düşeceği düşünülmektedir. Bu süre aşıldığı takdirde kaktüste çürümeler ve yumuşamaların başladığı görülebilecektir.

8- Kaktüsler Kışın Nereye Konulmalı?

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Kaktüsler En Çok Neyi Sever?

Kaktüs bakımı yapılırken oda sıcaklığının önemli olduğunun altını çizmiştik. Kış aylarında kaktüsün verimli büyüme ve gelişme sürecini sürdürmesi için kaktüslerin mutlaka ev ortamında minimum 10-20 derece ısı altında olması gereklidir. Dışarıda saklanan kaktüslerde donmalar görülmektedir. Donan kaktüs ilk olarak köklerde çürüme ile başlamakta, sonrasında ise tüm gövdeyi sarmaktadır.

Orkideniz çiçeğini mi döküyor, o halde orkidenizi artık atmanıza gerek yok! Çiçeğini döken orkidenizi atmayın adlı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!