featured

Yaratıcı Düşünme Nedir | Yalnız Kalmak Salgın Döneminde Yaratıcılığı Artırdı mı | Yalnızlık ve Yaratıcı Düşünme Arasında Nasıl Bağlantı Var?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaratıcı düşünme fiziksel, sosyal ve genetik etkenlere bağlı olarak kişilerde varlığını sürdürmektedir. Yalnızlık ve yaratıcı düşünme arasında odaklanma bakımından farklar vardır.

Yaratıcı Düşünme Nedir? Eleştirel Düşünme ile Yaratıcı Düşünme Aynı mı?

Bir konu hakkında çok yönlü düşünmek, farklı bakış açıları oluşturmak, kolayca yeni bir şey üretmek yaratıcı düşünme olarak tanımlanabilir. Yaratıcı düşünmek için bir konuya derinlemesine odaklanmak gerekebilir. Bazen de yüzeysel bir düşünce esnasında yaratıcılık artabilir. Durum ve şartlar yaratıcı düşünme derinliğinde etkili olacaktır.  

Eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme arasında değişik ters yönlü bakış açısı kurma ilişkisi vardır. Eleştirel düşünmekle alakalı tartışmalı durumlar çokça yer aldığı için yaratıcılığı da olumsuz etkilediği zannedilmektedir. Fakat yeni bakış açısı yeni bir şeyler oluşturmak anlamına da gelmektedir.

Heykel sanatının bilinen en yaratıcı sanatlardan biri olmasında toplumsal eleştiri döneminin etkisi vardır. Ortaya çıktığı dönemde cisimlere karşı bir takıntı olduğu biliniyor. Buna rağmen insanların düşüncesini eleştirmek için sabit düşünceyi göstermek için yapıldığı düşünülmektedir.

Yaratıcı Düşünme Özellikleri Neler?

Çalışma ürünü olan yaratıcı düşünme süreci beyni aktif hale getirmekle paralel bir durumdur.

Beyni yoğun çalıştıran işlerde yaratıcı düşünme oranı artacaktır.Uykuda da yaratıcı düşünülebilir. Uyurken beyniniz sınıflandırmaları her zamankinden daha etkili şekilde yaparak yeni çözümler bulmaktadır.Bir problemle mücadele ederken yaratıcı düşünce becerileriniz daha çok gelişir.Beyninizi çalıştırdığınızda sinirsel bağlantılar daha kolay şekilde yapılabilir. Zihinsel faaliyetlerin yoğun olduğu etkinlikleri öncelikli tutarak yaratıcılığı artırmak mümkündür.Fiziksel faaliyetleri yoğun şekilde yapan kişilerde yaratıcı düşünce eğilimi artar. Bir alanda ilki başaran kişilerde fiziksel ve zihinsel aktiviteler yoğun şekilde devam eder.Yaratıcı düşünce ilham gelmesi değil bir konu hakkında yenilik oluşmasıdır. Kimsenin zihninde her şeyden bağımsız bir şekilde var olan yaratıcılık düşüncesi bulunmaz. Fakat geçmişte yaşanan olaylar, duygusal etkilerin zincirleme etkilerine bağlı şekilde yeni bir düşünce olabilir.Yaratıcı düşünme durumları faydalı sonuçlar almakla bağdaştırılan bir durumdur. Elde edilen çözüm ne kadar çok faydalıysa yaratıcı düşünüldüğü bu kadar fazla olacaktır. İyileştirme amacı olan bir faaliyetler zinciri gibi de ele alınabilir.

Salgın Dönemi ve Yaratıcı Düşünme

Koronavirüs döneminde evde yalnız zaman geçirenlerin sayısı arttı. Bir süredir devam eden etkiler dağılırken içsel farkındalık açısından birçok kişi ilerleme kaydetti denebilir. Yaratıcılık oranında artış isteyenler de ayrıca bu süreci fırsat olarak görebilmektedir. Özellikle sanatsal faaliyetlere merakı olanlar, yeni bir ürün ortaya çıkarmak isteyenler yaratıcı düşünme ortamı buldu. Bir kuruma bağlı veya bağımsız şekilde üretim sürecini yaşayanlara fırsat doğdu denebilir.

1. Eğitimde Eleştirel  ve Yaratıcı Düşünme

Okullardaki eğitim süreçlerinde, odaklanma artışıyla yaratıcı düşüncede çoğalma görülmektedir. Çevredeki öğrencilerin ve sosyalleşme çabaları esnasında asıl konuyu kaçıran öğrenciler ev ortamında bireysel yaratıcılıklarını çoğalttı. Arkadaşlarına video ve fotoğraf aracılığıyla hazırlıklar yapan öğrenciler görsel yönden daha da verim elde etmiş olabilir.

2. Kurumsal Hayatta Yaratıcı Düşünce Faaliyetleri

Salgınla beraber evden çalışan bir kitle yaratıcı düşünce konusunda ilerleme kaydetmiş olabilir. İş hayatında baskı ve istemediği yaşam biçimine devam eden insanlarda ciddi anlamda yaratıcılık kaybı olabiliyor. Evden devam eden çalışma biçimiyle insanlar kendilerine ve düşüncelerine daha çok önem vermeye başladı. Kendi farkındalığı artan da yeni şeyler üretmeye daha meyilli olacaktır.

3. Yalnızlık Süreçlerinde Yaratıcı Düşünme Teknikleri

Yaratıcı düşünme ve yalnızlık ortam etkileriyle alakalı bir durumdur. Yani yalnızlık, özellikle bir tercih olarak yaratıcı düşünme yolu haline gelebilir. Birçok kişi düşüncelerini düzene koyması gereken zamanlarda yalnız kalarak kendini daha iyi hissetmek ister. Bir amaca yönelik odaklanmak üzere de kısmen soyutlanma yaşanabilmektedir.

Yalnızlık ve yaratıcı düşünce teknikleri açısından sorunu çözmeye engel olan faktörler dikkate alınmalıdır. Zorunlu bir yalnızlık ve yaratıcılık bağlantısı kurmak gerekmese de çözüm bulmak ve yaratıcılık bağlantılıysa durumlar değişecektir.

Zor Koşullarda Beyin Yaratıcı Düşünme Kapasitesi Artar mı?

Toplumsal açıdan sorun yaşanan dönemlerde çözüm arayışına bağlı olarak yaratıcılığın tetiklendiği yaygın bilinen bir gerçektir.  Hayatta kalmaya odaklanan insan varlığı, savunma yaparken çözüm yollarına odaklanır.  

Motivasyon Kaynağı Olarak Para ve Yaratıcı Düşünme  

Toplumsal bir sorun olarak yaşamın devam etmesi için para en temel koşullardan biridir.  Bunu elde etmek için yaratıcı düşünme yolları konusunda ekstra çaba sarf edebilirsiniz. Bir ilki başararak büyük paralar kazanmaya odaklanabilirsiniz.

YouTube video

Yaratıcı düşünme kitap önerileri incelemesi yaparak konuya dair daha çok bilgi alabilirsiniz. Yaratıcılığı artırmak için terapi müzikleri de faydalı olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!