featured

Sumak Nedir? Sumak Nerede Yetişir? Sumağın Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sumak, Türkiye’de de yetişen ve sağlık açısından da oldukça faydalı olan bir bitkidir. Baharat olarak kullanılan bu bitki pek çok hastalığın giderilmesinde etkili olmaktadır. Bu nedenle de sumak nedir sorusunun araştırması sıklıkla yapılmaktadır. Yemeklerde baharat olarak kullanılan bu bitki, şifalı olmasının yanında ekşimtırak bir tat vermesi nedeniyle de sık tüketilmektedir. İşte sumak nedir faydaları nelerdir konusu hakkında detaylı bilgiler…

Sumak Nedir?

Sumak nedir sorusu, özellikle koronavirüs salgını günlerinde daha fazla araştırılır hale gelmiştir. Çünkü alanında uzman bazı bilim insanları, sumak ve sumak çayının koronavirüse karşı koruma sağladığını dile getirmiştir. Bu sebeple de Türkiye’de son aylarda sumak tüketiminde ciddi bir artış söz konusu olmuştur.

Sumak, Türkiye’de de yetiştirilebilen bir bitkidir ve 150’den fazla türü bulunmaktadır. Ancak sumak türleri içinden yalnızca iki tanesi gıda tüketimi amacıyla kullanılabilmektedir. Genel olarak dağlık ve doğal alanlarda yetişen bu bitki baharat haline getirilmekte ve tüketilmektedir. Sumak nedir ne işe yarar araştırması yapan kişiler, bu baharatın birbirinden farklı yararlarının olduğunu görmektedir.

Sumak Nerede Yetişir?

Sumak nedir nerede yetişir sorusu da cevabı oldukça merak edilen sorular arasında yerini almaktadır. Yaklaşık olarak 3 metreye kadar erişebilen sumak bitkisi, sonbahar aylarında kırmızımsı meyveler veren bir çalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikey şekilde büyüme gösteren bu bitki yeşil yapraklarla birlikte koyu kırmızı renkte meyvelere sahiptir. Genel olarak Türkiye’de Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişmektedir.

Sumağın Faydaları Nelerdir?

Sumak bitkisinin pek çok faydasının olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de sıklıkla tüketilmektedir. Genel olarak sumağın faydaları denilince ilk olarak akıllara iştah açma özelliği gelmektedir. Dolayısı ile yemek tüketme sorunu olan ve kilo alamayan kişiler sumak bitkisinden elde edilen baharattan sıklıkla yararlanmaktadır.

Sumak nedir ve faydaları nelerdir sorusuna korona virüs salgın hastalığının başlamasıyla yeni cevaplar da verilmiştir. Genel olarak iştah açmasının yanı sıra, içeriğinde antioksidan bulunması sebebiyle korona virüse karşı koruma gösterdiği de konuşulmaya başlanmıştır. Sumağın faydaları Saraçoğlu yorumlarına bakıldığında, korona virüs karşısında etkili olduğu görülmektedir. Sumağın faydaları genel olarak şunlardır:

Gargara yapılması durumunda diş etindeki kanamaları önlemektedirVücut için zararlı olduğu bilinen toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadırC vitamini açısından zengindir ve kış hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadırEgzersiz sonrasında kasa ağrılarının oluşmasını engellemektedirBir takım bakterilere karşı meyve ve sebzelerin dezenfekte edilmesinde etkilidirRegl dönemlerinde kaslardaki krampların azalmasında etkilidir

Bu etkiler sebebiyle sumak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kadın hastalıkları da sumak sayesinde giderilebilmektedir. Sumağın faydaları sayesinde özellikle kadınlar özel günlerini daha konforlu olarak geçirebilmektedir. Üstelik solunum ve kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması açısından da kış aylarında daha sık tüketilmektedir. Sumak nedir ne için kullanılır sorusunun cevabı, farklı rahatsızlıkların giderilmesinde söz konusu olduğu için değişiklik göstermektedir. Ancak her birey için oldukça yararlıdır.

Sumak Nasıl Kullanılır?

Sumak bir bitkidir ve baharat olarak kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen baharat yaygın olarak yemeklerde kullanılmaktadır. Yemeklere ekşi bir tat verilmesini sağlayan sumak farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Dolayısıyla sumak nedir nerelerde kullanılır sorusunun cevabı, sumağı tüketecek olan kişilerin tercihine göre değişmektedir.

Sumak hangi yemeklerde kullanılır sorusu da yemeklerde sumak kullanımı gerçekleştirecek olan kişiler tarafından sorulmaktadır. Yemek içinde ekşi bir tat oluşmasını isteyen kişiler, her yemekte bu baharatı kullanabilmektedir. Kısacası ekşi olmasında herhangi bir sorun olmayacak her yemekte sumak kullanımı gerçekleştirilebilmektedir.

Sumak Çayı Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda sumak nedir sorusunun cevabı kadar sumak çayı nasıl yapılır sorusunun da cevabı merak edilmektedir. Çünkü özellikle nezle ve soğuk algınlığı halinde sumak çayı oldukça işe yaramaktadır. Sumak çayı hazırlanışı ise şu şekildedir:

Yarım litre su içerisine bir çorba kaşığı kadar sumak eklenirSu ile sumak baharatı karıştırılırKısık ateşte kaynamaya alınırKaynama işlemi sonrasında süzülürSıcak veya soğuk olarak tüketilebilmektedir

Sumak nedir faydaları nelerdir araştırması yapıldığında pek çok yarar karşımıza çıkmaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi covid19 nedeniyle sumak nedir araştırması sıklıkla yapılmıştır. Sumak tüketen kişilerin genel yorumlarına bakıldığında oldukça etkili olduğu ve kış hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı görülmektedir. Bu sebeple de sık tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!