featured

İkinci El Araç Alacaklar Dikkat! Yargıtay’dan Emsal Karar Çıktı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci el araç piyasası hareketli günler yaşarken, Yargıtay milyonlarca alıcı ve satıcıyı ilgilendiren bir karara imza attı. Piyasanın altında satın alınan aracın “pert olduğunun” bilgisine sahiptir algısının yanlış olduğuna karar verdi. Bir aracın ağar hasarı var ise bunun mutlak suretle alıcı vatandaşa söylenmesi gerektiğini iletti.

Alınan emsal karar Bursa’da yaşanan bir olay sonrası verildi. Bursalı bir vatandaş aldığı ikinci el arabasının sigortasını yaptırmak için sigorta acentesine gitti. Acenteden aldığı bilgi ile şok yaşayan kişi ardından noterin yolunu tuttu. Acente, aracın ağır hasarlı olduğunu ve perte çıkmış olduğunu söyledi. Noter huzurunda aracın ağır hasarlı olduğunu satıcıya bildiren adam herhangi bir sonuç elde edemedi. Bunun ardından da Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu.

YouTube video

Mahkemede dava açan kişi, satın aldığı ikinci el araç hakkındaki pert bilgisini sigorta acentesini öğrendiğini belirtti. Satıcının kendisine bu konuda herhangi bir bilgi vermediğini iddia etti. Bu hasarın bildirilmemesini gizli ayıp olarak görülmesini gerektiğini savundu. Aracın 14 bin 900 TL ücretini ve 327 TL masrafının iade edilmesini talep etti. Fakat mahkeme, davacının bu talebini ve davayı reddetti.

Mahkeme Kararı ile İkinci Şoku Yaşadı

Farkında olmadan hasarlı aracı satın alan adam ikinci bir şoku da mahkemede yaşadı. Mahkeme, aracı piyasanın 6 bin TL altından bir fiyata alan kişinin o aracın hasarlı olduğunu bilebileceğini söyledi. Bu kadar büyük bir fark ile aracı satın alan kişinin, aradaki farkın hasar kaydı nedeni ile olabileceğini bilmesi gerekirdi dedi. Bu durumlar göz önüne alınarak davanın reddine karar verildi.

Bu kararın ardından temyiz yoluna giden kişi davayı Yargıtay’a taşıdı. Dosyayı inceleyen Yargıtay, milyonlarca kişiyi ilgilendirecek emsal bir karara imza attı. Mahkeme aldığı kararda;

YouTube video

“ Borçlar Kanunun 223. Maddesi hükmüne göre, alıcı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkan bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılan da satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır. Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirim yapmayı ihmal ederse satılanı kabul etmiş sayılır. Adi bir muayene ile meydana çıkarılamayacak bir ayıp sonradan çıkarsa bunu da derhal satıcıya haber vermelidir. Aksi takdirde satılanı bu ayıplı hali ile kabul etmiş sayılır. Davacı öğrendiği gizli ayıbı noterden düzenlenen ihtarname ile davalıya bildirilmiştir. Davacı gizli ayıp nedeniyle derhal satıcılara ihbarda bulunmakla satılanı, açıklanan kanun hükmü gereğince ayıplı haliyle kabul etmemiştir.”

İfadelerine yer verdi.

Alınan bu karar neticesinde; bir kişi piyasa değerinin altında araç alıyor diye aracın ayıplı olduğunu bildiği kanaatine varılmaz. Böyle bir durumda eğer hasar kaydı alıcıdan saklanır ise tüm yükümlülüğün satıcıda olduğu söylendi. Alınan kararda;

“ Hal böyle olunca; mahkemece, açıklanan hususlar göz önünde tutularak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, aksi düşüncelerle yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Kararının bozulmasın oy birliği ile hükmedilmiştir.”

İfadelerine yer verildi.

İkinci El Araç Satışında Alıcı Her Zaman Doğru Şekilde Bilgilendirilmelidir

İkinci el araç piyasasında yaşanan olayların ardında Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz’da bazı açıklamalarda bulundu. Yılmaz yaptığı açıklamalarda;

“ Araç satışları ile ilgili derneğimize ciddi şikayetler gelmektedir. Özellikle son dönemde faizlerin aşağıya çekilmesiyle birlikte yoğun bir alım satım gerçekleşiyor. Bu işlemlerde de tüketici mağduriyetine yol açan bazı satışlar olmaktadır. Burada her şeyden önce altını çizmek istediğim konu, 6502 Sayılı Tüketici Kanunu tüm satışlarda tüketicinin doğru bir şekilde bilgilendirmesini esas kılmıştır. Ayrıca Medeni Kanunumuzun ikinci maddesi de satıcıların dürüst bir satış yapmakla hükümlü olduklarına işaret etmektedir. Bu nedenle gerek sıfır, gerekse ikinci el satışlarda olsun satıcıların araçları ile ilgili tüketiciyi doğru bilgilendirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu aracın iadesi ve kullandıkları paranın yasal faizi ile birlikte ödenmesini gerektiren süreç işletebilir.” Dedi.

İkinci El Araç Alış Satışında Dikkatli Olunmalı

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ikinci el araç alım ve satışında dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak;

“ Kişiden kişiye satış olup olmadığına bakılması gerekiyor. Her ne kadar tüketici galeri üzerinden araç alıyor ise de notere gittiğinde şahıstan şahısa yapılıyor. Bu tür satışlarda tüketici, tüketici haklarından yararlanamamaktadır. Tüketici bu alım satımlarda bir tarafın mutlaka satıcı kimliğine sahip olması gerekmektedir. Aracı alırken, aracın trafiğe girdiği günden sattığı güne kadar olan sürecini, satıcı tarafından alıcı doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu tüketici kanunun bir hükmüdür.” Dedi.

İkinci el araç satışında, alıcının değil satıcının sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Yılmaz;

“ Satıcı ürünün ayıbını söyleyerek satması gerekmektedir. Bu şekilde yapmadığı takdirde fiyat üzerinden tüketici sorumlu tutması kabul edilemez. Orada ürünün tüketicinin idrakine bırakması da kanuni açıdan da doğru sonuç getirmez. Kendisinin bildiğini karşı taraftan saklamak iade için yeterli bir sebeptir.” Dedi.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!