featured

Kedilerin Yaşam Süresi Nedir | Şişman Kedilerin Ömrü Kısa mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kedilerin yaşam süresi nedir? Şişman kedilerin ömrü kısa mı olur? Sağlıklı bir kedi kaç yıl yaşar? Sokak kedileri evde kaç yıl yaşar? Kediler ne zaman ölür? Ankara kedisi, Van kedisi ve Tekir ev kedisi kaç yıl yaşar? Kediler ve kedilerin yaşam süresi ile ilgili merak edilen çok soru var. İşte, kedilerin yaşam süresi hakkında bilgiler…

Kediler…

Hem çok eğlenceliler bununla birlikte çok benzersiz… Hem sevgi dolular bunun yanında mesafeli. Onları algı etmek ve kendilerine özgü dillerini çözüme ulaştırmak de oldukça zor, onlardan ayrı kalabilmek de. Kedilerle bir kere tanışıldığında onların iyi mi da özel bulunmuş bulunduğunu anlamamak ise kuşkusuz imkânsız. Yeni sahiplenilen bir yavrunun değişimini gözlemlemek, onun büyümesine şahit olmak, onunla unutulmaz anlamış olur paylaşmak her kedi erkeğinin en özel deneyimleri içinde yer ediniyor. Dünya duruyor ve meydana getirilen her tercihin özünde küçük arkadaşlar başrolde oluyor.

Kedilerin en sağlıklı şekilde beslenmesi, fiziksel gelişimlerinin kusursuz biçimde gerçekleşmesi ve ruhsal sağlıklarının korunması her kedi insanoğlunun asli ilk öncesi arasında yer ediniyor. Gösterilen bütün bu özenin ise tek bir amacı var; onların daha uzun zaman, daha sağlıklı ve neşeli bir biçimde yaşaması. 

Kedilerin Yaşam Süresi Ne Kadar?

Kedilerin yaşam süresi ne kadar sorusunun cevabını etkileyen çoğu farklı neden vardır. Genel anlamda kedilerin ömrü 2 – 16 yıl içinde değişmiş olur. Sadece bu genelleme sokakta yaşayan, dengeli beslenmeyen, süreğen rahatsızlıkları olan, tedavi seçeneklerinden faydalanamayan, gerekli aşıları yapılmayan, evde yaşayıp aşırı kiloluluk biçiminde sağlığı tehdit eden hastalıkları yaşayan arkadaşlarımız için ne maalesef ki geçerli değildir.

1- Sokak Kedisi Evde Kaç Yıl Yaşar ?

Sokakta yaşayan dostlarımızın ömür sürelerinin evlerde yaşayanların aşağı yukarı üçte biri olduğu tanınmaktadır. Doğal yaşadıkları yerde derli toplu olarak beslenip beslenmemeleri, maruz kaldıkları tehlikeler ve öteki canlılardan kaptıkları bulaşıcı hastalıklar bu süreyi kısıtlayabilir. Kısacası; sokak kedilerin yaşam süresi, koşullara göre değişiklik gösterir.

Evde yaşayıp kendi alanlarına haiz kedilerin ömrü de kedi cinsleri özelinde ve bakım süreçlerinin kusursuz yapılıp yapılmadığı doğrultusunda değişim gösterebiliyor. Evde yaşayan arkadaşlarımızın kimi zaman beklentinin oldukça üstünde bir ömür süresine haiz olduğu da biliniyor. En uzun süre ömrü olduğu malum “creme puff” isminde kedi 3 ağustos 1967 senesinde dünyaya gelmiştir ve 38 yıl 3 gün yaşamıştır. Bir öteki erişmen ise rubble adı kedidir ve yaşam süresi 31 sene olarak kayıtlara geçmiştir.

2 – Van Kedisinin Yaşam Süresi

Güzelliği, asaleti ve nezaketi ile maksimum sevilen ırklardan bir tanesi de Van kedisidir. Bağımsız bir ruha sahip olan, ailesine karşı ise yüksek sadakat duyan bu cinsin averaj 12-17 yıl ömür süresi olduğu belirtiliyor.

3 – Tekir Ev Kedisi Kaç Yıl Yaşar ?

Tekir ev kedilerin yaşam süresi beslenme alışkanlıklarına göre değişiyor. Eğer sağlıklı beslenen bir tekir ev kedisi sözkonusu ise yaşam süresi 16 yılı buluyor.

4 – Şişman Kedilerin Ömrü Kısa mı Olur?

Genel olarak fit ve sağlıklı kedilerin yaşam süresi 16 yılı bulmaktadır. Ancak söz konusu obez yani şişman bir kedi ise yaşam sürelerinin kısalması oldukça olası. Bilinene göre; bir kedinin şişman olması, yaşam süresini 10 yıla kadar kısaltabilir.

Kedilerin Ömrünü Uzatmak Mümkün mü?

Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerinin sağlanması ismine en önemli gereklilik dengeli, sağlıklı ve kusursuz beslenmeleridir. Bundan dolayı öğünleri dikkatle planlanmalı, ömür evrelerine hususi ihtiyaç duydukları besinlerin tüm bunların aldıklarından güvenli olunmalıdır. Inkişaf evrelerine özel kaliteli kedi mamaları bu vakitte kedi sahiplerinin yaşamını basitleştirecektir.

Kediniz için oyuncaklar sadece eğlenme anlamına gelmez. Oyun oynarlarken, oyuncağın türüne de bağlı olarak hem eğlenebilirler hem öğrenebilirler bununla beraber egzersiz gereksinimlerini karşılayabilirler. Tertipli egzersiz hem bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi hem de kilo testi sağlamaları ismine fazlaca önemlidir. Oyun seanslarının onlarla kurulan bağı derinleştirdiği hakikati de asla bir vakit unutulmamalıdır.

YouTube video

Dostunuz için kısaca kısırlaştırma bir açıdan önemlidir. Onların testis, rahim, meme ve yumurtalık kanseri biçiminde tehlikeli üreme sistemi hastalıklara yakalanma riskini azaltan kısaca kısırlaştırma bunun yanında kaçma, parazit kapma ve çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalma olasılıklarını düşürür.Hediye mamaları ile belirli huylarının biçimlendirilmesi mümkün olabilir, üstelik leziz oldukları için bu atıştırmalıklar kedinizin mutlu olmasını da garantiler. Sadece ölçülü tüketilmeleri fazlaca önemlidir. Armağan mamaları kontrolsüz bir şekilde verilirse kalori alım dengesini bozabilir ve kedilerin ömrü üstünde olumsuz bir etki yaratabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!