featured

Kısa Çalışma Ödeneği Son Durum | İşsizlik Ödeneği ve Nakit Ücret Desteği | 22 Madde İŞKUR Verileri Kapsamında Merak Edilenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kısa çalışma ödeneği aksine işsizlik ödeneği Haziran 2021 sonuna kadar devam etmiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalara göre işsizlik ödenekleri için son tarih 31 Mart 2021 olarak açıklandı. İlerleyen dönemlerde yeni bir karar alınıp alınmayacağı ise bilinmiyor.

Bu yazıda neler var?

Sosyal Koruma Kalkanı | İşsizlik Ödeneği ve Nakit Ücret Desteği Son Durumu Nedir?

YouTube video

Sosyal koruma kalkanı toplumsal alanda küresel etkileri olan hallerde vatandaşların ekonomik açıdan desteğinin sağlanması için oluşturulan bir uygulamadır. Aile ve Çalışma Bakanlığı kapsamında sürdürülen Sosyal Koruma Kalkanı, mücadeleyi daha da güçlendirmek için oluşturulmaktadır. Şu alanlarda destek verilmektedir:

Sosyal Destek Programı (Hane)Biz Bize Yeteriz Türkiyemİşsizlik ÖdeneğiKısa Çalışma ÖdeneğiNakdi Ücret Desteği

1 . İşsizlik Ödeneği Yeniden Uzar mı? Ne Zaman Bitiyor | İşsizlik Maaşı e Devlet Başvuru

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Kurumu kapsamında yapılan açıklamaya göre işsizlik ödeneği için son tarih 31 Mart 2021 olarak açıklandı.  Yapılan Kabine Toplantısı ardından Erdoğan şu an işsizlik ödeneğinin uzatılmadığını belirtti.

İlerleyen dönemlerde yeni talepler gelmesi halinde alınacak toplantı kararları bilinmiyor.  Salgın kaynaklı ödemeler haricinde işsizlik maaşı başvurusu yapmak isteyenlerin E devlet işsizlik ödeneği sayfasından işlem yapması gerekiyor.

2 .  Nakit Ücret Desteği Son Durumu Ne? İŞKUR Başvuru

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından yapılan açıklamalara göre İŞKUR nakdi ücret desteği 17 Mayıs 2021 tarihinde son buluyor. 17 Mart’ta son bulduğu açıklanan nakit ücret desteğinin yeniden alınan kararla uzatıldığı bilgisi verildi.  Palandöken açıklamasının bir kısmı şöyle:

Okul servis araçları, kantinciler, kırtasiyeciler, halk otobüsçü ve dolmuşçular ile yanlarında çalışanlar da nakdi ücret desteği kapsamına alınmalı. Bir yıldır iş yapamayan, okul servis araçları, kantinciler, kırtasiyeciler, halk otobüsçü ve dolmuşçular ile yanlarında çalışanlar da nakdi ücret desteği kapsamına alınmalı. Öte yandan 31 Mart’ta sona eren Kısa Çalışma Ödeneği yeniden hayata geçirilmeli ve salgın sona erinceye kadar sürdürülmeli.

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı | Yeniden Uzatılacak mı?  

“İŞKUR Verileri Kapsamında 22 Madde ile Kısa Çalışma Ödeneği”

Haziran sonuna kadar uzatılan kısa çalışma ödeneği ilerleyen dönemlerde yeniden uzatılır mı henüz bilinmiyor. Salgının kısıtlama şeklindeki etkileri devam ederken bu ödeneği almaya hak kazanamayanların ise nasıl bir çözüm bulunacağı merak konusu…

1. Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kısa Çalışmadan Yararlanma Süresi

YouTube video

Bir iş yerinin çalışmamasına rağmen ödenek vermesi durumu kısa süreliğine çalışıyormuş gibi gösterilmesi şeklinde uygulanır. Toplamda 3 aylık bir sürede, yeniden başlatılması mümkün olacak halde sigortalı çalışanlara gelir desteği sağlanır.

2. Kısa Çalışma Neyi Amaçlıyor?

Kriz içeren hallerde iş yerlerindeki istihdamı sürdürmek üzere verilen gelir desteği kısa çalışma ödeneği amacıdır. İşletmelerin sağlıklı devamı için gereken nitelikli eleman kaybının da önüne geçilir.

3. Kısa Çalışma Ödeneği için Kimler Başvuru Yapabilir?

Çalışma sürelerini Covid-19 nedeniyle  azaltan, tamamen durduran kişiler için genel KÇÖ başvuru şartları şu şekildedir:

-Haftalık çalışma süresi en az üçte bir oranında azaltmak zorunda kalan iş yerleri

-Faaliyetlerini süreklilik koşulu olmadan tamamen durduran

-En az dört hafta süreyle faaliyetlerini durduran kişiler kısa çalışma ödeneği başvurusu yapabilir.

4. Haftalık Çalışma Süresinin 1/3 azaltılması ve Anlamı

İş yerinde haftalık 30 saat ve daha aşağısında bir süre çalışma yapılması anlamına gelmektedir. Ana saat miktarı belirlenirken 4857 sayılı İş Kanununun 63’üncü maddesinde yer alan maksimum 45 saat dikkate alınmaktadır.

5. Kısa Çalışma Ödeneği için Toplam İşçi Sayısı Limiti

Bir iş yeri kısa çalışma ödeneği başvurusu yapması halinde işçilerden bazı şartlar yerine getirmesi istenmektedir. Başvuru öncesi hizmet akdine tabi olanlar arasından son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödenmiş olması şartı aranmaktadır.

6.  Başka Nedenle Geçmişte Kısa Çalışmadan Yararlanan İşyeri, Koronavirüs Nedeni ile Tekrar Ödenek Başvurusu Yapabilir mi?

Farklı gerekçeyle kısa çalışma ödeneğinden faydalanan kişiler, koronavirüs kapsamında tekrar başvuru yaparak işlem yapma hakkına sahiptir.

7. Koronavirüs Nedeniyle Kısa Çalışma Ödeneği Alanlar Aynı Nedenle Başvuru Yapabilir mi?

Covid-19 kapsamında sürecin başladığı ilk dönemlerde kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunan iş yerleri, aynı işçiler için tekrar başvuruya gerek kalmadan talepte bulunabilir. Ancak yeni işçiler varsa yeni başvuru gerekmektedir.

8. KÇÖ için Asgari Çalışan Sayısı Nedir? Eğitim Programındaki Kişiler Ne Olacak?

Kısa çalışmadan faydalanmak için asgari çalışan sayısı şartı bulunmamaktadır. İşbaşı eğitim programı kapsamında yer alan kişiler için iş yerleri beklemeye alma kararını devreye sokmalıdır. Tekrar başlatılacağı dönemde ilgili kurumlara yeniden başvuru yapılarak resmi gerekçelerle açıklamalar sürdürülmelidir.

9. İş Yerinde Konkordato ilan Edilmişse Kısa Çalışmadan Faydalanabilir mi?

Bir iş yerinde konkordato ilanının yapılmış olması ve kısa çalışma ödeneği arasında ilişki bulunmamaktadır. Engel olmayan durum nedeniyle kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılabilir. İşletme varlığı devam etmekte olduğu için belirsiz bir durum söz konusudur.

10. Sigorta ve Vergi Borcu Olanlar KÇÖ başvurusu Yapabilir mi | 6 Ay Dolmadan İşten Çıkarılma Durumu   

Bir iş yeri sigortasız işçi çalıştırıyorsa 6 ay dolmadan işten çıkarabilecektir. Vergi borcu olanlar ve sigorta borcu olan kişiler KÇÖ başvurusu yapabilir. Bir iş yerinde sigortasız çalışan kişiler kısa çalışma ödeneğinden faydalanamamaktadır. Nakit desteği ve diğer sosyal yardımlar için başvuru talebinde bulunabilir.

E devlet sisteminde kaydınızın olması, adres ve standart verilerinizin güncel olması gerekmektedir. İl Nüfus Müdürlüğü tarafından kaydınız silinmişse başvurunuz sekteye uğrayacaktır.

11. Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu için Gereken Evraklar

E devlet üzerinden gereken alanlar doldurularak kanıt belgelerin sunulması gerekmektedir. Bu ek belgeler sisteme eklenerek kısa çalışma ödeneği başvurusuna devam edilir.

-Faaliyetin kısmen-tamamen durdurulduğunu belgeleyen puantaj kayıtları, ücret bordroları vs. Siparişlerin azaldığına dair belgeler de sunulabilir.

-Faaliyeti durdurulan iş yeri kapsamında olduğunu gösteren diğer evraklar

12 . Bir İşçi Doğrudan Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Yapabilir mi? Birden Çok Şube Varsa Ne Olacak?

Yalnızca işverenler kısa çalışma ödeneği başvurusu yapabilmektedir.  Çok sayıda şubesi olan işverenler ise her bir iş yeri için e devlet üzerinden ayrı ve teker teker başvuru oluşturmalıdır. Tüm bu işlemler esnasında başlangıç kaydınızın olmasına dikkat ediniz.

13. Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Ardından Süreç

YouTube video

Uygunluk tespiti yapılması için iş müfettişleri gereken incelemelerde bulunmaktadır.  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıkları tarafınca verilen kararlar e devlet sayfasından görülebilir.

14 . İşçi Listesinde ve Çalışma Sürelerinde Değişiklik Yapılabilir mi?

Kısa çalışma ödeneği uygunluk tespiti birinci aşaması ardından işçi listesi, çalışma süreleri, yeni işçi durumları vs. konularında değişiklik yapılabilir. Başvuru sürelerini e devlet sisteminden ve haberlerden güncel şekilde takip edebilirsiniz. Yeniden sürdürülme kararı olduğunda yeni düzenleme dönemleri de güncellenmektedir.

Genellikle geçerlilik tarihi ile birlikte düşünülebilir. Faaliyetlere yeniden başlandığında mutlaka kuruma bildirim yapılmalıdır. Tekrar eden ödeneklerin takip edilmesi için faaliyet durması, yeniden başlaması, yeniden durması bildirimleri gerekmektedir.

15. KÇÖ Kime Ödenir? İşçilerin Alacağı Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?  

Günlük ortalama brüt kazancının %60’ı üzerinden kısa çalışma ödeneği miktarı hesaplanmaktadır. Primleri yatırılmış olan sigortalının kazançları dikkate alınarak bu ödenek verilmektedir. Yani emeklilik döneminde verilecek olan aylık maaşın bir kısmını salgın dönemi için erken almış olursunuz. Üst limit olarak brüt miktar 5.325,52 TL belirlenmiştir. Kısa çalışma ödeneği işçilerin kendisine ödenir. Başvuru yapan işverendir, ödemeyi işçiler kendi hesaplarına alır.

16 . Yabancı İşçiler Kısa Çalışma Ödeneği Alabilir mi?

Yabancı işçilerin kısa çalışma ödeneği alması için şu şartları yerine getirmiş olmalıdır:

-Son 60 gün hizmet akdi

-Son 3 yılda minimum 450 gün prim ödeme şartlarının yerine getirilmiş olması

17 . Yarım Çalışma Ödeneği ve KÇÖ’den Aynı Anda Faydalanmak Olur mu?

Bir iş yeri yarım çalışma ödeneğinden faydalanıyorsa, kapatılması halinde kısa çalışma ödeneği başvurusunda da bulunabilir. Çalışılan gün sayısı harici yarım çalışma ödeneği alınamamaktadır.

18 . Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Ödenecek | İşsizlik Ödeneği Süresinden Düşülür mü?

Başvurusu onaylanan bir iş yeri çalışmadığı süre için geçerli olan miktarı aylık şeklinde alabilecektir.  Kısa çalışma ödeneği miktarı yatırılırken işsizlik ödeneği süresi üzerinden düşülmektedir. Fakat bu durum kesin olmamakla beraber Cumhurbaşkanı yetkisinde karar alınmaktadır.

19. Emekli Olarak Kendi Sigorta Primini Ödeyen İşçiler KÇÖ’den Faydalanabilir mi?

Çalıştığı işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödemesi yaparak emeklilik ardından varlığını sürdüren bir kişi, kısa çalışma ödeneği alamamaktadır.

20. Kısmi Süreli Çalışan İşçiler KÇÖ Alabilir mi?

Zorlayıcı sebep nedeniyle alınan kısmi süreli çalışan işçiler diğer şartları yerine getirmişse KÇÖ alabilmektedir. 450 gün süreyle prim 3 senede ödenmiş olmalı ve 60 gün tabi şartı bulunur.

21. Pandemi İşten Çıkarma Yasağı | Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama

“E-Devlet Üzerinden KÇÖ  Sorgulama”

İşten çıkarma yasağı uzatıldı haberi ardından yeni kısa çalışma ödeneği sorgulama işlemlerinin nereden yapılacağı gündeme geldi. E devlet sitesi üzerinde kendi sayfanıza giriş yaparak güncel durumu takip edebilirsiniz.

22. Pandemi Döneminde İşten Çıkarma Cezası Ne Kadar? İşten Çıkarma Yasağı Uzatıldı mı?

Pandemi sürecinde işten çıkarma cezası 2 bin 943 lira para cezası olarak açıklandı. İşverenler, haksız nedenlerle işçileri kısıtlama ödeneği alırken çıkarırlarsa bu ödemeyi yapmakla yükümlü olacak. Sigortasız işçi çalıştıranlar için ise ayrı bir tespit ve ceza işlemi uygulanacak. Kısa çalışma alan iş yerleri için işten çıkarma yasağı geçerlilik süresi Haziran sonu şeklinde devam ediyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!