featured

Rekabet Kurulu Roche ve Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri Firmalarına Toplam 278 Milyon Para Cezası Verdi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rekabet Kurulu, ünlü sağlık, gıda ve tarım firması Novartis ve Roche ‘ye “rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan” eylemleri nedeniyle toplam 278 milyon para cezası verdi. 

Rekabet Kurulu Roche ve Novartis’in Rekabeti Koruma Kanununa Aykırı Davrandığını Tespit Ettiğini Açıkladı

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamada Novartis firmasına 165,5 milyon ve Roche Müstahzarları’na 113 milyon lira idari para cezası verildiğini söyledi. Söz konusu firmaların göz hastalıkları için kullanılan, Altuzan ve Lucentis ilaçlarından daha yüksek fiyatlı Lucentis ilacının kabul edilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması için haksız eylemde bulunduğu belirtildi. 

Rekabet Kurulu Roche ve Novartis İçin Alınan Kararı Açıkladı

Rekabet Kurulu yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre;

“21.01.2021 tarihinde Rekabet Kurulu’nca dosyanın müzakeresi sonucunda; Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ve Roche Müstahzarları San. A.Ş.’nin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine dolayısyla aynı Kanun’un 16. maddesi uyarınca adı geçen teşebbüslere idari para cezası verilmesine” 

karar verildi.

Söz konusu açıklama ise rekabet kurulu web sayfasında şu şekilde yer aldı:

“Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. AŞ ve Roche Müstahzarları San. AŞ’nin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiklerine oy birliği ile bu nedenle, 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ve ‘Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik’in 5. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve ikinci fıkrası ile üçüncü fıkrasının (b) bendi hükümleri uyarınca 2019 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirleri üzerinden Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş’ye 165 milyon 464 bin 716 lira, Roche Müstahzarları San. AŞ’ye 112 milyon 972 bin 552 lira idari para cezası verilmesine oy birliğiyle gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, karar verilmiştir.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!