featured

Telefon Kullanımını Azaltmak | Telefon Bağımlılığından Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Telefon kullanımı azaltmak, gereksiz zaman harcamak istemeyen kişiler için oldukça gerekli bir işlemdir. Günümüzde hemen her şeyi bulabildiğimiz telefonlar, saatleri boşa harcamamıza neden olabiliyor. Durum böyle olunca, kalan zamanı verimli olarak harcayabilmekte mümkün olmuyor.

Cep Telefon Kullanımını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Cep telefonu kullanımını azaltmak için neler yapılabilir? Telefonla vakit kaybetmek istemeyen birçok kullanıcı bu soruya yanıt arıyor olabilir. Aslında cep telefonunu daha az kullanabilmenin bazı yolları bulunuyor.

Zor olsa da bu detayları eksiksiz uygulamak, zamanla telefonla boş yere geçen zamanı ortadan kaldırabilmenize yardımcı olacaktır. İşte telefon bağımlılığından kurtulmak için ne yapmalı sorularının cevapları…

1- Düşünmemeye Çalışın!

Telefon kullanımını azaltmak için ilk olarak telefonu aklınıza daha az getirmeniz gerekiyor. Sürekli telefonu düşünmek bu bağımlılıktan kurtulmanızı engelleyebilecektir. Bir odada iken telefonunuzu diğer odada bırakmak, telefonunuzu evde bırakarak bir yürüyüşe çıkmak telefonla vakit geçirmenizi engelleyebilir.

Akıllı cihazları ortadan kaldırdığınızda sizin, eşiniz ya da çocuklarınız için hayat oldukça sıkıcı gelebilir. Ancak bir zaman sonra öyle olmayacak. Bu bağımlılıktan kurtulduğunuzda izlediğiniz bir filmde, gerçekleştirdiğiniz bir sporda ya da benzeri aktivitelerden daha fazla zevk aldığınızı görebileceksiniz.

2- Belirli Aktiviteler Planlayın!

Telefon bağımlılığı nasıl engellenir? Telefon bağımlılığı ancak belirli aktiviteler yaratmanız sonrasında engellenebilir. Eşinizi ya da çocuğunuzu telefon başından almak ve bu bağımlılığı engellemek mi istiyorsunuz, o zaman yemek pişirmeyi deneyebilirsiniz.

Birlikte kek yapmak, yemek pişirmek ya da el işlerine merak salmak sizin ve ailenizi telefon kullanma süresini büyük ölçüde azaltabilecektir.

3- Telefon Kullanımını Azaltmak İçin Oyunları Silin… 

Telefon kullanma süresini uzatan en önemli aktivite tabi ki de oyunlardır. Oyunlar zamanın su gibi akmasına neden olurken, geçen zaman ise ne yazık ki boşunadır.

Oyunları ve vaktinizi çok fazla harcadığınız uygulamaları kaldırmanız, telefon kullanımını da büyük ölçüde azaltabilmenizi sağlayacaktır. Telefon kullanımını azaltmak istiyorsanız oynadığınız oyunları ve günün büyük bölümünü geçirdiğiniz uygulamaları silmekle işe başlayabilirsiniz.

4- Belirli Alanları Telefondan Arındırın

Telefonun bağımlılığı belirtileri arasında belki de ilki, hemen her alanda telefonu elden bırakmamak olacaktır. Özellikle çocuklarınızın ya da eşinizin telefon kullanımını sınırlandırmak istiyorsanız, bu durumda belirli alanlarda telefon kullanımı yasağı getirebilirsiniz.

Özellikle yemek odası, oturma odası ve yatak odasına telefon yasağı getirmek daha verimli ve sağlıklı bir gün için oldukça doğru bir karar olacaktır. Yemek esnasında telefonla uğraşmak aile arasındaki etkileşimi ortadan kaldırır. Yine uzmanlara göre telefon yatak odalarına hiç sokulmamalı ve uykuya ortalama 1-2 saat kala elden bırakılmalıdır.

5- Sohbet Uygulamalarına Fazla Zaman Ayırmayın!

Sohbet uygulamalarına fazla zaman ayırmak yerine yüz yüze iletişimi benimsemek telefon kullanımını azaltmak için iyi bir adım olabilir. Yapılan bir telefon bağımlılığı testi sonuçlarına göre insanlar ağırlıklı olarak sohbet içerikli uygulamalarda çok vakit kaybettiğini ifade etmiştir. Online sohbet etmek elbette ki insanların sosyalleşmesi adına gerek duyulan bir aktivitedir.

Ancak yüz yüze iletişim kurmak hem sosyalleşmeyi sağlarken, hem de telefonda boşa vakit kaybetmenizi engelleyecektir. Bu nedenle yüz yüze iletişim kurmak, çevrimiçi sohbet alışkanlığını ortadan kaldırabilmenize yardımcı olacaktır. Uzakta olan ve yanına gidemeyeceğiniz kişileri ise mesajlaşmak yerine arayarak, gereksiz telefon kullanımını azaltabilirsiniz.

6- Android Uygulama Süre Kısıtlama Yapabilirsiniz… 

Telefon kullanımını azaltmak için yapabileceğiniz bir diğer yol Android uygulama süre kısıtlama işlemi olacaktır. Android cihazların uygulamalar bölümünde, her uygulama için süre kısıtlaması özelliği bulunur.

Kısıtlama işlemi yapıldıktan sonra bu uygulamaların yalnızca bu saatler aralığında kullanımı mümkün olabilir. Böylece kişiler yalnızca belirli zaman diliminde bu uygulamaları kullanarak, diğer zamanlarda başka aktivitelere yönelebileceklerdir.

7- Telefona Girmeyi Engelleyen Uygulama IOS

Telefona girmeyi engelleyen uygulama IOS sürümlü cihazlarda mevcut. App Detox uygulaması etkili bir otokontrol imkanını sizlere sunuyor. Bu uygulamayı kendinize uygun olacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. 

Ve ayarlamış olduğunuz kullanım limitini aşmanız mümkün olamıyor. Yani 10-16 saatleri aralığında kullanmayı ayarlamışsanız, saat 17’de cihaza girme olasılığınız bulunmuyor. 

Uygulama yalnızca sizin uygun gördüğünüz zaman zarfında açık olurken, telefon kullanımını azaltmak adına etkili bir platform olarak ön plana çıkıyor.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!