featured

25 Farklı Ameliyat Sonrası Beslenme Listesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ameliyatın sağlığımıza kavuşmamız açısından ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Görünüşünü değiştirmenin dışında rahatsızlık verici hastalıkların tedavisi için de ameliyat oluyorsunuz. Ameliyat olmak kadar ameliyat sonrası beslenme de çok önemlidir.

24 Farklı Ameliyat Sonrası Beslenme Listesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nekahet döneminde güçsüz düşen vücudunuzu iyi korumak, sağlığınıza hızlı şekilde kavuşmak için ameliyattan sonra beslenme hususuna iyi dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalı ve beslenme listeleri hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.  

1 – Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Listesi

Safra kesesi ameliyatından sonra herhangi bir sağlık sorununun önüne geçmek için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Ameliyat sonrasında mide bulantısı, kusma gibi komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz. Bu normaldir. Sizin dikkat etmeniz ve uymanız gereken safra kesesi ameliyat sonrası beslenme programıdır. İleri dönemlerde tekrar safra taşı oluşmaması açısından düzenli bir safra diyeti uygulamaya özen göstermelisiniz.  

YouTube video

Beslenme listenizde olması ve tüketmeniz gereken besinler;  

 Açık çay, salep, ıhlamur, ada çayı, ayran  Süt, yağsız beyaz peynir ve yoğurt  Beyaz ekmek, sade kraker, makarna, şehriye, kuskus, irmik, erişte, pirinç  Tarçın, nane, kekik  Muz, elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm, kiraz (kabuklu meyvelerin kabuklarını soymayı unutmayın)  Pekmez, bal, reçel, sütlaç, tavukgöğsü, muhallebi  Domates çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye/ pirinç eklenmiş çorbalar, yayla çorbası ve acısız tarhana çorbası  

2 – Hemoroid Ameliyatı Sonrası Beslenme Listesi

Tıpta yeni ameliyat yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte hemoroid ameliyatları da daha kısa ve sancısız oluyor. Kısa sürede ayağa kalkıp, gündelik hayatınıza dönebiliyorsunuz. Gündelik hayatınıza sağlıklı ve kısa sürede dönmeniz hemoroid ameliyat sonrası beslenme programınıza uymanıza bağlıdır. Çünkü sağlıklı bir beslenme diyeti hızlı iyileşmenizde en önemli etkendir. Bu konuda beslenme uzmanınız ve doktorunuz size en uygun beslenme programını verecektir.

 

YouTube video

Ameliyattan sonra ilk 3 gün posasız besinler almalısınız. Bu üç günlük beslenme listenizde; 

Bal, reçel, yumurta, peynir, tereyağı, taze meyve suları,  Sebzeli, pirinçli, tavuklu ya da herhangi bir çorba,   Süt, yoğurt, fazla tuzlu olmamak koşuluyla ayran, Kabuğu soyulmuş meyveler olmalıdır.  

Üç günün sonunda normal posalı diyetinize devam edebilirsiniz. Bu dönemde kabızlık yapıcı besinlerden uzak durmalısınız.  

Karbonhidratlar; kepek, mısır, mısır gevreği (corn flakes, müsli), esmer pirinç  Sebzeler;  Lahana, karnabahar, havuç, patates, ıspanak, kuşkonmaz, kabak, şalgam, mısır, Brüksel   lahanası gibi sebzeleri haşlayarak tüketebilirsiniz.  Meyveler; elma (kabuklu), kayısı, muz, yabanmersini, kavun, karpuz, kiraz, vişne, üzüm, şeftali, armut,   ananas, erik, ahududu, çilek, kaysı,  Baklagiller; bakla, fasulye, nohut, soya, mercimek, bezelye, keçiboynuzu, yalancı akasya ve gülibrişim  Etler; Balık, hindi, tavuk   Yağlar; Ayçiçeği yağı, fındık, ceviz, badem gibi yağlı kuruyemişler  Süt-süt ürünleri; Süt, yoğurt, peynir, kefir serbesttir. Fakat günde kibrit kutusu kadar peynir, bir bardak süt, bir bardak ayran ve bir kâse yoğurt tüketebilirsiniz.  

3 – Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme Listesi

Bademcik ameliyatından sonra doktor tavsiyesine ve bademcik ameliyat sonrası beslenme programına uymalısınız. Ameliyattan sonra 3,5 saat hiçbir şekilde yeme-içme yapmıyorsunuz. İlk 2 gün boyunca bol sıvı tüketmeye dikkat edin. Aksi takdirde ateşiniz yükselebilir.

YouTube video

İlk 5 gün uymanız gereken beslenme programı şöyledir;  

İlk 2 gün; Kaynamış soğutulmuş su ve süt, meyve suları, soğuk çay, komposto suyu, dondurma, ayran,   yoğurt, tanesiz meyve püreleri3. gün; Yukarıdaki besinlere ek olarak; sulu muhallebi, soğuk tanesiz çorbalar, un çorbası, ezilmiş patates püresi, sütte ezilmiş bisküvi/ekmek içi, ezilmiş rafadan yumurta  4.gün;  İlk üç güne ek olarak ekmek içi, pilav, makarna  5.gün; Listeye ezilmiş köfte, yumuşak yiyecekler eklenecek  

4 – Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme Listesi

Mide küçültme ameliyatından sonra midenizin küçüldüğünü hatırlamalısınız. Midenizi küçülttüğünüze göre kilo probleminiz bulunuyor. Kilo kaygısı yaşamamak ve ideal kilonuzu korumak istiyorsanız, mide ameliyatı sonrası beslenme listesi harfiyen uyulmalıdır.  

Beslenme uzmanınız tüp mide ameliyatı sonrası beslenme planı yapacaktır. Ameliyat sonrası hastanede ilk gün serum yoluyla besleniyorsunuz.   İkinci gün; Su, şekersiz elma suyu, ıhlamur çayı, komposto, süzülmüş tavuk suyu  

1. gün ve sonraki günler; ayran, tavuk ve et suyu, süzülmüş komposto, berrak kıvamlı şekersiz ananas, vişne suyu elma suyu, yoğurt suyu1. günden itibaren; Listeye süzülmüş tarhana, domates, yayla, bezelye çorbaları, yoğurt, laktozsuz süt ekleyebilirsiniz.İkinci haftadan itibaren; listeye toz protein ekleyebilirsiniz.  Üçüncü haftadan itibaren; Yumuşak yağsız peynir, rafadan yumurta, bezelye, havuç, patates, kabak, ıspanak püreleri, meyve püreleri, meyveli yoğurt listeye ekleniyor  Dördüncü haftadan itibaren; buğulanmış balık, ezilmiş kıvamda elma muz, çilek, karpuz, şeftali tüketebilirsiniz.  Beşinci haftadan itibaren; katı besinlere geçebilirsiniz. Kıyma ve köfte ilk deneyeceğiniz et grubu olabilir. Tavuk etinin hazmı çok zor olduğu için daha ileri dönemde tüketebilirsiniz.  

Mide kanseri ameliyatı olmuşsanız mide ca ameliyat sonrası beslenme çok önem arz ediyor. Çünkü ameliyat sonrası kilo kaybediyorsunuz ve kaybetmeye de devam edeceksiniz. Bu dönemde ameliyat sonrası sağlıklı beslenme için ağır ve yağlı yemeklerden uzak durun. Kesinlikle sigara ve alkol kullanmayın. Az ve sık yiyin. Öğün sayınızı 5-7 olarak ayarlayabilirsiniz. Şekerli gıdalara da dikkat etmelisiniz.  

5 – Aşil Tendonu Ameliyat Sonrası Beslenme

Aşil tendonu ameliyatı sizi en az bir ay yatağa bağlayan bir cerrahi işlemdir. Bu dönemde ayağınız stabil kalmalı, hiçbir şekilde hareket ettirmemelisiniz. Çünkü dikişlerin tekrar atma ihtimali bulunuyor. Bu uzun dönemde hareketsiz kalacağınız için ameliyat sonrası yemek hususuna dikkat etmelisiniz. Bu dönemde aşırı kilo almak istemiyorsanız ideal kilonuza uygun diyet uygulamalısınız.  

6 – Varikosel Ameliyat Sonrası Beslenme

YouTube video

Varikosel ameliyatı erkeklerde testis bölgesinde yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sonrası ağır komplikasyonlar olmadığı sürece 6 haftada tam iyileşme sağlıyorsunuz.

Bu dönemde ağır işlerden, alkol ve sigaradan uzak duruyorsunuz.   Ameliyat sonrası ideal kilonuzu korumanız açısından spor ve dengeli beslenme tavsiye ediliyor. Bu nedenle fast-food yiyeceklerden, ağır yağlı yemeklerden, asitli içeceklerden uzak duracaksınız. Beslenme listeniz; beyaz et, sebze, meyve, bakliyat, süt ve süt ürünleri ağırlıklı olmalıdır.  

7 – Basur Ameliyat Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrası ilk üç gün çok önemlidir. Bu dönemde bol sıvı ve sindirilmesi kolay besinleri tercih etmelisiniz. Ayrıca posasız besinleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Üç günün sonunda posalı yiyeceklere ve normal diyet programınıza dönebilirsiniz.  

8 – Tiroid Ameliyat Sonrası Beslenme

Tiroid ameliyatı boğaz bölgesinde yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle ameliyat sonrası çok dikkatli olmalısınız. Aklınıza tiroid ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı sorusu gelebilir. Beslenme konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Sadece iyot zengini tuz kullanmanız öneriliyor. Ameliyat olmanıza yol açan selenyum ve demir eksikliğini gidermek için beslenme listenize selenyum ve demir bakımından zengin besinleri eklemelisiniz.  

9 – Guatr Ameliyat Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrasında genellikle guatr hastalığı bir daha nüksetmiyor. Buna rağmen siz yine de önleminizi almalı ve hastalığı tetikleyen selenyum ve demir eksikliğinizi gideren besinlere ağırlık vermelisiniz. Besin konusunda herhangi bir düzenleme bulunmuyor. İdeal kilonuzu ve sağlığınızı korumak istiyorsunuz dengeli beslenmeye ve diyet yapmaya özen göstermelisiniz.

10 – Geniz Eti Ameliyat Sonrası Beslenme

YouTube video

Geniz ameliyatından sonra ilk 4 saat hiçbir şey yiyip içmiyorsunuz. En çok sorulan sorulardan biri de geniz eti ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı sorusudur. İlk üç günde kanama riski olduğu için soğuk sıvı gıdalar tercih ediliyor. Ateşinizin yükselmesini istemiyorsunuz bu dönemde bol bol su içmelisiniz.  

Doktor tarafından ilk 10 gün boğazdan rahat geçecek yumuşak gıdalar içeren bir diyet listesi veriliyor. Bu dönemden sonra normal beslenme düzeninize geçebilirsiniz.  

11 – Tiroid Kanseri Ameliyat Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrasında mutlaka doktor kontrolünde, ilaç tedavileriyle birlikte beslenmenize ömür boyu dikkat etmeniz gerekiyor. Kan değerlerinize, metabolizmanıza ve aldığınız ilaçlara göre beslenme programınızı oluşturmalısınız.  

Beslenmenizde;  

Mevsiminde bol bol meyve-sebze,   Omega-3 bakımından zengin balık,   Lif bakımından zengin besinler,   E vitamini ve çinko bakımından zengin keten tohumu, çiğ badem, İyot (aşırı tüketimi haşimato troidi geliştiriyor.)   Yeterli ve kaliteli protein,   Selenyum içeriği yüksek mercimek, mantar, ceviz, Günde 2-2,5 lt su tüketmeye dikkat etmelisiniz.  

12 – Mide Ameliyat Sonrası Beslenme

Mide ameliyatından sonra midenin bir kısmı veya tamamı alındığı için mide ameliyatı sonrası beslenme listesi önem arz ediyor. Normal beslenme düzeninden ziyade ameliyat sonrası sıvı beslenme ağırlık kazanıyor. Kısacası ameliyat sonrası mama ile beslenme yapmak zorunda kalıyorsunuz. Doktor tavsiyesi ile püre halinde katı besinlere geçebiliyorsunuz.  

13 – Rahim Ameliyat Sonrası Beslenme

YouTube video

Ameliyat sonrasında kabızlık yaşamamanız ve sindirim sisteminizin hızlı şekilde normale dönmesi için birkaç gün sıvı gıdalar tüketmelisiniz. Bunlar şekersiz ve asitsiz meyve suları, ayran, su, süzülmüş çorbalar, tanesi alınmış kompostolar olabilir. Daha sonra normal beslenme düzeninize geçebiliyorsunuz.  

14 – Rektum ca Ameliyat Sonrası Beslenme

YouTube video

Ameliyat sonrasında iyileşme döneminde yumuşak bir diyet tercih etmelisiniz. Beslenmenizin sindirimi kolay ve yumuşak özellikli besinlerden olması gerekiyor. Bu nedenle rektum ameliyat sonrası beslenme programına titizlikle uymanız sizin yararınızadır.  

Doktorunuzun kontrolü dâhilinde ilk 3-6 hafta aşağıdaki yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu listenin dışındaki besinleri kontrollü şekilde tüketebilirsiniz. Altıncı haftanın sonunda alışkın olduğunuz beslenme düzenine yavaş yavaş dönebilirsiniz.  

Et grubu; Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeli et ürünleri, salamura etler, baharatlı-acılı etler  Meyveler; Taze/kurutulmuş/konserve edilmiş/ dondurulmuş meyveler (taze olarak muz tüketebilirsiniz)  Sebzeler; Çiğ sebzeler, pişmiş mısır ve mantar, fasulye, bezelye, baklagiller, haşlanmış patates, soğan, lahana  Süt ürünleri; Taze meyve ve kuruyemişle hazırlanan sütler  Bu listeye ek olarak; hazır satılan gıdalar, turşu, kuruyemiş, acılı-ekşili soslu gıdalar, asitli-gazlı-alkollü içecekler  

15 – Pankreas Ameliyat Sonrası Beslenme

YouTube video

Ameliyattan sonra doktorunuz size pankreas enzimleri yazacaktır. Diyet beslenmenizle birlikte bunlara uymanız yararınızadır. Ameliyattan sonra belirli bir süre sıvı gıdalar tüketiyorsunuz. Metabolizmanıza bağlı olarak kademeli katı gıdalara geçiyorsunuz.

Bu sürede günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.  

İlk haftalarda çiğ meyve ve sebze tüketmekten kaçının. İlerleyen dönemde haşlanmış şekilde tüketebilirsiniz.   Yağlı ve kızartılmış gıdalardan uzak durun. Bunun yerine fırında ızgara veya haşlama şeklinde tüketebilirsiniz.   Meyve, sebze, yağsız protein ve tam tahılları beslenme listenizden eksik etmeyin.   Alkollü içeceklerden uzak durun.  

16 – Burun Ameliyat Sonrası Beslenme

Burun ameliyatı, çene bölgesini direk etkiliyor. Bu nedenle ameliyat izleri iyileşene kadar beslenme düzeninizde değişikliğe gitmeniz gerekiyor. Bunun için aşağıda sıraladığımız uyarıları dikkate almanızda yarar vardır.  

Ameliyattan sonra çiğneme yetiniz bir süre kaybolacağı için yumuşak gıdalara ağırlık vermelisiniz. Çorba, yoğurt, yulaf ezmesi, ayran, meyve suları tüketebilirsiniz. Aşırı sıcak/soğuk yiyecek-içeceklerden kaçının. Özellikle bunların buharlarına maruz kalmayın. Tam olarak iyileşme sağlamadan aşırı çiğneme faaliyetlerinden uzak durun. Özellikle biftek, kuruyemiş gibi besinlerden ve sakız çiğnemekten uzak durun. İyileşme sürecinde kesinlikle alkol, sigara ve kafeinden uzak durun.  

17 – Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Şekli  

Tüp mide ameliyatıyla mide hacminiz küçültülüyor. Ameliyattan sonraki ilk 15 gün sıvı beslenmeniz gerekiyor.

Bu döneme “berrak sıvı” diyeti adı veriliyor. Ancak tüp mide ameliyat sonrası beslenme 3. günden sonra sıvı gıdalara geçiş yapılıyor.  Berrak sıvı döneminde; Et-tavuk suyu, tanesiz komposto, açık çaylar, su, ev yapımı ayran, soya sütü tüketiyorsunuz.  1. günden sonra püre dönemine geçiyorsunuz. Gaz ve şişkinlik yapmayan tüm gıdaları püre yaparak yiyebilirsiniz.Bu dönemde yine sıvı almaya devam ediyorsunuz.Fazla pişmemiş yumurta, meyveler, peynir, bebek mamaları, kılçıksız balık etleri, çay, pişmiş sebze, yağsız süt-yoğurdu menünüze ekleyebilirsiniz.Ameliyattan bir ay sonra katı gıda beslenmeye başlayabilirsiniz. Bu dönemde protein içerikli besinlere ağırlık vermelisiniz.  

18 – Böbrek Ameliyat Sonrası Beslenme  

Ameliyat sonrası hızlı ve sağlıklı iyileşme için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bu yüzden yeterli beslenme için bedeninizin gereksinimi olan enerji, besin öğeleri ve diğer biyoaktif maddeleri yeteri kadar almalısınız.  

Ameliyat sonrası steroid tedavisi göreceğiniz için tuz alımını sınırlamanız gerekiyor. Tuzlu besinlerden uzak durmalısınız. Protein bakımından zengin et, tavuk, balık, yoğurt, peynir, yumurta ve kuru baklagillerden bol miktarda alabilirsiniz. Şeker ve yağ alımını azaltmalısınız.  

19 – Kalp Ameliyat Sonrası Beslenme  

Kalp ameliyatı sonrasında beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Yemekleriniz az yağlı ve tuzlu olmalıdır. Özellikle açık ameliyat sonrası beslenme listenizde kırmızı et yerine derisi alınmış tavuk, hindi veya balık olmalıdır.

Ana öğünlerde kepek ekmeğiyle birlikte pirinç, fasulye, etsiz sebze yemeği tüketebilirsiniz. Yiyecek ve içecekleriniz yağsız olmalıdır. Günde 4-5 kez taze meyveyi yemeyi unutmayın.  

20 – Prostat Ameliyat Sonrası Beslenme  

Prostat ameliyatı kasık bölgesinde yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle belirli bir dönem hareketleriniz kısıtlanacaktır. Fazla hareket edemeyeceğiniz için ameliyattan sonra nasıl beslenmeli konusuna dikkat etmeniz gerekiyor.  

Ameliyat sonrası hızlı ve sağlıklı iyileşmeniz beslenmenize dikkat etmelisiniz. Öncelikli olarak gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Yağlı ve baharatlı besinler tüketmeyin. Bunun yerine sebze, meyve, derisiz beyaz et, protein tüketebilirsiniz. Alkol, kafein, gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.  

21 – Kasık Fıtığı Ameliyat Sonrası Beslenme  

YouTube video

Kasık fıtığı ameliyatından bir gün sonra normal beslenme düzeninize dönebilirsiniz. Buna rağmen iyileşme döneminde bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Özellikle ilk 48 saat içinde bolca su ve sıvı içecekler tüketmeye gayret edin. Kabızlığa yol açacak besinlerden uzak durun.  

22 – Miyom Ameliyat Sonrası Beslenme  

Miyom ameliyatı sonrasında hormon seviyenizde küçük değişimler görülebilir. Ameliyatı geçiren kişinin yakınları rahim ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı sorusunu sıklıkla soruyorlar. Ameliyat sonrası ilk bir hafta yediğinize içtiğinize dikkat etmelisiniz.  

Dikişleriniz alınana kadar kanı sulandıran; sarımsak, zeytinyağı, balık yağı, kırmızı biber, maydanoz gibi besinlerden uzak durun. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekleri tüketmeyin. Sindirilmesi kolay lifli besinlere ağırlık vermelisiniz.  

23 – Diş Ameliyat Sonrası Beslenme  

Diş operasyonu sonucunda sağlıklı ve hızlı iyileşmek istiyorsanız beslenmenize dikkat etmelisiniz. Çiğnemenizi sağlayacak besinleri tüketmeyin. İlk 2 gün boyunca püre, yoğurt, muz, dondurma, tanesiz çorba, yumuşak ve ılık gıdalar tüketiyorsunuz.  

Bol bol su ve sıvı gıda tüketmeye özen gösterin. Alkol, kafein, gazlı-asitli içecekler, pirinç, bulgur gibi taneli gıdalar tüketmeyin.  

24 – Pouch Ameliyatı Sonrası Beslenme  

https://www.youtube.com/watch?v=J5U51hQRQpw

Ameliyat sonrası beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. İyileşme döneminde gaz ve kabızlık yapıcı yiyecek-içeceklerden uzak durun. Bu dönemde bol bol sıvı tüketmeye dikkat edin. Katı gıdaları azar azar yemeye çalışın. Küçük lokmalar halinde mutlaka çok çiğneyerek yemeye gayret edin.  

Hangi ameliyatı olursanız olun, ameliyat sonrası mutlaka beslenme düzeninizde değişiklik yapmak zorundasınız. Bunun için doktorunuzun ve beslenme uzmanınızın verdiği beslenme listesine harfiyen uymalısınız. İlk dönemde bol bol sıvı tüketiyorsunuz. Gaz ve kabızlık yapıcı yiyeceklerden uzak durun. Hızlı iyileşme için bolca protein almaya dikkat edin.  

25 – Bağırsak Ameliyatı Sonrası Beslenme Listesi

Bağırsak ameliyatı geçiren hastalar için ameliyat sonrası beslenme önerileri diğer bireyler için verilen sağlıklı beslenme önerilerinden farklılık gösteriyor. Bundaki etken; uygulanan tedavi, ameliyat şekli, çıkarılan bağırsak bölümünün farklı olmasıdır.  

Bunlara istinaden bağırsak ameliyat sonrası beslenme ihtiyacınız geçirdiğiniz operasyona, bağırsaklarınızın şu anki durumuna, genel sağlık durumunuza, ek hastalık varlığına ve teşhisinize göre farklılık gösteriyor.  

Ameliyat sonrası hastalarda düşük posalı diyet uygulanıyor. Bağırsaklarda gaz-şişkinlik olmaması için kolon ca ameliyat sonrası beslenme düzenli olarak az ve sık yenilmesi tavsiye ediliyor. Ameliyat sonrası 6-8 hafta yüksek posalı besinlerden kaçının. 

Beslenme listenizde mutlaka; bitki çayı, yağsız süt, elma suyu/püresi, yulaf ezmesi, taze fasulye, havuç, pancar, kabak, haşlanmış domates, püre/ haşlanmış/fırında pişirilmiş patates olmalıdır.  

Meyve olarak olgun muz, et ürünleri olarak kırmızı et, balık, kümes hayvanları, yumurtayı tüketebilirsiniz. Kremalı çorbalar, balık yağı, bitkisel yağlarla bire bir karıştırılmış zeytinyağı, yağlı kabuklu yemişler menünüzde olmalıdır. Kafein yerine kek, vanilyalı gofret, yağsız dondurulmuş tatlı tüketebilirsiniz.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!