featured

ABD’nin Dini Özgürlükler Raporu’nda Ayasofya Yer Aldı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda (USCIRF), Türkiye’de dini özgürlüklerin endişe verici boyutta olduğuna yönelik bir değerlendirmede bulundu. Aynı raporda, Ayasofya ile Kariya müzelerinin statüsünün değiştirilmesiyle ilgili son zamanlarda yapılan tartışmalara ve ülke genelinde Alevilerin resmi olarak tanınmamasına yönelik açıklamalara da yer verildi.

USCRIF Raporunda Yer Alanlar

Ayrıca USCIRF raporunda,

“Erdoğan, İstanbul’da Türkiye’nin ilk Süryani kilisesi olduğu belirtilen ibadethanenin temel atma törenine katıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan diğer yandan, tarihi Ortodoks Bazilikası olan ve 1935 yılından bu yana müze statüsünde olan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi yönünde birçok kez çağrıda bulundu.”

Sözleri yer aldı.

Raporda dikkat çeken bir diğer konu ise, Türkiye’de yaşayan Ermeni, Süryani ve Rum gibi azınlıklarla ilgili sorunların devam ettiği ve bu azınlıklara ait olan sit alanları ile mezarlıklarında tahrip edildiği ayrıntısı oldu.

USCRIF Önceki Raporunda Erdoğan’ı Kınamıştı

USCRIF bir önceki raporunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ayasofya Müzesi’nin tekrar camiye çevrilmesine yönelik sözleriyle ilgili kınama metni yayınlamıştı. Ayrıca raporda

“Aya Sofya Müslümanlar ve Hristiyanlar açısından tarihi ve manevi büyük bir değere sahiptir. Bu yapının müze statüsü korunmalıdır.”

Sözlerine yer verilmişti.

UNESCO ise Ayasofya’nın statüsünün değiştirilebilmesi için UNESCO’nun izninin gerektiği şeklinde bir açıklama yapmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!