featured

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir? 10 Maddede Aile Hekimi Değiştirme 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aile hekimi değiştirme işlemi oldukça merak edilen bir konudur. Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sağlık hizmetlerinin çoğu, günümüzde internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Normal şartlarda sunduğu çoğu hizmetini dijital ortama aktaran Bakanlık; vatandaşlarına bu kanalla hizmet vermeye çalışmaktadır.  Aile hekimi değiştirmek akıl karıştıran bir durum gibi dursa da aslında oldukça kolaydır.

Günümüz dünyasında, teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi göz önünde bulundurulacak olursa, hizmetlerin elektronik ortama taşınması sonucu vatandaşların arzu ettikleri hizmetlere daha kısa sürede ulaşmaları doğru bir yaklaşımdır. Uygulamanın başlatıldığı ilk zamanlarda, vatandaşlar tarafından uygulamanın kullanılmasında biraz zorlanılsa da, artık günümüzde, herkes, akıllı telefonları aracılığı ile de bu dijital ortama direkt ulaşabilmektedir. Aile hekimi değiştirme teknolojik ortamda oldukça rahat yapılabilen bir değişikliktir.

Aile hekimi değiştirme uygulaması, devletimiz tarafından uygulandığı üzere, her vatandaşın bulunduğu ikametgaha uygun bir aile hekimliğine bağlı olma projesi şeklinde hayata geçirilmiştir. Vatandaşların belli bir aile hekimliğine bağlı olması sonucunda, kişilerin sağlık durumlarının düzenli bir şekilde izlenmesi kolaylığı da sağlanmış olmaktadır. Ayrıca kayıt altına almayı sağlayan bu sistem sayesinde, vatandaşın, kendi sağlık geçmişine rahatlıkla ulaşmasının da önü açılmış olmaktadır. En önemlisi, hekim-hasta ilişkilerinin karşılıklı güven içerisinde kurulmaya çalışıldığı bu sistem ile vatandaşlar, hekimlerine rahatlıkla ulaşabilmektedirler.  

10 Maddede Aile Hekimi Değiştirme Aşamaları 

Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan aile hekimi değiştirme işlemleri sayesinde vatandaşlar, istedikleri hizmetlere kolay bir şekilde ulaşmaktadırlar. Uygulama öncelikle, kişilerin oturdukları yere bağlı kalarak, otomatik sistem ile aile hekimi ataması yapmaktadır. Yerleşim yerleri dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan aile hekimine bağlı olma işlemlerini vatandaş, dilediği takdirde değiştirme imkanına sahip olmaktadır. Bu uygulama sayesinde kişiler, aile hekimlerini seçebilmekte ve değiştirebilmektedir. 

Bakanlık tarafından yeni düzenlemeler sonucunda büyük kolaylıklar sunan bu sistem üzerinden vatandaşlar istediği her an, aile hekimi değişikliğine gidememektedir. Bu durumun da kendine göre incelikleri ve uyulması gereken belli başlı kuralları bulunmaktadır. Aile hekimi değiştirmek işlemi yapmanın belli bir süresi ve belli bir hasta sayısının geçilmemesi gerekmektedir. 

1.Kayıt İşlemleri 

Aile hekimi değiştirme işlemlerinde kayıt, ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nda bulunan ikametgaha bakılarak otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Yani aile hekimi değiştirme işlemi için ikametgahınızın doğru olması gerekmektedir.  Yeni doğan bebeklerin ya da hala nüfusa kayıtlı olmayan bebeklerin aile hekimi, annelerinin aile hekimiyle aynı olur.  Çocuğun aile hekimini DEĞİŞTİRME işlemleri bu nedenle anneleri ile aynı doğrultuda yapılabilmektedir. Vatandaşlara sunulan bu hizmet dahilinde, kişiler, aile hekimini seçerken, bölgeye bağlı kalmamayı da tercih edebilirler. Ancak aile hekimliği hizmetlerine daha hızlı ve daha kolay ulaşabilmek için yaşanılan yere en yakın aile hekimliğini seçmek, yerinde bir karar olacaktır. 

Kayıt işlemlerinin yapıldığı esnada 4000’in üzerinde nüfusu bulunan aile hekimliklerine kişi kaydı yapılmamaktadır. Bu olayın meydana gelmesi durumunda vatandaş, adresine en uygun ve en yakın bir diğer aile hekimliğine yönlendirilmektedir. Ayrıca nüfusu yükselmiş olan aile hekiminin bağlı bulunduğu sağlık kuruluşlarında en kısa zamanda planlama yapılarak, aile hekimine düşen hasta sayısı azaltılmaktadır. Son olarak, zorunlu hallerin varlığı dışında, vatandaşın hekim değiştirme istekleri 3 aydan önce yapılmamaktadır. Aile hekimi değiştirmek aslında oldukça kolaydır. Bunun için birden fazla yol denemeniz mümkündür.

2. Aile Hekimi Değiştirme Seçenekleri 

Aile hekimi değiştirme işlemi için; e-Devlet/e-Nabız uygulamaları üzerinden aile hekimi sorgulaması yapılmalıdır. Halen daha uygulamayı yüklememiş olanlar içinse; en yakın aile sağlığı kuruluşuna gidip Aile Sağlığı Merkezi birimlerinden de değişiklik yapabilmek mümkündür. Eğer ki bir ilçede ikamet ediyorsanız; bulunulan ilçedeki Toplum Sağlığı Merkezi/İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne giderek de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

10 Maddede aile hekimi değiştirme Yöntemleri 

Vatandaşların kendi sağlık bilgilerine, tahlil ve görüntüleme sonuçlarına ulaşabildiği e-Devlet/e-Nabız sistemi üzerinden aile hekimi değişiklikleri gerçekleştirebilmektedir, 

adresine yönlendirileceksiniz. Bu aşamadan sonra gerekli olan tüm bilgilerinizi girdikten sonra kayıt işlemleriniz gerçekleşmiş olacaktır. Hekim değiştirme işlemlerinizi gerçekleştirmek içinse; yukarıdaki işlemleri adım adım takip ederek işlemlerinizi sonlandırabilirsiniz. E-Nabız aile hekimi DEĞİŞTİRME işleminiz kısa bir süre sonra sonuçlanır. Aile hekimi değiştirme işleminizi böylece sonlandırmış olursunuz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!