featured

Baba Filmi İncelemesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baba filmi tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor. Günümüzde de hala popülerliğini korumaya devam ediyor. Özellikle de Baba filmi müziği, filmin en büyük simgelerinden birini oluşturuyor.

Amerika’da yaşayan bir İtalyan mafyasının aile içi hikayelerine odaklanan yapımı biz de yeniden hatırlayalım istedik. Usta yönetmen Francis Ford Coppola tarafından çekilen Baba üçlemesi, aslında bir romandan uyarlamadır. Mario Puzo tarafından yazılan romanla aynı ismi taşıyan yapımın sinema dünyasında bir kilometre taşı olduğunu da söylemek isteriz.

YouTube video
Baba filmi oyuncuları da en az filmin senaryosu kadar dikkat çekiyor. Sinema dünyasının en önemli isimlerini buluşturan üçlemeyi gelin daha da yakından inceleyelim.

Sinemanın En Önemli Klasiği Baba Filmi Kaç Yılında Çekilmiştir?

The Godfather filmi, Corleone Ailesi olarak anılan bir İtalyan mafyasının nesiller boyu uzanan hikayesini anlatıyor. Film, İtalyan yazar Mario Puzo’nun aynı isimli eserinden beyazperdeye uyarlanmıştır. İlk filmi 1972 senesinde gösterime giren yapım, kısa sürede tüm dünyada geniş yankılar uyandırmayı başarmıştır. Francis Ford Coppola’nın da kariyerinde önemli bir yere sahip olan bu üçlemeyi bu denli özel kılan neydi?

YouTube video
The Godfather 1, vizyona girdikten kısa bir süre sonra ikinci film için gerekli olan hazırlıklara başlanmıştı. İlk filmin muhteşem başarısı, üçlemenin de tam gaz devam edeceğinin somut kanıtlarından biri olmuştu. Öyle ki günümüzde bile The Godfather filminin en klasik yapımlar arasında yer aldığını söylemeden geçemeyiz. Film, 100 yılın en sevilen ve ilgi gören filmleri listesinde de ilk sırada yer alıyor.

Paramount Pictures tarafından çekilen ilk film, yalnızca 6 milyon dolarlık bir bütçeye sahipti. Filmin elde ettiği gişe başarısı göz önüne alındığında bu meblağ düşük bir bütçe olarak kabul edilebiliyor. Coppola ve romanın yazarı Mario Puzo, film çekimleri sırasında da ortak çalışmışlardır. Bu da filmin senaryosunu daha anlamlı ve özel kılmaktadır. Baba filmi, bu iki önemli sanatçının çabasıyla sinemanın en önde gelen klasiklerinden biri olmayı başarmıştır.

Baba Filmi Konusu

Sinema tarihinin en çok ses getiren filmlerinden olan The Godfather serisi, bir ailenin içerisinde yaşanan olayları izleyiciye aktarıyor. Fakat bu aile sıradan ailelerden ziyade New York kentinin yeraltı dünyasını yöneten bir ailedir. Kendileri gibi diğer dört aile ile ortak hareket eden Corleone Ailesi’nin başında da Don Vito Corleone bulunmaktadır. İtalyan asıllı aile, New York’ta kendilerine bir suç örgütü kurmayı başarmışlardır. Pek çok suç örgütünü de idare eden bu ailenin elinde bazı politik güçler de bulunmaktadır. Ailenin “babası” olan Don Vito Corleone, New York’un en saygın siyaset adamlarıyla iş birliği halindedir. Bunun yanında yargı sisteminden de bu aileye yardım eden pek çok önemli isim bulunmaktadır. https://www.youtube.com/watch?v=_Dv8UtSqB0YBaba filmi konusu itibariyle hem bir ailenin hem de bir kentin içerisindeki değişen güç dengelerini konu alıyor.

The Godfather I Filminin Konusu

YouTube video
Ona reddedemeyeceği bir teklif vereceğim.” bu sözler Don Vito’ya ait efsane repliktir. Baba filmi, vizyona giren ilk filmiyle büyük yankı uyandırmayı başarmıştır. İlk filmin konusu, sinema tutkunlarını içine çekmeyi başarmıştır. İlk filmde Corleone Ailesi’ni yöneten Don Vito Corleone ile tanışıyoruz. Corleone “Baba” lakabı ile bilinir. New York’da en büyük suç örgütlerinden birini yönetir. Günün birinde Baba’nın karşısına “Türk” ismiyle de anılan uyuşturucu tedarikçisi Solozzo çıkar. Solozzo, aileden koruma talep etmekte ve uyuşturucu dağıtımı için de yardımlarını istemektedir. Fakat Baba, uyuşturucu işi ile ilgilenmek istemediğini net bir şekilde dile getirir. Bu da Corleone Ailesi için oldukça çarpıcı bir sona neden olacaktır.

The Godfather II Filminin Konusu

YouTube video
The Godfather 2, Don Vito’nun çocukluk yıllarından da görüntülerin yer aldığı oldukça önemli bir devam filmidir. Öyle ki Baba II, devam filmi niteliği taşıyan en başarılı yapım olarak da adlandırılıyor. İlk filmde hayatını kaybeden Don Vito yerine büyük oğlu Sonny geçmesi beklenirken onun da başına korkunç bir olay gelmiştir. Bu durumda gözler ailenin küçük oğlu Michael’e çevrilir.

Michael Corleone, kendisini bir anda New York’un en güçlü suç örgütünün başında bulmuştur. Genç adam, her ne kadar bu işe bulaşmak istemese de örgütün altın çağı Michael ile başlayacaktır. Ailesi için elinden geleni yapmaya çalışan bu genç adam, zekası sayesinde örgütü bambaşka bir yere taşımayı başarır.

The Godfather III Filminin Konusu

YouTube video
Baba III, serinin son filmi olarak karşımıza çıkıyor. Filmde Michael Corleone’nin 60 yaşında emekli olmak için adımlar atmasına şahit olacaksınız. Kendisinin bu işleri bırakmak istemesi üzerine Michael, yeni bir varis arayışına düşer. Bunun da öncesinde amacı örgütü artık daha da yasal bir hale getirmektir.

The godfather filmi, bu noktada alışılagelmişin de ötesinde bir hikaye ile karşımıza çıkıyor. Filmde kendisine varis arayan Michael Corloene’nin Vatikan ile iş birliği kurmasını da izleyeceksiniz. Aynı zamanda üçlemenin son filminde aile içi dengelerin de alt üst olması kaçınılmaz bir durumdur.

Baba Filmi Oyuncuları

Baba filmi oyuncuları listesinde tüm zamanların en önemli ve yetenekli isimleri yer alıyor. İlk filmde Don Vito Corleone rolü ile Marlon Brando karşımıza çıkıyor. Filmin çekildiği sene 48 yaşında olan Brando için yaşlı gösteren bir makyaj uygulaması da yapılmıştır. Brando, bu filmdeki rolü ile eleştirmenlerden de tam not almayı başarmıştır. Öyle ki Brando bu rolü ile En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını da elde etmiştir.

YouTube video
Michael Corleone için de usta oyuncu Al Pacino ile anlaşılmıştır. Özellikle de filmin yönetmeni Francis Ford Coppola, Al Pacino’nun Michael karakterine hayat vermesini ısrarla dile getirmiştir. Al Pacino da bu rolü sayesinde sinema dünyasında hiç unutulmayacak bir işe imza atmış oldu.
YouTube video
The Godfather oyuncuları arasında Diane Keaton, Talia Shire ve James Caan gibi isimler de bulunuyor. Bunun yanında Don Vito Corleone’nin gençlik yıllarını da usta oyuncu Robert de Niro oynuyor. Öyle ki ikinci filmde yalnızca 45 dakika gözüken Robert de Niro, buna rağmen eleştirmenlerden pek çok olumlu yorum almıştır.

The Godfather Üçlemesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

The Godfather filmi, ilk filmin 1972 yılında vizyona girmesinin ardından 1974’te ikinci film ile devam etmiştir. İkinci filmin üzerine uzun bir süre ara veren Francis Ford Coppola, 1990 senesinde üçüncü filmi çekmiştir.

YouTube video
Baba filmi müziği de en az film kadar ön plana çıkmayı başarmıştır. Filmin müziklerini Nino Rota ve Carmine Coppola yapmıştır. Filmin hafızalarda yer edinen müziği ise tamamıyla Nino Rota’ya aittir. Ünlü besteci bu müzikte Sicilya’da duyulan bir halk türküsünden faydalanmıştır. Filmin müziklerinde Jay Livingston, Ray Evans ve Johnny Farrow gibi isimlerin de imzası bulunmaktadır.
YouTube video
Baba serisinin ikinci filminde Don Vito’nun gençliğine hayat veren Robert de Niro, bu rolü ile Oscar Ödülü’ne kavuşmuştur. Bu ödül usta oyuncuya yalnızca 45 dakika gözüktüğü bir film sayesinde gelmiştir. Bu durum, sinema dünyası açısından da oldukça önemli biri durum olmuştur.

Siz de tüm zamanların en önemli yapımlarından olan bu üçlemeyi izlemek istiyorsanız Baba filmi izle seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Bunun yanında The Godfather konusu İngilizce versiyonunu da okuyabilirsiniz.

YouTube video
Tüm zamanların en iyi mafya ailesinin hikayesini üç filmden oluşan bir seride izleyebilirsiniz. Sevdiklerinize reddedemeyeceği bir teklif sunarak Johnny Fontane açısından da filmi izleyebilirsiniz. Mayıs 2020 içerisinde çeşitli film ve dizi incelemeleri ile sizlerle olmaya devam edeceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!