featured

Boğaz Ağrısı Kaynaklı Boğazda Yemek Kalması Hissi Sorunu Nasıl Çözülür ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Basit bir sorun gibi görünmekle beraber boğazda yemek kalması hissi ciddi bir duruma da işaret edebilir. Boğazda yemek kalmadığı halde boğazda yemek kalmış gibi tıkanıklık ve boğaz ağrısı hissi uyanması durumunlar birçok nedene bağlı olabilir. İşte, boğaz ağrısı kaynaklı boğazda yemek kalması hissi sorunu nedenleri !

1 – Boğaz Ağrısı ile Birlikte Yutkunmada Zorluk Varsa

Boğazda yemek varmış hissi , gerçekten boğazınızdan bir şey kalmasına bağlı olabilir. Bu durumu geçirmek için su içebilir ve ağır ağır yutkunarak yemeğin aşağı inmesini sağlayabilirsiniz.

Bazı sivri yiyecekler, boğaza takılabilir ve bir süre sizi rahatsız hissettirebilir. Su genelde etkili bir çözümdür. Fakat bazen ekmek parçası gibi basit yudumluk çözümler de sizi rahatlatabilir. Ancak bir şey kalmamasına rağmen yine de yutkunma hissiniz varsa, bu durumun farklı nedenleri olabilir. Nedenleri bulmak için bir uzmana görünmeniz artı sağlar. Bazı hallerde ciddi tıbbi sorunların belirtisi olabilmektedir.

2 – Ağrılı Yutkunma Halleri

Yutkunurken ağrı olması durumu genellikle bir hastalık habercisidir. Hemen herkes bu ağrılı durumu yaşayabilir. Bir iki saniyelik yutkunma ağrısı, iltihaplanmaya bağlı görülebilir. Bazen sürekli devam eden bir ağrı da olabilir ve bu da boğazınızda yemek kalmış hissine neden olacaktır. Doktor kontrolü ideal bir çözüm yolu açacaktır.

Boğaz reflüsü olası bir sorundur. Doktor kontrolü neticesinde hastalık durumunuza göre çözüm sağlanır. Tedavi aşamasında teşhise göre de değişebilmekle beraber reflü tedavisine başlanabilir. Büyük bir hastalık olmadığı sürece standart yöntemler kullanılarak tedavi aşamasına geçilir.

3 – Yemek Borusu Tümörü

Yutkunurken boğaz ağrısı kaynaklı boğazda yemek varmış hissinin bir nedeni de yemek borusunda oluşan tümör olabilir. Özefagus kanseri olarak da bilinen bu sorunda salgı bezi kaynaklı bir tümör söz konusudur. Bu durumun görüldüğü bölge açısından doğu kısımlarda daha çok rastlandığı bilinmektedir. Hastalığın risk faktörlerinde beslenme alışkanlıklarının etkisi büyüktür. Besinlerin nasıl saklandığı, konserve yiyeceklerin tüketim sıklığı kanser nedeni olabilir. Ayrıca çok sıcak içecekler içmek de tetikleyici olabilmektedir.

Yemek borusu tümörü , uzun vadeli zararlı maddelerin bağışıklık sistemini düşürmesi ve kanserli hücrelere neden olmasıyla alakalıdır. Bu nedenle sigara kullanmak, radyasyon da bu soruna neden olabilir. 60 yaş sonrası için daha yaygın şekilde görülmektedir. Yemek borusu tümörü belirtileri, ani kilo kaybı, yutarken güçlük yaşama, yemek yerken boğazda takılma hissi, ağrılı yutma durumu gibi sıralanabilmektedir.

Peki çocuklarda ve yetişkinlerde sıkça görülen sağlık sorunları arasında olan boğaz ağrısı nasıl geçirilir ? Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir ? Evde doğal yöntemlerle boğaz ağrısının girerilmesinde ne iyi gelir ? İşte, evde bitkisel yollarla boğaz ağrısı çözümleri !

Boğaz Ağrısı Ne İyi Gelir ?

Evde boğaz ağrısı tedavisi için 10 farklı bitkisel yöntem takip edilebilir. Bu yöntemleri en çok kullanılanlara göre aşağıda sıraladık. 

1 – Tuz ve Karbonat Karışımı ile Boğaz Ağrısı Tedavisi

Tuz ve Karbonatlı ılık su karışımı ile gargara yapmak boğaz ağrısı tedavisi için faydalıdır. Çünkü tuz ve karbonat bir arada iken boğazı temizleme ve mikroplardan arındırma özelliği kazanır. Karbonat tuz karışımı nasıl elde edilir sorusunun cevabı ise çok basit: Bir su bardağı ılık su içerisine bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz eklenerek boğaz gargarası yapılarak boğaz ağrısı ile baş edilebilir. 

2 – Bal Limon Zencefil Üçlüsünün Gücü ile Boğaz Arısından Kurtulun

Şiddetli boğaz ağrısı yaşayan kişilerin evde hazırlanabilecekleri ağrı kesici niteliğindeki limon bal zencefil üçlüsü hemen her derde deva. Balın boğaz üzerindeki yumuşatma hissi ile limonun bakterileri temizleme özelliği bir araya gelerek doğal bir temizleyici kür halini alıyor. İçerisine katılan zencefil ise balgam söktürücü özelliğe sahip olması sayesinde evde boğaz ağrısı tedavisi için çok önemli bir karışım elde edilmesini sağlıyor. 

Bu özel tarifi hazırlamak için 3 kaşık bal ile yarım limon suyu karıştırılır ve bir çay kaşığı toz zencefil ile bir araya getirilerek yarım çay bardağı ılık su ile karıştırılarak içilir.

3 – Mentollü Duş 

Mentollü buhar banyosu yaparak burun tıkanıklığı, baş ağrısı , geniz ağrısı ya da boğaz ağrısı gibi sorunların tamamı ile aynı anda mücadele edilebilir. Bunun için sıcak bir duş almadan uyumamak özellikle bu tür rahatsızlıkların olduğu dönemde büyük öneme sahiptir. Sıcak duşun ardından girilecek mentollü buhar banyosu ise tıkalı olan burun ve boğazı temizleyerek çok daha rahat bir uyku alınmasını sağlar. 

4 – Ihlamur ve Adaçayı İle Evde Boğaz Ağrısı Tedavisi

Boğaz ağrısı ve tahrişi tedavi etmede oldukça sık kullanılan ıhlamur ve adaçayı , yanında tarçın ve bal ile oldukça enerji verici ve yıpranma giderici özellik taşımaktadır. Bu iki bitkinin yanı sıra hazırlayacağız bal ve zencefil karışımı da boğaz ağrısını gidermede etkili olacaktır. Ayrıca ıhlamur çayının balgam söktürücü özelliği, burun tıkanıklığı ve boğaz tahrişini önlemede oldukça faydalıdır. 

5 – Ilık Su Tüketin

Boğaz ve geniz ağrısını gidermede en iyi yöntem ılık su tüketmektir. Gün içerisinde en az 1 buçuk 2 litre arasındaki su tüketimi hem vücudun kendisini yenilemesinde hem de üst solunum yolu hastalıkları tedavisinde fayda sağlamaktadır. 

6 – Sigaradan Uzak Durun

Tütün ve tütün ürünleri tüketmek, üst solunum yolları hastalıkları sebebi olabilirken, aynı zamanda bağaz ve yutağın tahriş olmasına neden olur. Bu noktada boğaz ağrısı yaşamamak adına sigara gibi tütün ürünlerinden uzak durmak çok önemlidir. Aynı şekilde sigara dumanına maruz kalmak da solunum yolu sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden bu ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmak gereklidir. 

7 – Ilık Tüketime Dikkat Edin

Tükettiğiniz besinleri çok sıcak ya da çok soğuk tüketmek boğaz tahrişine neden olmaktadır. Bu noktada yenilen ve içilen besinlerin ılık olmasına dikkat etmek büyük öneme sahiptir. Özellikle boğaz tahrişi olduğu dönemlerde bu durumun daha kötü hale gelmemesi için yiyeceklerin yumuşak olanların tercih edilmesi gereklidir. 

8 – Yüksek Sesle Konuşmaktan Kaçının

Boğaz ağrısı yaşanıyor ve sesin kısılacağı hissediliyorsa çok yüksek sesle konuşmaktan kaçınmak çok önemlidir. Ses tellerinin daha az yorulması, evde ağrı tedavisinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. 

9 – Kalorifer Peteklerinin Üzerine Su Koyun

Boğaz kurumasının ve geniz gıcıklanmalarının kış aylarındaki en büyük nedeni kalorifer peteklerinden yayılan kuru havadır. Bu noktada peteklerin üzerine su koymak havadaki nemi artıracağı için boğaz kurumasının önüne geçer. 

10 – İlaç Kullanımına Dikkat Edin

Her ağrı hissinde her tür ağrı kesici tüketilmez. Ağrı kesicilerin her birinin kendi içerisinde etken maddeleri bulunmaktadır. Bu noktada bilinçsiz ağrı kesici ve ilaç kullaımı boğazın ve solunum yollarının tahriş olmasına neden olur. Bu nedenle ilaç kullanımına çok dikkat edilmelidir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!