featured

Cinsel İstismar Nedir Cinsel İstismara Karşı Ne Yapabiliriz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde cinsel istismar vakalarını daha sık duyar olduk. Bu konunun gündemde olduğu bu zamanlarda cinsel istismar nedir ve önlemek için neler yapılabilir bilmek maalesef zorunluluk haline geldi. Ebeveynler bu konuda son derece önemli olup, konu hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarında oluşabilecek kötü durumların önüne rahatlıkla geçebilirler. Cinsel istismara maruz kalmış olan çocuklara doğru yaklaşımı sunmak da ebeveynlerin görevleri arasındadır.

YouTube video

Cinsel istismar suçu, cezasız kalmaması gereken en önemli suçlardan da biridir. Bu yüzden çocuğun cinsel istismarı Yargıtay kararları dikkate alınarak konunun takipçisi olunmalıdır. Cinsel istismarda bulunduğu ispat edilen kişiler hapis cezası ile cezalandırılırlar.

Cinsel İstismar Nedir?

Cinsel istismar, genellikle çocuk yaştaki birinin, kendinden yaşça büyük bir kişi tarafından cinsel yönden rahatsız edilmesidir. Bu kavram duyulduğunda çoğu kişinin aklına fiziksel olarak temas halinde rahatsızlık verme geliyor. Oysa bu durum temas olmadan da gerçekleşebiliyor. Bu tip vakalara örnek olarak şunları verebiliriz; çocukla duygusal bazda ilişki kurmaya çalışma, cinsel içerik ağırlıklı sohbetler, cinsel şakalar ve çocukları erken yaşta evliliğe zorlama gibi örnekler verebiliriz.

https://www.youtube.com/watch?v=APGCtjLGOP8

Fiziksel olarak görülen cinsel istismar toplumumuzda daha çok ses getiriyor. Ancak yukarıda yazanların da fiziksel olan kadar ses getirmesi ve konuşulması gerekiyor. Bu yüzden bu durum hakkında detaylı bilgiye ulaşmalı ve her türlüsüne tavrımızı net bir şekilde koymalıyız. Bunun için de ilk önce çocuğun cinsel istismara uğradığı nasıl ANLAŞILIR sorusuna yönelik cevaplara da ihtiyacımız olacaktır.

Cinsel istismar davasında bulunurken de yasaların yanınızda olduğunu unutmayın. İstismar davasında en az 10 yıl hapis cezası hükmü uygulanmaktadır. Cinsel saldırı, insana karşı işlenen en büyük suçlardan biridir.

 Çocukların Cinsel İstismar Konusunda Korunması Nasıl Olur?

Cinsel istismar suçu, ebeveynler olarak çocuklarınıza üstün körü anlatmanız gereken bir konudur. Bedenlerinin onların mahremi olduklarına, bedenlerinde ki özel alanları onlara öğretme ve buralara bir başka kişinin hiçbir şekilde dokunmaya hakkı olmadığını söylemeniz gerekmektedir.

Eğer bir kişinin bu alanlara dokunduğunda tepki olarak bağırma, kişiyi kendinden uzaklaştırma ve etraftakilerden yardım isteme gibi eylemleri yapabileceklerini çocuklarınıza aşılamanız gerekmektedir. Özellikle 7 yaşındaki kız çocuklarından itibaren cinsel istismarın okullarda da öğretilmesi tavsiye edilmektedir.

YouTube video

Her kişinin kendilerine dokunulmasının iyi olmadığının farkına varmalarını sağlayarak, iyi ve kötü dokunuşların ayrımını anlatabilmeniz gerekmektedir. Kendilerini rahatsız hissedeceği her türlü dokunuşun kötü dokunmalar olduğunu belirtmeli, canın yanıp ya da yanmamasının onları rahatsız ettikten sonra hiçbir öneminin olmadığını anlatmak gerekmektedir.

Cinsel istismar haberleri önüne de bu şekilde bir nebze olsun geçilebilecektir. Cinsel istismardan kaynaklı tatsız durumlar kadın ve erkeklerin ileriki yaşlarında da etkili olabilir. Bu yüzden bu konuda henüz çocuk yaşta iken bilinçli olunması önemlidir.

Cinsel İstismar Yaşayan Çocukta Belirtiler Olur Mu?

Cinsel istismar son derece utanç verici olabileceği için, çocuğunuzun yaşadığı bu durumu size anlatması onun için çok zor olacak, belki de hiç anlatamayacaktır. İstismar sonrasında çocuklar suçluluk duygusu da hissedebileceği için kendini yüksek anlamada güvende hissetmeden bu durumu sizle paylaşmayabilir.

Fakat çocuğunuz sizinle bu durumu paylaşmasa bile bile bazı belirtiler ile bunu fark ettirebilirler. Her çocuğun bu durumda verdiği tepkiler ve genel olarak değişimleri farklı olabilir. Bu yüzden çocuğunuzun önceki hali ile karşılaştırma yapmanız gerekiyor. Her zamankinden farklı durumlar sezebilirsiniz.

Buna örnek olarak her dakika neşeli olan bir çocuğun bir anda içine kapanık bir çocuğa dönüşmesi örnek olarak verilebilir. Bundan farklı olarak kendine zarar verme, kalabalık ortamlardan kaçma isteği, yürüme ve oturmada zorlanma ve ani öfkelenme gibi durumlarda belirti olarak sayılabilir. Bu şekilde belirtiler görüp şüpheye düştüğünüzde çocuğunuzu uzaktan izlemeli ama çok yakından ilgilenmeli ve onun anlatmasını sağlamaya çalışmalısınız.

Cinsel İstismar Yaşayan Çocuk İle İletişim İçin Neler Yapılabilir?

Cinsel istismar yaşadığını çocuğunuz size anlatmaya çalışırsa, her şeyden önce onun anlattıklarına inanmanız gerekiyor. İnanması zor bir şey anlatsan bile onu anladığınızı hissettirin ve bu anlatılan durumu gözlem altına alın. Cinsel istismara uğrayan çocuğun ifadesi, içinde bulunulan şok haline göre de değişebiliyor.

Böyle bir durumda soğukkanlı ve diri şekilde durmaya çalışın. Çünkü çocuklar sizde üzüntü, kaygı ve öfke gibi durumlarınızı fark ettiğinde yaşadığı cinsel istismar durumunu anlatmaktan vazgeçecek, bundan sonra da herhangi bir şeyini paylaşmama kararı alacaktır. Fakat çocuğunuz çok fazla bu konu hakkında konuşmak istemezse üzerine gitmeyin, onu utandırıcı ve korkutucu sorular sormamaya dikkat ediniz.

YouTube video

Her şeyden önce, çocuğunuzun bu olaylardan sonra zedelenen özgüven ve güven duygusunu yeniden inşa etmek gerekiyor. Çocuğunuza sizin yanınızda güvende olduğunu ve kimsenin ona istemediği bir şeyi yapamayacağını aşılayın. Ayrıca yaşadığı durumu herkese anlatmaması gerektiğini vurgulayın. Cinsel istismarın sonuçları ve çocuğunuza olan etkileri sizin güçlü kalmanız ile aşılabilir.

Cinsel istismara yönelen kişi çok yakınınız dahi olabilir. Her ne olursa olsun bu çok büyük bir suçtur ve çocuğunuzun psikolojik sağlığı için onunla karşılaşmasını izin vermeyip, görme olasılığını en az indirmelisiniz. Ayrıca bu konuya ilgili kurumlara bildirmeli ve gerekenlerin acilen yapılmasını talep etmelisiniz.

Bu konuda Çocuğun cinsel istismarı Baran Doğan tarafından sunulan detaylara dikkat edebilirsiniz. Ünlü avukat Doğan, istismar konusunda ailelere tavsiyeler sunuyor.

Çocuğunuzun yaşadığı bu olaydan sonra gerekli uzman destekleri ve ailevi manevi desteklerle olayı unutmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bundan sonra konuyu bir daha açmamak üzere tozlu raflara da kaldırabilirsiniz. Elbette bu süreçte yargıya gitmek ve uzmanlardan destek almak zorunludur. Bunun için de ne yazık ki cinsel istismarın ispatı gibi durumlara ihtiyaç duyulabilir.

Cinsel İstismar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

●       Çocuğun rızası diye bir kavram yoktur.

Cinsel istismar her türlü bir suç sayılmaktadır ve çocuğun da rızası vardı gibi bir durum söz konusu olamaz. Duymak istemediği cümlelere bir şey dememesi ve istemediği hareketlere tepki vermemesi istediği anlamına değil, gücünün karşındaki kişiye yetmeyeceği içindir. Bunun dışında çocukların yaşları gereği bu durumları anlamaması ve hediye gibi nesnelerle çocukların kandırılması olasılıklar içerisindedir. Ayrıca ailesine her şeyi söyleme gibi tehdit içeren cümleler de çocukların istismara karşılık verememesinin sebeplerindendir.

●       Cinsel istismar çok sık gündeme gelmez.

Aksine cinsel istismar çok sık görülen bir vakadır. Nadir görülen bir olay denilmesinin sebebi ise, istismar sebebiyle yaşanılan utangaçlık ve korku bu durumun gün yüzüne çıkmasını engellemiş olmasıdır. Bu durumlar çoğu zaman ebeveynlerden gizlenmekte, sır olarak tutulmaktadır. Bu nedenle istismar verilerinin gerçek sayılarına ulaşmak çok zordur. Medyaya yansıyan Adana’da cinsel istismara uğrayan çocuğun durumu, bu konuya ne kadar önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.

●       Erkek çocukları risk altında değil.

Erkek çocukları da kız çocukları kadar risk altındadırlar. Cinsel istismar gören erkeklerin sayısı kızlar kadar olmasa da yaşanılan durumlar içerisindedir. Bazı görüşlere göre de erkeklerin bu yaşadıkları durumu, cinsiyetçi yaklaşım sebebiyle kızlara göre anlatma olasılıkları daha düşük olduğu için, sayılarının daha çok olduğu varsayılıyor.

●       Ekonomik durumu kötü olan ailelerde yaşanır.

Düşük gelirli ailelerde cinsel istismar görülmesi olasılığı maalesef yüksek bir rakamdır. Fakat bu rakam bize geliri yüksek ailelerde bu durumun görülmeyeceği anlamına gelmemektedir. Her kesimden çocuğun başına gelebilecek bir durumdur ve son derece dikkat edilmesi gerekiyor. Her şeyden önce zengin ya da fakir fark etmeden çocuk istismarı nedir kısaca bilgi sahibi olunması önemlidir.

Cinsel İstismar konusunda daha fazla mustarip olmamak adına çeşitli adımlar atılmalıdır. Bu durum ortaya çıktı ise hem ebeveynler hem de devlet mağdurun yanında olmalıdır. Türkiye, bu konuda istismar haberleri ile daha fazla gündeme gelmemelidir. Dünya çapında da iğrenç olay olarak görülen bu durum ne yazık ki oldukça yaygındır. Pek çok haber içerisinde kızına cinsel taciz ya da çocuğa cinsel taciz gibi durumlara denk gelinebiliyor. Bu yüzden cinsel istismarı ortadan kaldıracak caydırıcı tüm yöntemler denenmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!