featured

Çörek Otu ve Çörek Otu Yağının Mucizevi Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Latincede “Nigella Sativa” olarak adlandırılan çörek otu düğün çiçeği ailesinden gelir ve içerisinde barındırdığı yağ oranı %18’dir. Çiçeğindeki kozalakta bulunan tohumu olgunlaştıktan sonra toplanarak hem ot hem de yağ olarak tüketilmesi için hazırlanır. Kökeni Afrika ve Asya olarak bilinmektedir.

Yüzlerce yıl önce kralların, kraliçelerin ve doktorların şifa ve güzelleşmek için kullandığı bu bitki, Asya ülkelerinin çoğunda özellikle Hindistan, Suudi Arabistan, Pakistan ve ülkemizde yetiştirilmekte, Avrupa ve Amerika’da dahil olmak üzere birçok ülkede yoğun bir şekilde tüketilmektedir.

Geçmişten Günümüze Çörek Otu

Çörek otu ve çörek otu yağının faydaları için bitkinin tarihi geçmişine baktığımızda M.Ö 1332 – 1323 yılları arasında yaşamış Mısır Firavunu Tutankhamun’u, M.Ö 69 – 30 yıllarında hayatını sürdürmüş Mısır Kraliçesi Cleopatra ’yı ve M.Ö. 460 yılında doğmuş Hipokrat’ı görüyoruz. Mısır kraliçesi Nefertiti, İbn-i Sina, Diokorides ve tarihte tüm bu adı geçen unutulmaz isimler sık sık çörek otu ile yağından faydalanmışlar. Hatta Nefertiti’nin damadı Tutankhamun’un mezarında dahi çörek otu yağı bulunmuştur. Müslümanlarında kutsanmış tohum olarak adlandırdıkları bu ot için Peygamber Efendimiz (sav) bir hadis-i şerifinde “Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için deva bulunmasın. [Buhari Tıbb 7]” buyurmuştur.

Çörek otu, birçok medeniyetin hemen hemen her kuşağında bolluk ve berekette de yer almıştır. Gelin çıkışlarında ya da yeni evlenen çiftler evlerine girerlerken üzerlerine çoğunlukla pirinç fakat bazı

kültürlerde çörek otu atılırken, Anadolu’da ise ayrıca gelin bohçalarına da serpilmiştir. Şimdilerde ise çörek otu daha modernize edilerek kına geceleri ve düğünler için küçük kesecikler halinde hazırlanarak satılmaktadır.

Çörek Otunun Ve Çörek Otu Yağının Mucizevi Faydaları

Öksürüğe, gribe, boğazdaki ağrılara, bademcik şişmesine ve hücrelerin yenilenmesiyle birlikte yaraların iyileşmesine faydası olduğu söylenmektedir. Cinsel gücü artırma, adet sancılarını azaltma, idrar söktürme, iltihap temizleme ve romatizma hastalıklarının tedavilerinde kullanılabilir. Karaciğer rahatsızlıklarında kullanılabileceği gibi kalp sağlığını korumada da etkili olduğu bilinmektedir. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürerek dengelemede, baş, diş ve eklem ağrılarını dindirmede, mide bulantısını, kabızlığı ve hemoroidi geçirmede faydalı olduğu görülmüştür. Tarihte kuduz hastalığı tedavisinde, vücuttaki parazit ve kurtların düşürülmesinde de kullanılmıştır. Çörek otu ve çörek otu yağı ile ilgili yapılan araştırmalarda bitkide bulunan antioksidan özelliği vücudun savunma mekanizmasını güçlendirdiği için kansere karşı etkili olduğu da gözlemlenmiştir. Diyabet hastalığında (Diabetes mellitus, şeker hastalığı), astımda, kronik yorgunluklarda ve alerjilerde kullanılması halinde fayda sağlamaktadır.

Orta çağ zamanında İbn-i Sina yazdığı kitaplarında çörek otunun faydalarına değinmiş ve El-Kanun fi’t-Tıb kitabında da doğum sonrası annelerin sütlerinin artması için çörek otuyla balı karıştırmalarını ve bu karışımdan düzenli olarak yemelerini tavsiye etmiştir.

Çörek Otu ve Yağının Tüketimi

Çörek otu veya yağının kullanımı her rahatsızlık için farklılıklar göstermektedir. Eklem ve kas rahatsızlıklarında yağ ile masaj yapmak şifa verirken diğer rahatsızlıklarında yemek veya yağını tüketmek fayda sağlamaktadır.

Bazı Lokman Hekim satıcılarında çörek otu yağı istediğiniz anda hazırlanarak satılabiliyor fakat genellikle paketlenmiş olarak pazarlanmaktadır. Hazır paketlerden satın almadan önce içeriğine bakarak saf olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Çörek otu yağı paketi açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak çabuk bozulması önlenmelidir. Her derde deva olan bu mucizevi otu ve yağını tüketirkende aşırı doza kaçmamak gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!