featured

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstenmeyen gebelikler ya da düzensiz adet kanamaları için doğum kontrol hapı kullanılır. En güvenilir doğum kontrol yöntemlerinden biri olan bu haplar, doktorların reçete etmesiyle alınır. Peki doğum kontrol hapı nedir? Nasıl kullanılır? İşte,  detaylar!

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapı nedir, sorusu gebe kalmamak için bu yöntemi kullanmak isteyen kadınlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Doğum kontrol hapı, uzun yıllardan beri kadınlar tarafından tercih edilen bir tür doğum kontrol yöntemidir. İlk kullanımına 1960 senesinde başlanan bu haplar rağbet görerek büyümüş, bu rağbet farklı türler de doğum kontrol haplarının çıkmasına neden olmuştur. Ancak hepsi özünde tek bir amaca hizmet eder “doğum kontrolü sağlamak”.

Kadın vücudu ayda bir defa kendini adeta resetler. Yani sağlıklı her kadın vücudu 28 günde bir regl olarak yumurtalarını temizler. Adet bitiminden sonra yumurtlama döneminde zamanı takip edilerek girilen cinsel ilişki sayesinde hamile kalma durumu ortaya çıkar. İşte tam da burada devreye doğum kontrol hapı girer. Eğer gebe kalmak istemiyor iseniz, her gün kullanacağınız bu minik haplar sizi olası bir hamilelikten kurur. Yine de unutulmamalıdır ki hiçbir doğum kontrol yöntemi kesin şekilde etkili değildir. Muhakkak ufak da olsa bir riski vardır. O yüzden kontrolü elden bırakmamak gerekir.

Doğum kontrol hapı, sadece hamileliği engellemek amacıyla değil, adet düzensizliklerinde ki tedavi de hormonal tedavi amacıyla da kullanılır. Yoğun adet düzensizliğiniz var ise doktora başvurduğunuz da eğer başka bir sorununuz yoksa ilk tedavi şekli doğum kontrol hapı olacaktır.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapı doktorunuzun tavsiyesi üzerine kullanmaya başlamanız gereken bir haptır. İçerisinde ki maddeler hormonlara etki ettiğinden, kullanım öncesi doktorunuz bazı testler yapmak isteyebilir. Tüm bunların sonunda doktorunuzun size reçete edeceği ve içerisinde 21 ya 28 adet minik hap bulunan bu ilaçları her gün aynı saat de almanız zorunludur. Kutu içerisinde ki ilaç bittikten sonra, adet olmak için 1 hafta boyunca ilacı kullanmayıp, bir hafta sonra yine aynı düzenle devam etmeniz, gebe kalmamanız açısından önemlidir.

Adet görmek için ilacı bıraktığınız da eğer kanamanız gerçekleşmez ise, gebelik testi yaptırmanız gerekir. Her ne kadar nadir olsa da bu olası bir durumdur ve hamileyken, bilmeden kullanacağınız bir doğum kontrol hapı bebeğinize ciddi zararlar verebilir.

Doğum kontrol hapının kullanım şekli şu şekildedir;

regl olmak için hapı 1 hafta kullanmamalısınız.Adetiniz bittikten sonra döngüye aynı şekilde devam etmelisiniz.

21 adetlik ilacın kullanılması bu şekilde iken, 28 günlük ilacın kullanımı biraz daha farklıdır. Bu ilaç aynı zamanda demir takviyesi de içerir. 28 adetlik doğum kontrol hapı kullanımı şu şekildedir;

Paketin üzerinde ok şeklinde ya da gün belirten işaretler vardır.İlacı bu yönergelere göre kullanmanız önem taşır.Yine aynı şekilde ilacı 28 gün kullanıp 1 haftalığına adet olmak için bırakın.İlacı her gün aynı saat de almayı unutmayın.

Doğum Kontrol Hapının Artı Yönleri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı doğru şekilde kullanıldığı sürece birçok avanta sahip bir ilaçtır. Bu ilacı aldığınız an, olası bir hamilelik durumuna karşı 24 saat sizi korur ancak düzenli alınması önemlidir. Bu hapın özellikleri ise şöyledir;

Hamile kalma durumunuzu tehlikeye sokmaz, ilacı bıraktıktan sonra hamile kalabilirsiniz.Dış gebelik yaşama riskini en aza indirir.Adet sancılarına iyi gelir.Adet döneminde aşırı kanama varsa bunu düzene sokar.Adet öncesi sinirlilik yani PMS döneminde hormonlarınızı kontrol altına alarak, gerginlik durumunu en aza indidir.Kanser (Rahim Kanseri) riskini azaltır.

Doğum Kontrol Hapının Eksi Yönleri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı artı yönlere olduğu kadar eksi yönlere de sahiptir. Doğum kontrol hapı eksi yönleri şu şekilde sıralanabilir;

Kimi kadınlarda kilo artışı ve baş ağrısı yapabilir.Memeler de hassasiyet yaratabilir.Duygular da ani değişiklik meydana getirebilir.Hafif kanamalar meydana gelebilir.Orta şiddette mide bulantısı yapabilir. Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklara karşı önleyici etkisi yoktur.Pıhtı oluşturabilir.

Doğum kontrol hapı fiyat merak ediyor iseniz, eczaneye başvurmanız gerekir. Bazı hapları Devlet karşılarken bazılarını da karşılamaz. Bu yüzden doğum kontrol hapı fiyat öğrenmek için eczaneye başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Yazz doğum kontrol hapı, Ginera doğum kontrol hapı, Reginon doğum kontrol hapı arasından hangisini kullanmanız gerektiğine doktorunuz karar verecektir. İlk kez doğum kontrol hapı kullanımı gerçekleştiriyor iseniz, endişe etmeyin. Kullanımı oldukça kolaydır. Adet olmadan doğum kontrol hapına başlanır mı, sorusu sıkça sorulmakla beraber bu sorunun cevabı hayırdır. Doktora gitmeden doğum kontrol hapı kullanımı olabilir ancak en doğru kullanım için doktora gitmeniz şarttır. Yasmin doğum kontrol hapı ilişkiden sonra kullanılır mı, sorusu ilacı almayı unutmuş kişiler tarafından sorulur ancak doğum kontrol hapları ilişkiden sonra değil önce kullanılırsa işe yarar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!