featured

E-İhracat Nedir? E-İhracat Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E-ihracat nedir dendiğinde kısaca üreticilerin başka ülkelerle ticaret yapabilmesidir denebilir. Malların bir ülkeden başka ülkeye geçişinde e-ihracat modeli kazançlı ve sağlıklı bir metottur. Şirketler ürettikleri ve satmak istedikleri ürünleri e-ihracatla başka ülkelere gönderilebilir. Şirketlerin uluslararası ticarette aktif rol alabilmesini ve başka ülkelerle kolayca iş yapabilmesini sağlayan e-ihracat küresel ticaret olarak da bilinir. E-ihracat modeli normal ihracata oranla işletmeler için oldukça kazançlı bir yöntemdir. Genellikle bilinmedik ve ilgi çekici ürünler e-ihracatta tercih edilir. Ülkemizde tekstil sektörü başta olmak üzere birçok sektörde e-ihracat yapılmaktadır.

E-İhracat Fatura ve Vergi Muafiyetleri

E-ihracatın klasik ihracattan farklı olarak maliyeti düşüktür ve masrafları oldukça azdır. Ayrıca ihracat yapan şirketlerin e-ihracata geçmesiyle vergi muafiyeti ve teşviklerinden yararlanması mümkündür. E-ihracat için gerekli web sitesi donanımına sahip olan şirketler kolaylıkla vergi muafiyetlerinden yararlanabilir. E-ihracat için uluslararası pazarları kullanan şirketler ise gerekli üyelik işlemlerini hallettikten sonra e-ihracata başlayabilir. E-ihracat fatura KDV’siz kesilebilir, KDV iadesi alınabilir. Teslimat için tercih edilen hizmetler oldukça önemlidir. Teslimatı yapan firma e-ihracat için ETGB ( elektronik ticaret gümrük beyanı ) düzenler ve gerekli işlemleri yapar. İhracatı yapacak şirket ve teslimatı yapan uluslararası şirket arasındaki ortaklıkla küresel ticaret gerçekleşmiş olur. İhracatı yapan şirketler bankalar ve devlet tarafından yapılan teşviklerden ya da kredilerden kolaylıkla yararlanabilir.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-Şhracat nasıl yapılır? E-ihracat ülke içinde yapılan ticaretin uluslararasına taşınması ve ülkeler arası da ticaret yapılabilmesini sağlayan ticaret modelidir. Gelişen teknolojiyle birlikte uluslararası pazarlara giren şirketlerin satışlarını başka ülkelere ve alıcılara yönlendirebilmesini sağlar. Uluslararası pazar yerleri üzerinden ya da şirketin kendi web sitesi üzerinden yapabileceği e-ihracat e-ticaretten farklı olarak gümrük, yurt dışı dağıtım gibi konuları da kapsamaktadır. E-ihracat nasıl yapılır sorusunda önemli olan e-ticaret yazılım firması ve uzmanların desteğini alarak web sitesinin yurt dışına adapte edilebilmesini sağlamaktır. Ayrıca ihracat yapmak için gerekli yazılım ve donanım sorunlarının çözülmesi halinde e-ihracat kolaylıkla yapılabilir.

E-İhracat Kargo

E-ihracat kargo ETGB olarak bilinen hızlı ihracat modeliyle 7bin 500 Euro ve 150 kilogramı geçmeyen malların gümrük vergisi sıkıntısı çekmeden hava taşımacılığı ile gönderilmesidir. Peki, mikro ihracat nedir? ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile ihracat, hızlı ihracat ve mikro ihracat aynı anlama gelmektedir. Şu an dört uluslararası taşımacılık tarafından yürütülen kargo hizmeti ihracatın hızlı ve güvenli yapılmasını sağlar. Zamandan tasarruf imkânı sunarken aynı zamanda ödenen KDV’ler geri alınabilir. Birçok kolaylığı sağlayan mikro ihracat ülkeler arası ticaretin gelişmesine katkıda bulunur. Mikro ihracat için herhangi bir gümrük beyanı (beyannamesi) düzenlenmez. Ekspres taşıyıcı olarak bilinen firmalar aracılığıyla mallar taşınır. Elektronik ortamda düzenlenen ETGB sayesinde yurt dışına mal göndermek Türkiye’de oldukça basitleşmiştir.

E-İhracatın Sunduğu Fırsatlar Nelerdir?

E-ihracat ticareti küreselleştiren bir modeldir. Hedef pazarlara ulaşmak bu şekilde daha kolay ve zahmetsizdir. Ayrıca risk oranı minimum düzeydedir. Bu yüzden işletme zarara uğrasa bile büyük kayıplar yaşamaz. E-ihracatta mikro ihracat yapıldığı için sertifika ve uyumluluk belgesi gibi belgelere ihtiyaç yoktur. Ekonomik dalgalanmadan etkilenmez ve ülkemizdeki ticaretin durgunluğu işletmeleri zarara uğratmaz. Başka ülkelerle iş yapıldığı için ülkeye döviz girdisi artar ve kur farkından dolayı işletmenin geliri katlanır. E-ihracat devlet tarafından oldukça desteklenir hatta işletmelerin e-ihracat modeline geçmesi için devlet birçok teşvik sağlar. Özellikle yazılım, reklam gibi birçok alanda şirketlere devlet desteği sağladığı görülür. Vergi iadesi vardır ve KDV ödenmez. Ülkeler arasında yapılan ticaret küreselleşmeyi getirdiği gibi işletmelerin pazar olanakları da artar. Balkan ülkeleri, Rusya ve Ukrayna, İran, Avrupa ülkeleri ve daha pek çok ülke işletmelerin pazar yeri haline gelir. Gümrükte bekleme gibi sorunlar yaşanmadığı için ürünler kısa zamanda alıcıyla buluşur. Birçok belge ve onaya ihtiyaç olmadığı için işletmeler satışlarını kolaylıkla yapabilir.

Klasik Dış satım ve E-İhracat Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Yurt dışına satılan malların gümrük işlemleri ve masrafları ihracatı olumsuz etkileyen başlıca faktörlerdir. Bu olumsuzlukları minimuma indirmek ve ticareti küreselleştirmek için e-ihracat modeli geliştirilmiştir. Ülkelerin birbiri arasındaki gümrük anlaşmaları doğrultusunda ihracat hızlıca gerçekleşir. Klasik ihracatta yapılan birçok hazırlık aşaması e-ihracatta yapılmaz. Gümrük müşavirine ihtiyaç yoktur, vergi muafiyetleri ve KDV iadesi alınabilir. Son derece karlı bir ihracat yöntemi olan e-ihracat masraf ve zaman tasarrufu sağlar.

E-İhracat Fatura İptali

E-ihracat fatura iptali için https://efatura.gtb.gov.tr adresine kullanıcı adi ve şifreyle giriş yapılması gerekir. Çıkan sayfanın sol üst köşesinde fatura sorgulama seçeneğine tıklanır. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan ETTN No ve VKN veya fatura listesinden iptal edilmesi istenen fatura seçilir. Daha sonra fatura iptal et seçeneği ile ilgili fatura kolayca iptal edilebilir.

E-İhracat Modeli ve Avantajları

E-ihracat modeli normal ihracata göre oldukça karlıdır. Yatırım masrafları normal ihracata oranla çok daha azdır. Banka teminatlarına gerek yoktur, ödeme kuruluşlarıyla anlaşarak ödemeler kolaylıkla alınabilir. E-ihracat daha hızlı ve güvenli iş yapılmasını sağlar. Başka ülkelerin pazarlarına girebilmeyi ve ticaret ağının genişletilmesini sağlar. Ticaretin internet ortamına girmesiyle birlikte ihracat da dijital ortama geçiş yapmıştır. Bu geçiş işletmelerin gelir oranını yükseltmiş, müşterilerin de her türlü ürüne ulaşabilmesine zemin hazırlamıştır. Zamandan tasarruf yapan e-ihracat modeli ürünlerin bir an önce müşteriye gidebilmesini sağlar. Devlet desteği olduğu için birçok imkan devlet tarafından işletmelere sağlanır. Vergi muafiyeti ve geri ödemeleri sayesinde şirketlerin gelir düzeyini arttırır. Gümrükte bekleme gibi pek çok sorun ortadan kalkar. İşlemler hızlı ve masrafsız yapılır. İşletmelerin başka ülkelerde de adını duyurabilmesini ve ürünlerini satabilmesini sağlar. Kur farkı ile işletmenin ülkedeki kazancından daha fazla kazanması mümkündür. Ülkeye döviz girdisi artar. Ticarette globalleşme sürecine geçişi hızlandırır. Ülkeler arası iletişimi ve ticareti güçlendirir. Normal ihracatta ihtiyaç duyulan birçok belge e-ihracat için söz konusu değildir. Risk oranı düşük olduğu için işletmelerin olası kayıplarını da azaltır. Banka teminatlarına ihtiyaç yoktur, ödemeler kolayca alınabilir. İşletmelerin başka pazarlara girebilmesini ve aktif ticaret ortamına dahil olabilmesini sağlar.

E-İhracatta Ödeme Yöntemleri

E-ihracatta birçok farklı ülkeyle ticaret yapılması söz konusu olduğundan ödeme konusunda da birçok alternatife sahip olmak gerekir. Ödemeler için alternatif sunmayan işletmeler e-ihracatta daha az tercih edilir ve rakiplerinin gerisinde kalır. Müşteriler kendisine kolaylık sunan işletmelerle çalışmak ister. Bu husus ülke içinde de başka bir ülkede de (ülkelerde de) geçerlidir. Müşterilerin ödeme yapabilecekleri birçok kanala sahip olmayan işletmeler müşteri potansiyeline sahip olsa da istediği satış rakamlarına ulaşamaz. E-ticaretin oldukça geliştiği dijital çağda ödeme yöntemleri de değişmekte ve gelişmektedir. Birden çok ödeme yöntemine sahip olan işletmeler e-ihracatta rakiplerinden bir adım öndedir. E-ticaret sitesinin yurt dışına açılması durumunda ödeme yöntemi olarak alternatiflerin ülkelerin ödeme alışkanlıklarına dikkat edilerek belirlenmesi gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!