featured

Gelmiş Geçmiş En Başarılı Paralel Evren Filmleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Farklı evrenlerde aynı bedenleri gördüğümüz paralel evren filmleri aslında felsefe ve fizik kanunlarını bir arada tutan akıl dolu yapımlardır. Paralel evren nedir sorusuna en iyi cevap da sonsuza dek gidebilen çoklu evrenlerin var olduğu teorisidir. Sinemada bu teoriye yönelik çekilen ve paralel evren filmi türü olarak adlandırılan pek çok başarılı yapım bulunuyor. Bunun yanı sıra edebiyat alanında da tercih edilen bir tür olduğundan paralel evren kitap uyarlamalarına da rastlamak oldukça mümkün. Bu listemizde aralık 2019 – şubat 2020 imdb puanı değerlendirmeleri doğrultusunda  en başarılı paralel evren temalı filmlerin listesini bulabilirsiniz.

1 – Inception – 2010
YouTube video

Gelmiş Geçmiş En Başarılı Paralel Evren Filmleri listemizin ilk sırasında Inception yer alıyor. Çok önemli bir bilim kurgu yapıtı olan film, usta yönetmen Christopher Nolan tarafından sinema sanatına kazandırılan bir yapım olan Inception, şüphesiz en başarılı paralel evren filmleri arasında yer alıyor. Başrollerinde Leonardo diCaprio, Ellen Page, Tom Hardy ve Joseph Gordon-Levitt gibi oyuncular bulunan film gişe başarısıyla da uzun zaman konuşulmuştur.

Filmde, büyük şirketlerin en önemli sırlarını evrenler arası sınırları geçerek çalmaya çalışan bir hırsızın maceralarına odaklanıyoruz. Kendisine oluşturduğu bir takım ile yoluna devam eden ve evrenler arası dolaşan genç adamın bu seferki görevi daha da zorlu olacak. Rüyalarda dolaşan takım, bu defa ailevi bir mesele uğruna daha önce yapmadıkları büyüklükte bir iş yapmak için toplanacak. Inception, vizyona girdiği sene toplamda 8 Oscar adaylığına sahip olmuştu. Adaylıklardan dördünü kazanan filmin popülerliği günümüzde de hala devam ediyor. Tam anlamıyla bir zaman yolculuğu hissi veren film çok büyük etki aldı. 

2 – Pan’s Labyrinth – 2006

YouTube video

Listemizin ikinci sırasında başka bir bilim kurgu ve gerilim filmi yer alıyor. Guillermo del Toro tarafından çekilen Pan’s Labyrinth , hem paralel evren filmi hem de dönem filmi olma özelliğini taşıyor. İspanya İç Savaşı’nın ardından tüm dünyayı kasıp kavuran İkinci Dünya Savaşı gelip çatmıştır. İç savaş yüzünden zaten yorgun olan İspanya, faşist yönetimi ile halkına zulmetmektedir.

Filmde tüm bu kaos ortamından kaçmaya çalışan 10 yaşındaki Ofelia’nın hayal dünyasına giriş yapıyoruz. Babası sadist ve korkunç bir general olan Ofelia, çocuk dünyasında kendisine bir kaçış noktası arıyor. Bu noktada da Pan’ın labirenti kendisine eşlik ediyor. Fantastik ve korku ögelerini bir arada tutan bu filmi farklı bir deneyim yaşamak adına mutlaka listenize eklemelisiniz.

3 – Pleasantville – 1998
YouTube video

Dram, komedi ve fantastik ögeleri bir arada tutan başarılı bir paralel evren filmi olan Pleasantville, TV dünyasına doğru bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Doksanlı yılların başında yaşadıkları dünyayı pek sevmeyen iki kardeş, kendilerini tuhaf bir dünyada buluveriyor.

Jennifer ve David isimli iki genç kardeşin müdavimi oldukları Pleasantville dizisi bir anda gerçeğe dönüşüyor. Ellili yıllarda geçen bu siyah beyaz dizide kendilerini bulan David ve Jennifer, bu tuhaf yolculukta pek çok sorun ile de karşılaşacak. Sürpriz sonlu filmler arasında da yer alan ve ülkemizde “Yaşamın Renkleri” adı ile gösterime giren bu filmi çok seveceksiniz.

4 – Mr. Nobody – 2009
YouTube video

Paralel evren nedir sorusuna en net cevabı veren bir film olan Mr. Nobody, bu türün en kült yapımlarından biri. Gelecekte geçen filmde başkahramanımız ölümsüz olma yolunda adımını atan yaşlı biridir. Bu süreçte çocukluk evresine yeniden dönen Nemo, daha önce vermiş olduğu kararların diğer alternatiflerini deneyerek yoluna devam eder.

İlk etapta çocukluğunda boşanan ailesinden annesini mi yoksa babasını mı tercih etmesi gerektiğini düşünen Nemo’nun yaşam çizgisi farklı yollara sapacaktır. Bu yolda birden fazla evrene konuk olan Nemo, en nihayetinde tüm alternatifleri görmüş olacaktır. Mr. Nobody, paralel evreni en iyi şekilde içine alan klasikleşmiş yapımlardan biri. Filmde Nemo karakterine de sevilen müzisyen ve aktör Jared Leto hayat veriyor.

5 – Being John Malkovich – 1999
YouTube video

Being John Malkovich, paralel evren filmleri arasında oldukça önemli bir yere sahip. Tuhaf olay örgüsü ve fantastik senaryosu ile dikkat çeken filmde paralel evren kavramına farklı bir açıdan bakacaksınız.

Craig isimli bir sokak sanatçısı en nihayetinde kendisine bir ofis işi bulur. Ofisteki en büyük sorun ise tavanların fazlasıyla alçak olmasıdır. Craig dışında kimse de bu durumu yargılamamaktadır. Günün birinde dosya dolaplarının birinin arkasında bir tünel bulan Craig, bu tünelden dünyayı ünlü aktör John Malkovich gözünden göreceğini fark eder. İşte olaylar da tam bu noktada garipleşmektedir. Being John Malkovich, hem garip hem de oldukça eğlenceli bir yapım.

6 – Coherence – 2013
YouTube video

Coherence, şüphesiz en tuhaf ve anlaması zor paralel evren filmleri arasında başı çekiyor. Kuyruklu yıldızın dünyaya yaklaştığı bir gecede başlayan sıradan bir hikaye, bir anda tuhaf bir gerçekliğe dönüşüyor.

Yıldızın dünyaya yakın olduğu bir gecede dört yakın arkadaş bir yemek için toplanmışlardır. Yemek esnasında elektrikler kesilir ve tüm olaylar bundan sonra esrarengiz bir hal almaya başlar. Sürpriz sonlu ve beyin yakan bir film olan Coherence, paralel evrenin kapısını aralayan en başarılı yapılardan biridir.

7 – The Matrix – 1999
YouTube video

Aslında bir paralel evren kitap uyarlaması olan Matrix, bilgisayar programcısı Thomas Anderson karakterine odaklanıyor. Sıradan hayatında değişiklikler arayan bu genç adam günün birinde tuhaf bir şeyler keşfettiğini anlıyor. İşten evine geldikten sonra sistemde bulunan bir hatayı tespit etmeye çalışan Thomas, kısa süre sonra nasıl bir gerçekliğin içerisinde olduğunu anlayacaktır.

Karşısına çıkan Trinity ve Morpheus gibi karakterler genç Thomas’ın nasıl bir dünyada yaşadığını göstereceklerdir. Aslında yaşanılan dünya, ünlü düşünür Jean Baudrillard’ın “Simülakrlar ve Simülasyon” kitabındaki gibi yapay bir dünyadır. Matrix, her yönü ile gerek fantastik gerekse d bilim kurgu sinemasının başyapıtlarından biri. Üçleme olan serinin dördüncü filminin de çekimlerine 2020 yılı içerisinde başlandı.

8 – Open Your Eyes – 1997
YouTube video

İspanyol sinemasının en iyi örneklerinden biri olan Open Your Eyes, genç ve yakışıklı bir adamın başına gelen korkunç olaylara odaklanıyor. Cesar isimli genç ve yakışıklı bir adam, yüzünün bu denli güzel olması sebebiyle hayatta güzel bir şans yakaladığını düşünmektedir. Fakat günün birinde korkunç bir kazada yüzünün şeklini onarılmayacak bir şekilde kaybeder ve ister istemez hayat küser.

Kazadan önce aşık olduğu kadının dahi karşısına çıkamayan genç adam, günden güne büyük bir buhran içerisine sürüklenecektir. Gördüklerinin ve yaşadıklarının rüya mı yoksa gerçek mi olduğuna karar veremeyen genç adamı birden fazla son bekliyor.

9 – Cloud Atlas – 2012
YouTube video

Birden fazla karaktere odaklanan ve farklı dönemlerde geçen bu film, gelmiş geçmiş en tuhaf paralel evren filmleri arasında başı çekiyor. Kitap uyarlaması filmler arasında da yer alan Cloud Atlas’ın yönetmenliğini de Matrix serisinden bildiğimiz Wachowski Kardeşler yapıyor.

Filmde, birbiri ile bağlantılı ve uzun döneme yayılmış olaylar silsilelerini göreceksiniz. Öyle ki geçmişte yaşanan bir olay, geleceği ve hatta asırlar sonrasını ne denli etkileyebilir anlayacaksınız. Geçmişte katil olan bir karakter gelecekte nasıl bir kahramana dönüşür görmek için Cloud Atlas’ı mutlaka listenize ekleyin.

10 – Interstellar – 2014
YouTube video

Yakın gelecekte geçen ve dünyanın sonunun yaklaştığını anlatan bir paralel evren filmi de Interstellar. Bu filmde de usta ve sevilen yönetmen Chritopher Nolan’ın imzasını görüyoruz. Uzay temalı bir film olan Interstellar’da zaman kırılması teması işlenirken uzayda farklı bir evrene geçiş anlatılıyor.

Dünya, kıtlık ve kum fırtınaları ile kasıp kavrulurken uzay bilimleri alanının artık hiçbir değeri kalmamıştır. İklim değişiklikleri ve kuraklık alışılmış dünyayı bir hayli değiştirmiştir. Bilim insanları her ne kadar yeni bir evren üzerine çalışmalar yapsalar da bu yeni evrene ulaşmak hiç de kolay olmayacaktır.

13 – Annihilation – 2018
YouTube video

Hem feminist hem de farklı bir evrende geçen bir yapım olan Annihilation, gerek renkleri gerekse de kurgusu ile ön plana çıkmayı başarıyor. Filmde, bir grup kadın bilim insanının yeni bir gezene doğru yaptıkları esrarengiz yolculuk anlatılıyor.

Paralel evren filmleri arasında dikkat çeken bu Netflix filminde ( video) doğanın kendi kurallarının hakim olduğu bir dünya ile tanışacaksınız. Bölgeye giriş yapan her bilim insanı ne yazık ki bir daha geri dönmeyi başaramamıştır. Bir grup kadın da bölgede olan biteni araştırmak adına bu zorlu yolculuğa atılarak bambaşka bir evrene giriş yaparlar.

14 – Eternal Sunshine of the Spotless Mind – 2004 ( Youtube)
YouTube video

Ülkemizde “Sil Baştan” adı ile vizyona giren bu filmde bir ilişki karmaşasına şahit olacaksınız. İlişkilerine büyük bir aşkla başlayan iki genç, kendilerini sorunların içerisinde bulurlar. Bu süreçte ayrılmak da oldukça acı vericidir. Dolayısıyla hatıraların bazı yöntemler ile silinmesi mantıklı olacaktır. Fakat hiçbir şey düşündükleri gibi gitmez ve ister istemez kader kavramı bu noktada devreye girer.

Bilim kurgu, dram ve romantik yapımlar arasında dikkat çeken bu filmde paralel evrenlerin varlığına ve rüya ile gerçekliğin karmaşasına şahit olacaksınız. Eternal Sunshine of the Spotless Mind, kült yapımlar arasında yer alırken aynı zamanda sinema otoriteleri tarafından da her daim olumlu tepkiler almayı başarmıştır.

Paralel evren dizi netflix ekranlarında Paralel evren dizi 2018 yılından itibaren çok büyük ilgi toplamaya başlamıştır. Paralel evren filmleri 2019 ve paralel evren filmleri 2020 aramalarının yanı sıra paralel evren film imdb puanlarını takip ederek en beğenilen yapımları takip ediniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!