featured

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler (En İyi 10 Film)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edebiyat dünyası, fantastik romanları genelde edebi eser olmaktan uzak görür. Eskiden Fantastik kitaplar genellikle edebi derinliği olmayan, çocukları ve gençleri eğlendirme amaçlı yazılmış, yazarının da sadece para kazanma amaçlı yazdığı eserler olarak algılanırdı. Ancak günümüzde Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler bu algıyı değiştirdi. Ancak son 20 yılda özellikle fantastik romanların yüksek bütçelerle filmlerinin çekilmesi Fantastik Romanların değerlerini yükseltti. Gişe rekorları kıran, hatta devam filmleri çekilen fantastik filmlerin kitapları da bir o kadar satmaya başladı.

İşte Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler

1- Yeşil Yol (The Green Mile, 1999)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 1 Numarası Yeşil Yol. Baş rolünü usta oyuncu Tom Hanks’in oynadığı Yeşil Yol Filmi aslında oldukça duygusal bir filmdir. Fantastik öğeler film içerisinde yer bulsa da duygusallık film boyunca devam eder.

Yeşil Yol Filmin Konusu :

Büyük buhran zamanı Amerika’da bir hapishanede baş gardiyan olarak görev yapan Paul Edgecomb idamlık mahkumların olduğu bölümden sorumludur. İdam odasına giden koridor yeşil renkli bir zemine sahiptir. Gelen idamlık mahkumlara kısa sürede olsa ölüm korkusundan uzak tutmak için bu bölüme idamlıklar bölümü yerine Yeşil Yol denmektedir. Buraya genellikle ülkenin en azılı suçluları gelir. Ancak bir gün Jonh Coffey isimli siyahi bir idam mahkumu gelir. John 2 metrelik tam bir devdir. Suçu iki kız çocuğuna tecavüz ve cinayettir.

YouTube video

Ancak zamanla gardiyan Paul, John’un suçlu olmadığı inancına kapılır. Çünkü John çok uysal, psikokinetik iyileştirme yeteneğine sahip, karanlıktan korkan çocuk ruhlu bir adamdır. Filmde suçsuz bir insanın herkesin gözü önünde adım adım idama gitmesi anlatılır. Tanrının verdiği yeteneklerle insanlara yardım eden John Coffey ile Gardiyan Paul’ün arkadaşlık ilişkisi yoluyla adalet, vicdan, siyah ve beyaz ayrımcılığı gibi toplumsal gerçekler sorgulanır. Film tam üç saat sürmektedir. Kitabından uyarlanmış ve kitap okuyucusunun büyük beğenisini almış bir filmdir. Yeşil Yol Filminin Bütçesi : 60.000.000 Dolar Yeşil Yol Filminin Hasılatı : 287.000.000 Dolar

2- Yüzüklerin Efendisi (Lorf Of The Rings, 2001)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 2  Numarası Yüzüklerin Efendisi filmi. Aslında Romanın yazarı Tolkien bir filologdur. Normalde Yüzüklerin Efendisi filmi Hobbit kitabının devamı olan kitaptan uyarlanmıştır. Ancak film o denli beğenilmiştir ki sanki Hobbit kitabı, Yüzüklerin Efendisi kitaplarından sonra yazılmış zannedilir. Kitabın en ilginç yanı ise kitapta karakterlerin konuştuğu lehçeleriyle birlikte kurgusal bir dil uydurulmuştur.

Elf dili denilen bu dilin 3 adet lehçesi bile vardır. Kitapta bazı diyaloglar Elfçe yazılmış dip notlarda tercümesi verilmiştir. Kitabın diğer ilginç yanı ise kurgusu… Olaylar “Orta Dünya” denilen fantastik bir dünyada geçmektedir. Bu dünyanın ne coğrafyası ne de yaşayan varlıkları bizim dünyamızdan değillerdir. Film bir üçlemedir. Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü isimleriyle vizyona 1’er sene arayla girmiştir. 

YouTube video

Yüzüklerin Efendisi Filminin Konusu:

Orta Dünya’da şeytani ve mitolojik bir varlık olan Saouron gücün kaynağı olan bir yüzüğü ele geçirmek istemektedir. Saouron’u durdurmak isteyen Elfler, cüceler ve insanlar onunla kıyasıya bir mücadeleye girer. Yüzük takan kişiye çok büyük güçler vermektedir. Ancak yüzük karakteri zayıf insanları delirtip kendini Saouron’a götürtmek eğilimindedir.

Yüzük Kardeşliği Doğuyor

Yüzüğü rastlantı sonucu eline alan Frodo Baggins‘in yüzük taşıyıcısı olduğuna kanaat getirilir ve Gandalf onu koruması için insan Elf ve cücelerden bir grup oluşturur. Bu gruba da yüzük kardeşliği adını verir. Yüzük kardeşliğinin amacı, yüzüğü Saouron’a kaptırmadan ilk dövüldüğü yanardağın içindeki lavlara atarak yok etmektir. Saouron ile onu durdurmak isteyen Elfler, cüce ve insan müttefiklerin mücadelesi ilk filmle bu şekilde başlar.

Yüzüklerin Efendisi İki Kule

Üçlemenin ikinci filminde ise Yüzük Kardeşliğin bozulması, hırslar, güç zehirlenmesi ve dostların kendileri Saouron ile mücadeleleri konu edilir. Frodo Baggins’in yolculuğu bir taraftan devam ederken kardeşliğin diğer üyeleri Saouron ordularıyla savaşır. 

Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü

Üçüncü filmde ise Orta Dünya’nın kaderi çizilecektir. Varlık yada yokluk savaşıyla son bulacak büyük mücadele işlenir. Bol bol savaş sahneleriyle aksiyon film boyunca devan eder.

Filmin Oyuncularına Elf Dili Öğretildi

Elf dili için oyunculara ünlü lehçe koçu Andrew Jack eşlik ediyor. Elfçenin aksanları için Tolkien’in kayıtları esas alınıyor. Yönetmenliğini Peter Jackson’ın yaptığı film, dünyanın yüksek bütçeli filmi olarak biliniyor.

3- Harry Potter

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 3  Numarası Harry Potter. Dünyanın en çok satan kitaplarından ve filmi en yüksek gişe yapanlardan biridir. Ancak Harry Potter’ın yazarı Joanne Kathleen Rowling kitabını bir yayın evine kabul ettirene kadar neredeyse açlık sınırında yaşayan bir kadındı. Fantastik roman yazan bir kadın yazarın taslakları yayın evlerinden ilgi görmüyordu. Neredeyse umudunu yitirmişken taslaklarını J. O. Rowling şeklinde imzalayıp bir yayın evine yolladı. İmzada kısaltma kullandığı için yayın evi  sonunda cinsiyetine dair hiçbir şey ifade etmeyen mahlasıyla kendini yayın dünyasına kabul etti. Joanne Kathleen Rowling artık dünyanın sayılı zenginleri arasında…

Harry Potter Filminin Konusu:

Harry Potter, 11 yaşında bir çocuktur. yıllardır kendisinden hiç haz etmeyen Petunia teyzesi, Vernon eniştesi ve onların ahmak çocukları Dudley ile yaşamaktadır. Annesiyle babasının bir kaza sonucu öldüğü söylenen Harry, bir büyücülük okulu olan Hogwarts’ta okul arazisinin bekçisi Rubeus Hagrid’in verdiği mektupla kendiyle ilgili gerçekleri öğrenmeye başlar.

https://www.youtube.com/watch?v=ECrdR9F45rY

İşin aslı Harry Potter’ın Muggle (büyücü kanı taşımayan) doğumlu cadı annesi Lily Potter ve büyücü babası James Potter, Harry daha henüz bebekken Voldemort tarafından öldürülmüşlerdir. Harry, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na hiç başvurmamasına rağmen oradan kabul mektubu gelir. Ortaya çıkan bu yeni durum sonrası kendisinin de bir büyücü olduğunu anlar. Yedi yıl boyunca eğitim alacağı bu fantastik ve gizemli okulda onu bekleyen birbirinden tehlikeli ve heyecanlı serüvenlere dalar. Henüz ilk senesinde yetenekli bir büyücü olduğu da anlaşılır. Birbirini izleyen olaylar heyecanlı bir şekilde Harry’i kaderine sürükler.

4- Hobbit (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 4  Numarası Hobbit. Hobbit Yüzüklerin Efendisi serisinin öncül kitabıdır. Güç yüzüğün Bilbo Baggins’in eline nasıl geçtiğini anlatır. Yani yüzüklerin efendisi kitabından 100 yıl öncesini anlatır. Hobbit üçlemesinin yönetmeni “Yüzüklerin Efendisi” filminde olduğu gibi yine Peter Jackson’dır. Hobbitler, İskandinav Mitolojisine dayanır. Tolkien’in cüceleri konuşturmak için seçtiği dil İbranice’ye benzer. Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler listesinde Tolkien uyarlamalarının olması elbette ki tesadüf değildir.

YouTube video

Tolkien hikayelerinin güçlü kurgusunun yanında,  Tolkien’in evreni ve üslubu eşsizdir. Bu kadar güçlü bir kurgunun da sinemaya aktarımı oldukça zordur. Bu nedenledir ki kitabının takipçileri filmde bir şeylerin eksik kaldığını söyleyebilir. Bu da gayet normaldir. Çünkü filmler en fazla 180 dakika içine sığdırılmalıdır. Hobbit filmi, Yüzüklerin Efendisi’nde olduğu gibi Yeni Zelanda’da çekimleri yapılan bir filmdir. Ancak kimi oyuncuların sağlık sorunu nedeniyle uçakla seyehat edememesinden dolayı  bazı sahneler İngiltere’de stüdyoda çekilir. Çekimleri yapıldığı arazi, filmden sonra Hobbit Köyü‘ne dönüştürülmüş ve turistlere açılmış. Hobbit Köyünün Bir Örneği de Ülkemizde Sivas’tadır. Sivas Hobbit Köyü İçin TIKLAYINIZ

2007 yapımı filmdir. Baş rolünde efsane oyuncu Robert De Niro’nun yer aldığı film, aslında bir aşk hikayesi. İnsanın aşık olduğu kadın için neler göze alabileceğini tutkulu bir dille anlatan bir filmdir.

Hikayenin baş kahramanı Tristran, binbir bela ile uğraşır, korsanlarla savaşmak zorunda kalır. Hikaye temelinde bir aşk hikayesi olsa da mitolojik ve fantastik öğeler bir hayli işlenmiş. Örneğin filmde geçen Prenseslerin ismi Eski Roma prenseslerinden gelir. Kurguda yer alan 3 cadı bilinen mitolojik karakterlerdir. Lamia, Mormo ve Tanrıça Hekate…

YouTube video

Tanrıça Hekate’nin gönderdiği baş belası canavar Empusa’da yine mitolojiden esinlenilmiş bir karakterdir. Kitabın dikkat çeken yanı hem kadın hem de erkek okura hitap etmesidir. Filmde de bu karakteristik korunmuştur. Duygusal yoğunluk kadın izleyiciyi tutarken, aksiyon ve fantastik öğeler erkek izleyiciyi kendine bağlıyor. Ayrıca kitaptan uyarlanan bu film, kitabını okuyanları tatmin edecek türden yapımlardan biridir. Bu konu çoğu filmde eleştiri sebebidir. Orjinaline sadık kalınmadığı, kitaptaki havanın verilemediği gibi eleştiriler bu yapım için yapılmamıştır.

6- Açlık Oyunları Ateşi Yakalamak (The Hunger Games – Catching Fire, 2013)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 6  Numarası açlık oyunları. Bilim kurgu ve fantastik romanlara talep arttıkça yeni filmler ve yeni kitaplar ortaya çıkmıştı. Açlık Oyunları o dönemde geniş okuyucu kitlelerine ulaştı. Açlık Oyunları Ateşi Yakalamak serinin ikinci kitabı ve aynı zamanda ikinci filmi. Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth ve Woody Harrelson’nın başrolerinde yer aldığı film,büyük bir izleyici kitlesine de ulaşmıştır.

Açlık Oyunları Ateşi Yakalamak Filminin Konusu:

Alternatif bir gelecekte orta sınıfın olmadığı, zengin fakir ayrımının toplumu ikiye bölündüğü bir dünya vardır. Fakir bölgelerden insanlar seçilerek canlı yayında açlık oyunları denen bir reality şov da belli görevler verilerek yarışmayı tamamlamaları istenir.

YouTube video

Ancak bu şov o kadar acımasızdır ki yarışanlar birbirlerini öldürmek zorundadır. Açlık oyunları seçmelerine Katniss’in küçük kız kardeşi seçilir. Ancak Katniss bu ölümcül yarışmaya kardeşi gitmesin diye gönüllü olur. Yarışma bir çok acımasız, ölümcül etap ve görevden oluşur. Sonunda Açlık oyunlarını Katniss Everdeen ve Peeta Mellark kazanır. Açlık Oyunlarını kazanan Katniss Everdeen ve Peeta Mellark, oyunlar sonrası halkı cesaretlendirmiş ve sefalet içinde yaşayan halk için bir umut ışığı olmuştur. Umut o kadar yükselir ki Katniss ve Peeta halk kahramanı olur. Bunun üzerine merkezi hükümet olan Capitol onları tekrar oyunlara alarak popülaritelerini bitirmek ister. Açlık Oyunları Filminin Bütçesi : 80.000.000 Dolar Açlık Oyunları Filminin Hasılatı : 700.000.000 Dolar

7- Hiç Bitmeyecek Öykü (Die Unendliche Geschichte, 1984)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 7  Numarası Hiç Bitmeyecek Öykü. Hikaye Bastian Balthasar Bux adında bir çocuğun eski bir kitabın içindeki fantastik yolculuğunu konu ediyor. Ancak kitap ile filmi arasında önemli farklar vardır. Wolfgang Petersen’in yönetmenliğini film, küçüklere olduğu kadar yetişkinlerede masallar anlatan Michael Ende’nin aynı adı taşıyan romanından uyarlamadır. Yapıtın masalsı öğeleri, insanın hayal dünyasını genişleten bir havada sunulur.

YouTube video

Ayrıca insana hayata dair önemli mesajlar da vermektedir. Film ABD – Alman ortak yapımı bir filmdir. Almanya’da zamanının en pahalı filmi olma özelliğini de taşır. Hiç Bitmeyecek Öykü Filminin Bütçesi : 27.000.000 Dolar Hiç Bitmeyecek Öykü Filminin Hasılatı : 100.000.000 Dolar

8- Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Bulunurlar ? (Fantastic Beasts And Where To Find Them, 2016)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 8  Numarası Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Bulunurlar ? Joanne Kathleen Rowling tarafından Harry Potter evrenine katkı için yazılan, Hogwarts’ta da okutulan ders kitaplarından biridir Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Bulunurlar ? Kitabının yazarı Joanne Kathleen Rowling, bu eserin gelirlerini kendi kurduğu vakıf vasıtasıyla fakir çocuklara bağışlamıştır. Film ile kitabın uyumu yarı yarıya denilebilir. Bazı olaylar kitapla uyuşurken, bazı maceralar fil için tamamen yeniden kurgulanmıştır.

Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Bulunurlar Filminin Konusu:

YouTube video

Film Hary Potter ile aynı evrende ancak farklı olayları konu alan bir film. Büyü-hayvanbilimci Newt Scamander, dünyanın her yerinden farklı özellikler olan büyülü canavarları bularak onları çantasına toplayıp varlıklarını kanıtlamaktadır. New York’a şehrine kısa süreli yaptığı ziyaret sırasında bu canavarlardan bazıları bir kaza sonucu serbest kalır. Newt bu durum karşısında Newyork’ta kalarak canavarları yakalayıp toplamak ayrıca cadı ve büyücüleri öldüren güçlerle savaşmak zorunda kalacaktır. Ayrıca Scamander ismini Harry Potter Azkaban Tutsağı filmindeki haritada da görüyoruz.

9- Rüyanın Öte Yakası (The Lathe Of Haven, 1980)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 9 Numarası Rüyanın Öte Yakası… Bu Film, Ursula K. Le Guin’in yazdığı 1971 basımı, bir bilim kurgu, fantastik romandan kurgulanmıştır. Konu, gördüğü hayallerin gerçeği ve hatta geçmiş zamanı değiştiren kurgusal bir karakterin etrafında şekillenmektedir. Yazar kitabı George Orwell’a ithaf eder ve kurgusal karakterin ismini de George Orr olarak belirler. Kitabın iki televizyon sinema uyarlaması yapılmıştır. Birincisi PBS yapımı, The Lathe of Heaven (1980); ve ikinci uyarlama ise A&E Network Lathe of Heaven (2002) filmleridir.

Rüyanın Öte Yakası Filminin Konusu:

Filmin kurgusu kitabına oldukça bağlı kalınarak işlenmiştir. Hikaye 2002 yılında Portland şehrinde geçmektedir. Portland 3 milyon nüfuslu bir şehirdir. Yağmurun hiç kesilmediği, fakir nüfusun az protein tüketimine bağlı sağlık sorunları yaşadığı yoksulluğun kol gezdiği bir şehirdir. Ayrıca Orta Doğu’da Mısır ve Israil’in Iran’a karşı birleşip büyük çaplı bir savaş başlattığı da anlatılmaktadır. Hikayenim baş kahramanı bir teknik ressam olan George Orr, gerçekliği değiştiren “etkili” rüyalar görmemek için uzun zamandır usülsüz olarak ilaç kullanmaktadır. Bu onun hem yeteneği hem de lanetidir.

YouTube video

George bir rüyada gerçeklik değiştiğinde kendisi dışında herkes yeni gerçekliğin içinde yer almaktadır. Ancak bu durumu sadece George Orr hatırlamaktadır. George, mevcut gerçekliği değiştirmeyi engellemek için usülsüz bir ilaç kullanması yüzünden, akıl hastanesine yatırılmak ile tehdit edilir. Olayın devamında gönüllü psikiyatrik tedavi almaya mecbur kalır. George gönüllü olduğu psikiyatrik tedavi sürecinde psikiyatr William Haber ile terapi seanslarına başlar. George psikiyatriste “etkili” rüyalarının mevcut gerçekliği değiştirebildiğini anlatır. Psikiyatr William önce bunu deli saçması olarak görür ve George’a inanmaz. Ancak araştırdıkça uğraştığı şeyin büyüklüğünü ve gücünü keşfeder. George’un bu gücünü dünyada ki felaketleri önlemek, ve olumsuz olayları değiştirmek için kullanmaya karar verir. George Orr’un Beyin dalgalarını bir makine yardımıyla kontrol ederek deneyler yapmaya başlar. George’un yetenekleride bu sayede daha çok geliştir. Bu deneyler sonrası bir dizi geri dönülemez alternatif gerçeklikler oluşur. Bu gerçeklikler ütopik (ve distopik) hayallerin birbirine girmesinden meydana gelmiştir.

10- Talihsiz Serüvenler Dizisi (A Series Of Unfortunate Events, 2014)

Kitaptan Uyarlanmış En İyi Fantastik Filmler Listemizin 9 Numarası Talihsiz Serüvenler Dizisi… Jim Carrey, Meryl Streep, Timothy Spall‘ün baş rollerini paylaştığı büyük küçük her kesimin ilgisini çeken bir Bud Silberling filmi. Film, aynı isimli kitap serisinden uyarlanmış ve ilk üç kitabı kapsar. Kitapların kurgusal anlatıcısı Lemony Snicket yazarın takma adıdır. Kitabın şu anda Netflix‘te de bir dizisi var. Filmin çekimleri bir çok farklı mekanda tamamlanmış. Film En iyi Makyaj ve Saç dalında Akademi Ödülünü kazanan ilk Nickelodeon filmi olma özelliğinden de bahsetmek gerekmektedir.

YouTube video

Film bu ödülü sonuna kadar hak etmiş olacak ki Sunny’i oynayan ikizler Jim Carrey’nin makyajı yapılırken ondan korkuyorlarmış. Makyajın yapımı da tam tamına üç saat sürüyormuş. Kont Olaf karakterinin kullandığı otomobil ise İmparatorluk’un 1960 Kraliyet Limuzini’dir. Film çocuklar için ürkütücü bir karanlığa sahip olmasının yanında aksiyon ve bol macera barındırıyor. Bu yetişkin hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden bir yapım olmasıyla da öne çıkıyor. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!