featured

Koronavirüs Tedavisinde Kullanılan Hidroksiklorokin Hakkında Açıklama Yapıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs tedavisinde türlü ilaçlar ve yöntemler denendi. Bu ilaçlardan biri olan Hiroksiklorokin hakkında Bilim Kurulu tarafından açıklamalar yapıldı. Hidroksiklorokin üzerine yapılan tartışmalar sonrası bilgilendirmeler peş peşe geldi.

YouTube video

Corona virüsü tedavisinde bir süredir Hidroksiklorokin adı verilen bir ilaç kullanılıyor. Fakat bu ilaç birçok tartışmanın da odak noktası oldu. En son, ölüm oranlarını artırdığına dair makaleler yayınlanmıştı. Fakat daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir mektup yazdı ve makaleler geri kaldırıldı.

Bu tartışmalar sonrasında Sağlık Bakanlığı Korona Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabında açıklamalarda bulundu. Atılan tweetlerde Özlü,

“Hidroksiklorokinle ilgili farklı ve birbiriyle uyumsuz bulgular veren bilimsel çalışmalar, kafa karışıklığına neden oluyor. Oysa, buna şaşırmamak lazım. Bilimsel veriler, değişmeyen gerçekler değildir. Bilimsel veri, yanlışlanabilir bilgidir.”

İfadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tevfik Özlü Twetter Hesabından Neler Söyledi?

Sayın Özlü, şahsi tweetter hesabından, 6 Haziran’da Hidroksiklorokin hakkında bilgi ve görüşlerini, takipçileri ile paylaştı. Özlü, attığı tweetlerde şunlardan bahsetti;

“Hidroksiklorokinle ilgili farklı ve birbiriyle uyumsuz bulgular veren bilimsel çalışmalar, kafa karışıklığına neden oluyor. Oysa, buna şaşırmamak lazım. Bilimsel veriler, değişmeyen gerçekler değildir. Bilimsel veri, yanlışlanabilir bilgidir.”“Bilim şöyle çalışır: siz cevabı bilinmeyen bir soru sorarsınız. Bu soruya cevap olacak bir hipotez kurarsınız. Bu hipotezi kanıtlamak üzere bir yöntem geliştirirsiniz. Bu yöntemle araştırma, ölçümler yapar ve elde ettiğiniz bulguları yayınlarsınız. Bu bilimsel veridir.”“Başka biri aynı soru için farklı bir hipotez ya da yöntemle araştırma yapar ve sizin bulgularınızı yanlışlayan sonuçlara ulaşabilir. Aksi kanıtlanıncaya kadar, araştırma yönteminin gücüyle orantılı olarak her bilimsel veriye itibar edilir.”Bilimsel bilgi, yanlışlanabilir bilgidir. Bilimsel verilerin değişmez gerçekler olduğuna inanırsanız, bilimselliği yitirirsiniz. Çünkü bilimle gerçek bir arada olmaz. Bilim, gerçeğin olmadığı yerde vardır.”“Çünkü bilim gerçeği arama bulma çabasıdır. Eğer siz elinizdekinin gerçek olduğuna inanıyorsanız bilim yapmaya gerek duymazsınız. Ancak, elinizdeki bilgiye kuşkuyla yanaşıyor ve soru soruyorsanız bilim yapmaya başlarsınız.”“Bilim, kuşkuya dayanır. Bilim yapmak soru sorup, yanıtlarını aramakla başlar. Pandemi sürecinde medyada yayınlanan bilimsel araştırmaların sonuçları, adeta değişmez gerçekler gibi algılanıyor. Aksi yöndeki bulgular ya görmezden gelinebiliyor veya kafa karışıklığına neden oluyor.”“Oysa, bilimsel gelenekten gelenler için bu durum şaşırtıcı değil. Bilimsel veriler yarı ömrü olan bilgilerdir. Örneğin bugün elimizdeki bilimsel verilerin, belki de yarısı yanlıştır. Ama hangi yarısı? İşte sorun burada.”“En baştan beri söylediğimiz gibi COVID-19’la ilgili olarak resmin tamamını görmekten uzağız. Söylenenler, bugün için geçerli bilgilerden kaynaklanmakta olup, ilerleyen dönemde elde edilecek yeni bilgilerle bir kısmı yanlışlanacak veya eksik kısımları tamamlanacakatır.”  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!