featured

Nano Teknoloji Nedir? En İlginç Nano Teknoloji Ürünleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle adını son zamanlarda fazlasıyla duyduğumuz, fakat hala tam olarak ne anlama geldiğini bilmediğimiz bir terim var ” nano teknoloji“. İnsan hayatını fazlasıyla kolaylaştırdığı söylenilen nano teknoloji nedir? İşte, nano teknoloji hakkında her şey!

Nano Teknoloji Nedir? En İlginç Nano Teknoloji Ürünleri

Nano teknoloji nedir, sorusunu en kısa şekilde cevaplamak gerekirse; maddenin atom düzeyinde kontrolünün sağlanmasıdır. Nano teknoloji nedir kısa şekilde cevaplandırdıktan sonra en ilginç nano teknoloji ürünleri nelerdir sorusu, akıllara geliyor. 

Aslında nanometre ile ölçüm ve değerlendirmeleri yapılan bu bilim dalı gündelik hayatta kullandığımız pek çok ürün için kullanmak mümkündür. Örneğin giydiğimiz bir gömleğin nano teknoloji ile üretilmesi gömleğin darbelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. 1nanometrenin 1 milimetrenin milyonda biri düzeyinde olduğunu belirterek kavramın boyutunu daha iyi anlatmış olalım.

Nano teknoloji nedir ne işe yarar? sorusunun cevabı ise oldukça geniş ter tutacaktır. Çünkü maddenin atomları yani yapısıyla oynama imkânı sunun bu bilim dalı her yerde kullanılabilmektedir. Nano teknoloji nedir, sorusuna verilebilecek en iyi yanıtlardan biri de özellikle ürünlerin daha mükemmel olmasını  alanda devrim niteliğinde yenilikler getiren ürünler olduklarıdır. 

İlk olarak 1974 yılında Norio Taniguchi tarafından kullanılan bu terim yıllar içerisinde gelişerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Hemen hemen her yerde kullanımı olan nano teknoloji kullanımı daha da yaygınlaşmaktadır.

En ilginç nano teknoloji nedir nerede kullanılır, sorularının cevabı aşağıda ki başlıklarda gizlidir.

Nano Teknoloji Ürünü Elbiseler

Nano teknoloji nedir kısaca cevapladıktan sonra, nano teknoloji nedir, sorusuyla beraber akıllara gelen nano teknoloji ürünleri incelemeye başlayabiliriz.  Nano teknolojinin en sık kullanım alanlarından birisi elbiselerdir. Özellikle sıcak, soğuk gibi kavramlardan etkilenmeyen, sıvı tutma ve geçirme özelliği olmayan kumaşlar pek çok alanda kullanılmaktadır.

Örneğin bembeyaz bir gömlekle çamurun içine yatsanız dahi nano teknolojik bir kumaşla çamurdan pırıl pırıl kalkabilirsiniz. Ayrıca vücudunuzda en ufak ıslaklık hissetmezsiniz. Bunun yanında özellikle iş kıyafetlerinde kullanılan nano teknoloji iş güvenliği açısından oldukça önemlidir.Örnek vermek gerekirse çok hafif olan bir çelik yelek güvenlik personellerinin korunmasında fayda sağlarken, ısı iletkenliği olmayan bir itfaiyeci kostümü maksimum güvenlik sağlayacaktır. 

Nano Teknolojik Boyalar 

Nano teknoloji sayesinde üretilen boyalar güneş ışığı ile kendisini temizleme özelliğine sahiptir. Silikon maddesinin nano teknoloji ile atomunun değiştirilmesi sayesinde kimyası değişen boyalar günümüzde yaygınlaşmaya başlıyor.Güneş ışığında kendisini temizlemesi dışında ısı yalıtımında da etkili rol oynayan bu boyalar iç ve dış cephede gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.

Bunun yanında beyaz eşyalarda kullanılan boyalardaki gümüş atomunun değiştirilmesi ile elde edilen yeni nesil boyalar küf ve bakteriyi kendisi yok etmektedir. Nano teknoloji temizlik alanında oldukça sık kullanılan bir bilimdir. Nano teknoloji nedir, sorusuna yanıt olarak, insan hayatını kolaylaştıran ultra teknolojik buluşlardır.

Nano Teknoloji Ürünü Bandajlar

Nano teknoloji nedir, sorusu akıllarınızda yavaş yavaş cevaplanırken en ilginç nano teknoloji ürünleri listesinde yer alan maddelerden birisi de bandajlardır. Vücudumuzda meydana gelen kanamaların bazıları önemli sağlık problemlerine yol açarken nano teknolojik bandajlarla bu sorun ortadan kalkıyor.

Alüminosilikat nano maddelerin kullanılması ile imal edilen bu bandajlar kanamaları neredeyse anında durdurma özelliğine sahiptir. Bu teknoloji sayesinde ölümlü yaralanmalar tarih oluyor diyebiliriz.

Nano Teknolojik Tenis Topları

Wilson firması tarafından nano teknoloji ürünler sınıfında üretilen tenis topları daha uzun ömürlü bir kullanım sağlamaktadır. Tenis topunun etrafını saran nano teknolojik butil kauçuk topun içerisinde yer alan havanın dışarıya sızmasını engelliyor.

Böylelikle tenis toplarının en önemli problemlerinden biri olan darbeye bağlı sönme özelliği ortadan kalkmaktadır. En ilginç nano teknoloji ürünleri arasında yer alan tenis topu kolay kolay eskitilemeyecek bir yapıya sahip.

Nano Solar Güneş Panelleri

Vakum odalarında özel işlemler sonucunda üretilen güneş enerjisi panellerinin maliyeti tüketiciler tarafından oldukça maliyetli bulunmaktadır. Üretimindeki zorluklar ve maliyetli malzemeler dolayısıyla güneş enerji sistemleri çoğu kişi tarafından tercih edilememektedir.

Fakat nano teknoloji sayesinde üretilen nano parçacıklar üç boyutlu yazıcılar vasıtasıyla ucuz maliyetli folyolara işlenmektedir. Böylelikle daha ucuza üretilen nano solar güneş panelleri herkes tarafından tercih edilebilmektedir.

Nano Teknoloji İle Üretilen Yenilenebilir Enerji

Nano teknoloji nedir, sorusunun tam olarak cevaplandığı alanlardan biriside yenilenebilir enerji sektörüdür. Nano teknoloji ürünler sayesinde daha ucuz ve uzun ömürlü enerjiler elde edilebilmektedir.Her gün kullandığımız şarj edilebilir piller ne yazık ki belli bir şarj ömrüne sahiptir. Cep telefonları dışında özelikle iş makinelerinde büyük problemler yaşanmasına sebep olan bu piller nano teknoloji sayesinde daha uzun ömürlü kullanılabilmekteler.   

Pozitif elektrotlar ve nano parçacıkların beraber kullanılması ile ortaya çıkan daha uzun ömürlü ve kolay şarj edilebilir pillerin ortaya çıkmasını sağladı. Ortaya çıkan lityum iyon fosfatın bütün elektrikli teknolojilerde kullanılması bekleniyor.

Kendi Kendini Temizleyebilen Nano Teknoloji Ürünü Camlar

Cam yapısı itibari ile her ne kadar pürüzsüz gözükse de mercek altında incelendiğinde yüzeyinde ki kırılmış parçacıklar göze çarpar. Bu parçacıklar özellikle sulu ortamlarda suyu tutarak kirli bir görünüme sebep olurlar.

Kullanılan nano teknolojik parçacıklar sayesinde üretilen mikro sütunlar camda yer alan pürüzleri yok ederek pürüzsüz bir hale getirir. Böylelikle su ile karşı karşıya gelen cam suyu tutmayarak akıp gitmesini sağlar. Temizliğinin yanında normal camlara göre daha sağlam olan nano teknoloji camlar pek çok sektörde tercih edilmektedir.

Nano Teknoloji Zararlı mı?

Nano teknolojinin kullanıldığı pek çok alan insanoğluna büyük faydalar sağlamaktadır. Fakat faydaları kadar nano teknoloji zararları bilim dünyasını ikiye bölmüş durumdadır. Oldukça küçük boyutlara sahip nano parçalar insan vücuduna hiç zorlanmadan sızabilmektedir.

Bu sızma işlemi sonrasında insanın hücre duvarını delebilen zerreler içerdiği metal alaşımlar yüzünden insanları zehirleyebilmektedir. Zehir içeren maddelere karşı bağışıklığı olmayan insanoğlu bundan olumsuz etkilenmektedir.Tıp dünyasında yeni yeni kullanılmaya başlanan nano robotlar nano teknolojinin insan bedeni üzerindeki zararlarını yok edip edemeyeceğini yakın gelecek bizlere gösterecektir. 

Nanoteknolojinin oldukça fazla faydaları vardır. Nano ölçek de adını çok fazla duyduğuğumuz bir terimdir. Bu ürünler nano malzemeler ile yapılmaktadır. Nano ölçekte lugatımıza giren bir kelime olduğundan araştırılması gerekir. Nanoteknoloji ile hayatımıza giren ürünler, oldukça faydalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!