featured

Oxford Üniversitesi Koronavirüs Aşısı Hakkında Önemli Açıklamalarda Bulundu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs aşısı çalışmalarında üçüncü faza geçen Oxford Üniversitesi çok önemli açıklamalarda bulundu. Aşı çalışmalarının merkezi olarak görülen Oxford, umut verici bilgiler vererek çalışmaların gelişimi hakkında konuştu. 2 doz halinde uygulanabileceği söylendi.

İnsan vücudunda etkisinin gözlemlenmesi adına yapılan çalışmalarda üçüncü seviyeye geçildi. Bu seviyede, daha etkili antikor oluşturabilmesi adına kızamık aşısı gibi uygulanabileceği söylendi. Bu uygulamaya göre 2 doz şeklinde aşı uygulaması yapılacak. Ekim ayına gelindiğinde ise piyasaya dağıtabileceği tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 salgını hakkında yeni istatistikler yayınladı. İstatistiklere göre; 200’den fazla ülkede 9 milyonun üzerinde kişinin enfekte olduğu söylendi. Diğer yandan corona virüsü pandemisine karşı 135 adet farklı aşı çalışması yapılıyor. Bu çalışmalardan şuan sadece 8 tanesi insan vücudunda denenecek seviyeye geldi.

YouTube video

İnsan vücudunda kullanılabilecek aşılar arasında, en geliştirilen aşının Oxford bünyesinde geliştirilen aşı olarak görülüyor. Bu aşının şuan iki doz şekilde uygulanabilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Domuzlar Üstünde Test Edildi

Oxford tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı, domuzlar üzerinde iki doz şeklinde test edildi. Öncü adıyla gerçekleştirilen aşılama 2 ay önce yapıldı. Aşı yapılan domuzlara 28 gün tekrar aşılama yapıldı ve antikor üretiminin daha fazla olduğu gözlemlendi.

Profesör Simon Graham, domuzlarla insanların benzer özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Bu nedenle de aşılamanın insanlarda da işe yarayacağını düşündüklerini belirtti.

6 Ay ile 2 Yıl Arasında Koruma Sağlayacak

Korona virüsü sürekli olarak gelişim ve değişim gösteren bir virüs çeşidi. Bu nedenle de aşıların ne kadar süreli bir koruma sağlayacağı kestirilemiyor. Bilim insanları, kullanılacak aşılan 6 ay ile 2 yıl arasında bir koruma sağlayacağını öngörüyor.

Milyonlarca Doz Aşı Dağıtılması Hedefleniyor

Oxford Üniversitesi Profesörlerinden Dr. Adrian Hill, üzerinde çalışılan aşının Ekim ayında piyasaya sunulabileceğini söyledi. Üniversite tarafından üçüncü seviyeye getirilen aşının Ağustos ayında tüm deneme işlemelerinin bitirilmesi hedefleniyor.

Üniversite ile anlaşma sağlayan AstraZeneca ilaç firması, Ağustos ayında çalışmaların tamamlanması halinde Ekim ayında dağıtımı yapacak. Milyonlarca doz aşının küresel çapta dağıtımı yapılacak.

YouTube video

Merkezi Cambridge olan ilaç firması 400 milyon aşının Almanya, Fransa ve Hollanda’ya dağıtımı için cumartesi günü bir anlaşma yaptı. Bunun dışında ilk 100 milyon aşı, üretim merkezi olan İngiltere’ye dağıtılacak. Ayrıca geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri ile 400 milyon koronavirüs aşısı dağıtımı konusunda anlaşılmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!