featured

Alfa Lipoik Asit Faydaları Nelerdir | Alfa Lipoik Asit Uygulaması Nedir Ne İşe Yarar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alfa lipoik asit faydaları nedeniyle son zamanlarda sıklıkla tercih ediliyor. Hem takviye olarak alınabilen hem de damar yoluyla uygulanabilen alfa lipoik asit, sağlıklı yaşama katkıda bulunuyor ve hastalıklardan korunmayı sağlıyor. Peki, alfa lipoik asit nedir ne işe yarar? Alfa lipoik asit nasıl kullanılır? Alfa lipoik asit faydaları nelerdir? İşte, merak edilen soruların cevaplanması için derlediğimiz alfa lipoik asit faydaları ve ne işe yarar yazımız…

Alfa Lipoik Asit Nedir ?

Alfa lipoic acit yani alfa lipoik asit nedir; hücrede enerji metabolizmasında görevli bir yağ asididir. ALA olarak kısaltılan bu yağ asidi, tüm insanların hücrelerinde yer alan organik bir bileşiktir ve dolayısı ile doğal olarak bulunur. Mitokondrinin içinde üretilen ALA, enzimlerin besinleri enerjiye dönüştürmesini sağlar.

İnsan vücudundaki en güçlü antioksidanlardan biri olan ALA, vücudun doğal olarak ürettiği bir organik bileşiktir. Ancak zamanla üretiminin azalması sebebiyle dışarıdan takviye olarak alınması ihtiyacı doğar. Ayrıca bazı besinlerde de yer alır.

Alfa Lipoik Asit Faydaları Nelerdir ?

Alfa lipoik asit nedir, alfa lipoik asit faydaları nelerdir dendiğinde akla ilk olarak cilt ve cilt sağlığı gelir. Çünkü ALA, vücutta iltihap oluşmasını engelleyen ve yaşlanma belirtilerini geciktiren çok güçlü bir antioksidandır. Genel olarak alfa lipoik asit faydaları şunlardır:

Vücuttaki inflamasyonu azaltırKan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olurCilt güzelliğine ve sağlığına katkıda bulunurDemans ve alzheimer hastalığı bulgularını azaltırStres düzeyini azaltırGüçlü bir antioksidan olduğu için hastalıklara yakalanmada engelleyici olurKilo verilmesine yardımcı olurDiyabetik sinir hasarlarını giderirAnti ageing etkisi gösterirHücrelerin yaşam süresini uzatırKanserli hücreleri etkisiz hale getirirKaraciğeri hastalıklara karşı korur

1- Zayıflama Üzerine Alfa Lipoik Asit Faydaları

Alfa lipoi asit nedir diye araştırıldığında karşımıza en çok çıkan konulardan biri; kilo verilmesine yardımcı olmak olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki; ALA tüketimi, iştahın azaltılmasında oldukça etkili.

Yeterli seviyede ALA alımı, beyindeki doyum merkezine ‘’yeterince kalori aldım’’ mesajını gönderiyor ve böylelikle beyin, bu mesajı aldıktan sonra iştahı azaltıyor. Dolayısı ile yeterli ALA alımıyla kilo kontrolü sağlanabiliyor, zayıflama gerçekleştirilebiliyor.

2- Anti Ageing Bakımından Alfa Lipoik Asit Faydaları

Alfa lipoik asit faydaları arasında anti ageing yani yaşlanma karşıtı olması da bulunuyor. Oksijen tüketimini artıran ALA, hücredeki yaşlanmayı da kısıtlıyor ve böylelikle yaşanmayı geciktiriyor. Özellikle de ileri yaş grubundaki kişilerin ALA takviyesi alması, yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasını geciktiriyor.

3- Hastalıklar Üzerinde Alfa Lipoik Asit Faydaları

Yapılan pek çok araştırma, alfa lipoik asit faydaları arasında bazı önemli hastalıklarda yarar görülebileceğini göstermektedir. Örneğin; HIV virüsünün ALA sayesinde büyümesinin önlendiği görülmüştür. Her ne kadar bu çalışma kesinlik taşımasa da araştırmalar devam etmektedir.

Elde edilen ve kesin olmayan araştırma sonuçlarına göre; ALA takviyesi almak, karaciğer hastalıkları, glokom ve HIV gibi hastalıkların tedavisine destek sağlamaktadır.

4- Diyabetik Sinir Hasarı Üzerine Alfa Lipoik Asit Faydaları

Diyabet hastası olan kişilerin sinirlerinde, kötü kan şekeri düzeyleri sebebiyle hasar oluşması söz konusudur. Bu sinir hasarı sonucunda uzun dönemde kronik ve iyileşmeyen yaralar, düşük yaşam kalitesi söz konusu olabilir.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; yeterli düzeyde ALA takviyesi alımı, söz konusu sinir hasarlarının oluşmasını önler ve sinir hasarlarının düzeltilmesini sağlar.

5- Kanser Hastalıkları Üzerine Alfa Lipoik Asit Faydaları

Yapılan araştırmalar, kanser hastalıkları üzerinde de alfa lipoik asit faydaları olabileceğini gösteriyor. Yağda çözünebilen ALA, bu sayede hücre zarını geçebiliyor ve hücre içindeki genetik kodu koruyarak, bu kodun mutasyon geçirmesine engel olabiliyor. Böylelikle kansere karşı önleyici olabiliyor.

6- Cilt Güzelliği Bakımından Alfa Lipoik Asit Faydaları

Alfa lipoik asit nedir araştırması yaptığımızda, bu güçlü antioksidan organik bileşiğin pek çok cilt bakım ürününde de yer aldığı görülüyor. Anti ageing özelliği bulunan ALA, cildin sağlığının korumasında ve iyileştirilmesinde de oldukça yararlı. Cilt sağlığı bakımından alfa lipoik asit yararları ise genel olarak şunlar:

Cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerini çıkartırCilde pürüzsüzlük kazandırırYağ bezlerinin üretimini düzenlerGözenek oluşumunu engellerİnce çizgilerin ve kırışıklıkların azaltılmasına yardımcı olur

Alfa Lipoik Asit Nasıl Kullanılır?

ALA, insan vücudunda yalnızca küçük miktarlarda doğal olarak üretilir. Bu nedenle de ALA takviyesi almak önem taşır. Günümüzde Alfa lipoik asit solgar gibi pek çok gıda takviyesi markası ALA takviye edici gıda üretimi yapar. Bu gıda takviyelerinin günlük alımıyla vücuda ALA alımı gerçekleştirilir. Günlük olarak 20 mg ile 50 mg arası ALA takviyesi alınması tavsiye edilir.

1- Alfa Lipoik Asit Takviye Edici Gıdalar

İnsan vücudunda doğal olarak üretilen ve bazı yiyeceklerle de vücuda alınabilen ALA takviye olarak da kullanılabilmektedir. Yapılan araştırmalar, yiyeceklerden bin kat fazla ALA’nın takviye edici gıdalarla alınabildiğini göstermektedir. Eğer siz de kapsül olarak kullanmak istiyorsanız Alfa lipoik asit solgar ve benzeri gibi markaların takviye edici gıdalarını tercih edebilirsiniz.

Alfa Lipoik Asit Ne Zaman İçilmeli ?

Alfa lipoik asit nedir, ne zaman içilmeli gibi sorular da yanıtı merak edilenler arasında… ALA içerikli gıda takviyeleri de diğer gıda takviyeleri gibi ilaç değildir. Dolayısı ile alfa lipoik asit ne zaman içilmeli sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Siz de kendi rutininizi oluşturarak dilediğiniz zaman ALA takviyesini tüketebilirsiniz.

2- Alfa Lipoik Asit Serum

Alfa lipoik asit serum olarak da, enjeksiyon yöntemiyle vücuda alınabilmektedir. Sağlıklı yaşam, cilt sağlığı, zayıflama gibi nedenlerle enjeksiyon yöntemiyle damardan alfa lipoik asit serum almanın, gıda takviyesi olarak almaktan daha etkili olduğu düşünülmektedir. Kaç seans ALA alınacağı, uzman hekimlerce, hastaların beklentilerine ve içinde bulunduğu koşullara göre belirlenir.

Alfa Lipoik Asit Zararları Var mı?

Bilinen alfa lipoik asit zararları yoktur ve zaten bu güçlü antioksidan vücutta doğal olarak da üretilmektedir. Ancak yine de çeşitli kronik hastalığı bulunan kişiler ve tedavi gören kişiler, doktorlarına danışmadan ALA kullanımı yapmamalıdır.

Alfa Lipoik Asit Yan Etkileri Nelerdir ?

Genellikle alfa lipoik asit zararları söz konusu değildir ancak takviye olarak kullanımda nadiren de olsa alfa lipoik asit yan etkileri söz konusu olabilmektedir. Takviye edici gıda kullanımı sonrasında nadiren rastlanan alfa lipoik asit yan etkileri şunlardır:

UykusuzlukCiltte kızarıklıkKan şekeri düşüklüğüİshalYorgunluk hissi

Alfa Lipoik Asit Bulunan Yiyecekler Nelerdir ?

Alfa lipoik asit serum ve takviye edici gıda olarak vücuda alınabilmektedir ancak beslenme yoluyla da bu antioksidanı vücuda almak mümkündür. Yapılan çalışmalar, ALA alımının enjeksiyon ya da takviye olarak alımın daha etkili olduğunu gösterse de yiyecekler de bunun için tercih edilebilir. İçeriğinde alfa lipoik asit bulunan yiyecekler ise şunlardır:

Kırmızı etSakatatBrokoliPirinç kepeğiLahanaPazıMayaBezelyeDomatesIspanak

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!