featured

Alkollü Araç Kullanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler | 2022 Yılı Alkollü Araç Kullanma Cezaları…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürücülük kabiliyet ve yeteneklerini önemli derecede azaltan alkol araç kullanma, yasal mevzuatımız kapsamında idari ve adli cezalara konu olabilmektedir. Bu yazımızda alkollü araç kullanma durumunda uygulanabilecek idari para cezaları ile belirli bir promil üstünde soruşturma konusu yapılabilen “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Düşürme Suçunu” ve 2022 yılı alkollü araç kullanma ceza miktarlarını sizlere aktaracağız…

Alkollü Araç Kullanma Yasal Mevzuat

Ehliyet kaç promilde alınır 2022? 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 48. madde düzenlemesi uyarınca, hususi otomobil sürücüleri için 0.50 promil, diğer araç sürücüleri yönünden ise 0.20 promil üzeri alkollü olduğu tespit edilen sürücüler için idari para cezası uygulanır ve ehliyetlerine el konulur. Alkollü olarak trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında, ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri de uygulanır.

Yine hususi ya da ticari araç ayrımı yapılmaksızın 1.00 promil üzeri alkollü araç kullanma ile karşı karşıya kalan sürücüler hakkında da, ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 179. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca adli soruşturma ve kovuşturma yapılır.

Alkollü yakalanılırsa ne olur? 5237 sayılı TCK 179. Madde düzenlemesi ise;

“(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” hükmünü içermektedir.

2022 Yılı Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadardır?

Alkollü sürücüye ne ceza verilir? Karayolları Trafik Kanunu madde 48/5 düzenlemesi uyarınca 2022 yılı alkollü araç kullanma idari para cezaları ve ehliyetin geri alınma süreleri şu şekildedir;

İlk defa alkollü araç kullanma tespit edilen kişiye 1825 Türk Lirası para cezası uygulanır ve ehliyetine 6 ay süreyle el konulur,İkinci defa alkollü araç kullanma tespit edilen kişiye 2287 Türk Lirası para cezası uygulanır ve ehliyetine 2 yıl süreyle el konulur,Üçüncü kez ya da daha fazla alkollü araç kullandığı tespit edilen kişiye 3675 Türk Lirası para cezası uygulanır ve ehliyetine 5 yıl süreyle el konulur,

Alkollü araç kullanma cezası 2022, eğer 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimli olarak tahsil edilir. 30 günlük yasal süre içerisinde ödenmeyen para cezaları içinse faiz işlemeye başlar ve Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca icra yolu ile tahsil edilir.

Verilen idari para cezalarının Vergi Dairesine müracaat ile (dört taksit) taksitlendirilmesi mümkündür. Alkollü araç kullanma ya da herhangi bir trafik cezası bulunup bulunmadığı ise “E-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitelerinden” öğrenilebilmektedir.

Alkollü Araç Kullanma Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?

5326 sayılı Kabahatler Kanunu 27. Madde düzenlemesine göre idari para cezalarına karşı, kararın tefhim ya da tebliğinden itibaren onbeş gün içerisinde, trafik cezasının uygulandığı yer Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebilir.

Trafik cezası ödendikten sonra da verilen cezaya itiraz edilebilmesi mümkündür. Yaptığı itirazı haklı bulunan sürücüler, bu durumda ödenen parayı iade alabilirler.

Sürücüler, alkollü araç kullanma konusunda alkol metre cihazının bozuk olduğu, doğru ölçüm yapmadığı gibi nedenlerle yapılan itirazlarına esas olmak üzere hemen hastaneye müracaat ile kan vererek alkol miktarını tespit ettirebilirler. Her bir saatte alkol miktarı ortalama 0.15 promil azaldığından, vakit kaybetmeksizin hastaneye müracaat önem arz eder ve hastanedeki ölçüm saati ile cezanın uygulandığı saat arasındaki fark dikkate alınır.

Ehliyet Nasıl Geri Alınır?

YouTube video

Alkollü araç kullanma sebebiyle  2 yıl süre ile el konulan sürücülerin, “sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi” almaları zorunludur. 5 yıl süre ile ehliyetine el konulan sürücülerin ise “psikoteknik testten” geçmeleri gereklidir.

İlk ihlalde 6 aylık, ikinci ihlalde 2 yıllık, üçüncü ihlalde 5 yıllık süreler dolduğunda ya da itirazı mahkeme tarafından kabul edildiğinde sürücü, en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne müracaat ile ehliyetini geri alabilir. Ehliyetini geri almak isteyen sürücülerin ödenmemiş trafik cezası borcu bulunmaması da gereklidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!