Banka Kredilerinde Faiz Haram mı ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Banka Kredilerinde Faiz HaramBelirli aralıklarla gündeme gelen “ faiz haram mı?” sorusu, kredi faiz oranlarının 0,79’a düşmesi ile tekrar sorulmaya başlandı. Kredi faiz oranlarının düşmesi ile ev sahibi olma ümidine tekrar kavuşan vatandaş bu defa da acaba faiz haram mı diye sorgulamaya başladı. Faiz haram mı ayet varmı, faiz haram mı helal mi, faiz haram mı diyanet görüşleri nedir gibi tüm soruların cevapları yazımızın devamında yer alıyor.

Banka kredi faizlerinin düştüğü şu günlerde vatandaş bir an önce kredisini çekerek kendi evinde oturmayı hayal ediyor. Ancak özellikle muhafazakâr kesimin ciddi şekilde engel olarak gördüğü diğer husus; faizin haram olup olmadığı konusu. İnsanlar banka kredisi ile uzun vadeli mal alımı yaparken aynı zamanda günah işlemekten de korkmaktadırlar. Ancak hayat şartları banka kredisi kullanmadan ne iş kurmayı ne de ev almayı sağlayacak kadar mükemmel değil. Peki vatandaş işini kurarken ya da evini alırken banka kredisi çekmeli mi? Çekmemeli mi? Banka kredisi çekerse bu faiz haram mı, değil mi? banka kredimi katılım bankasından çekeceğim yine de faiz haram mı? Devlet bankasından ev almak istiyorum ancak yine de faiz uygulanıyor, “faiz haram nasıl ev alacağım” diyen herkes için işte tüm soruların yanıtları yazımızın devamında.

Banka Kredi Faizi Haram Mı? Konusundaki Diyanet Görüşü

Banka kredi faizi haram mıFaiz haram mı Diyanet görüşü: Konusunda günümüz İslam alimleri ya da hocaları farklı görüşler beyan etmektedir. Haram ve helal konusunda günümüz şartları ile ilk dönem İslam dünyasının sahip olduğu özelliklerin farklı olduğunu savunanlar bulunmaktadır. Aksine haram ve helal noktasında şartlar haram helale etki etmez, haram her şartta geçerlidir fikrini savunanlarda oldukça fazladır. Bu durumda insanlar hangi kısım düşünceyi benimseyecekleri konusunda ciddi bir ikileme düşmektedir. Peki önde gelen İlahiyat Hocalarının bu konudaki görüşleri nelerdir ve hangi noktalarda ihtilaflara düşmüşlerdir? Hep birlikte inceleyelim.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Diyanet Tv üzerinden diyanet yetkili kişileri vatandaşın merak ettiği bu önemli konu hakkında şu açıklamaları yapıyor:Faiz haram mı diyanet başkanlığına en sık yönlendirilen sorulardandır. Öncelikle banka kredi faiz haram mı sorusuna en doğru cevabı verebilmek için kendi cephemizde olayı doğru anlamak gerekir” deniyor. “Bu şu şekilde sağlanır: Kişi ancak zaruri hallerde bütün çareleri tükettikten sonra kredi çekme yoluna gidebilir. Ev sahibi olmak, aileyi muhafaza etmek zaruriyettir. Ancak; bir çatı altında aileyi korumak için eğer elinizde paranız yok ise alternatif yolunuz kirada oturmaktır. Bu da bir çıkış yoludur. Ancak günümüzde insanlar sadece parası olanlar mı ev sahibi olacak, ben de kendi evimin sahibi olup kimseye minnet etmek istemiyorum konusu üzerinde duruyor. O halde konuya bu cihetten bakmak gerekir” şeklinde açıklama yapılıyor.

Banka Kredi Zaruri Hallerde Çekilmelidir!

Soruyu cevaplamaya devam eden Diyanet yetkilisi “eğer kişi banka kredisi çekecekse bu ekstra ihtiyaçlar için; örneğin bir ev ya da araba için kredi çekmemeli. Ev zaruri ihtiyaçtır. Ancak ev kredisi çekmek derseniz banka buna da faiz uygulayacaktır. Dinimizde faizin her türlüsü haramdır. Faiz ya da faizle çekilen kredi kesinlikle haramdır. Bunun yerine alternatiflere bakmak gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus kişilere bunun inceliğini izah ederek alternatif yollar ile ev sahibi olabileceklerini anlatmaktır. İlla kredi ile ev alınacaksa bunu sağlayan katılım bankaları vardır. Peki katılım bankalarının krediye uyguladığı oran faiz değil mi? Eğer kredi mantığı ile düşünülürse faiz, ancak katılım bankaları bunun adını ticarete çevirip işleyişi ticaret usulü ile yaparsa helal olur. Ticaret helaldir. Peki helal ticaret banka kredisinde nasıl sağlanır?

Katılım Banka Kredi Faizi Haram Mı? Sorusunu Diyanet Cevaplıyor:

Katılım bankası vatandaşın banka kredisi ihtiyacını İslami usullere uygun şekilde sağlamaya çalışan kuruluşlardır. Katılım bankası sizin adınıza, sizin istediğiniz evi satın alarak işe başlar. Önce malın sahibi olur ve aldığı bu taşınmazı size istediği kadar karla satar. Bu kısımda yapılan banka kredi işlemi ticaret usulü ile ilerler. Sizin yapacağınız ödemenin sonuna kadar hakkı muhafaza için mala ipotek koyar ve sizin istediğiniz süreye uygun ödeme imkânı sunar. Örneğin sizin ödeme imkânınız 5 yıl ise; banka size ben bu eve karşılık 50 bin TL karlılık payı isterse hak olmuş olur. Ancak diğer bankaların yaptığı yaptığı aksine direk faiz uygulamaktır. Katılım bankası bu usulle sizin istediğiniz evi istediği fiyata size satmakta serbesttir. Ticaret bunu gerektirir. İşte ödeme vadesi hesap edilerek ortaya konulan bu fiyat farkı faiz olarak nitelendirilmemektedir.” deniliyor. Diyanet Tv üzerinden yapılan açıklamalar ışığında banka kredisi ile ev sahibi olmak isteyen vatandaşın en doğru kararı vermek üzere yola çıkması sağlanıyor.

Faiz Haram Mı? Ayet Açıklamaları Hakkında

İslam Dini, faizi kesin bir dille haram kılmış ve bunu gerekeçeleri ile Kur’an-ı Kerim’de belirtmiştir. Yani bankaların verdiği faiz haramdır. Her Müslüman mutlaka bu hükümlere riayet ederek yaşamak durumundadır. Aksi halde dinin emirleri gereğince yaşamayı bir kenara bırakmış olacaktır. Hal böyle olunca “banka kredi faizi haram mı” sorusunu sorarken aslında çoğu kişinin cevabını bileceği bir konu olduğunu da biliyoruz. Ancak din adamları bu konuda din konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmayan kişiler için güncel açıklamalar yaparak konuyu izah etmeye çalışmaktadır.

Faiz haram mı ayet açıklamalarında net şekilde anlatıldığı yer Bakara Suresi 275. Ayet’tir.

اَلَّذ۪ينَ يَأْكُلُونَ الرِّبٰوا لَا يَقُومُونَ اِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذ۪ي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّۜ ذٰلِكَ بِاَنَّهُمْ قَالُٓوا اِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبٰواۢ وَاَحَلَّ اللّٰهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبٰواۜ فَمَنْ جَٓاءَهُ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّه۪ فَانْتَهٰى فَلَهُ مَا سَلَفَۜ وَاَمْرُهُٓ اِلَى اللّٰهِۜ وَمَنْ عَادَ فَاُو۬لٰٓئِكَ اَصْحَابُ النَّارِۚ هُمْ ف۪يهَا خَالِدُونَ ﴿٢٧٥﴾

Bakara Suresi 275. Ayet Tefsiri Faiz Konusunda Bilgi Veriyor!

Faiz haram mı Ayet: Bakara Suresi 275. Ayet faiz konusunu;

“Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, “Alım satım da ancak faiz gibidir” demeleridir. Halbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allah’a kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.” Şeklinde ifade ediyor.Faizin Kur’an’daki adı ribadir. Ribanın kelime karşılığı oldukça geniş kapsamlıdır. Alınan malın zaman içerisinde takas edilirken değer kazanması olarak ele alınan husus günümüz faiz anlayışından çok farklıdır. İlk dönem İslam tarihinde alacak borç ilişkileri; borç alınan yiyecek, ürün ya da kıymetli eşya kapsamındaydı. Altın ya da gümüş gibi değerli malların alındığı günkü değeri değil altın esastır. Bu nedenle kişiler altın bazında borç öderler. Altının zaman içerisinde değer kazanması ya da kaybetmesi borca etki etmez. Alınan adet sayısınca mal geri verilir. Ancak faiz bu konuda ayrıca bir husustur. Alınan borç için hak olmadığı halde üzerine bir bedel bindirilmesi ve kişiyi buna ödemek zorunda bırakılmasıdır. Hak olmadığı halde ödeme alınması ya da verilmesi dinen uygun değil ve kesinlikle yasaklanmıştır. Bu konuda son dönem din adamları sıklıkla kişileri banka kredi faizi ile ev almaktansa kooperatif evleri, TOKİ evlerinin sunduğu anlaşmalar benzeri fırsatlara yöneltmektedir. Bunun en büyük sebebi direk malın sahibinden malın değerince bir bedelle taksitlendirmeye gidilmesidir.Banka kredisi için faiz haram mı? sorusu için siz de bilgi almak isterseniz Diyanet İşleri Başkanlığı resmi sayfalarından daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bankalardan faiz almak ile ilgili olarak faiz caiz midir sorusuyla alakalı, söz konusu olan faizli ev satın almak haramdır veya haram değildir mevzusuyla ilgili, haram kazançtan bir şey almak caiz midir haram mıdır veya başka bir konu ile ilgili olduğu gibi herhangi bir soruyla alakalı olmak üzere tüm bunların Kuran-ı Kerim’de nasıl açıklandığı ve İslam da yer alıp almadığını diyanet İşleri başkanlığı sizlere cevaplayacaktır. Herhangi bir gün kafanızda olan bir soruyla ilgili olarak da sormak istediğiniz tüm soruların cevaplarında da sizlere diyanet işleri başkanlığı cevap verecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!