featured

Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır? 5 Farklı Böğürtlen Reçeli Tarifi ile Ağzınız Tatlansın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Böğürtlen reçeli sabah uyandığınızda yapacağınız kahvaltıları, öğle aralarında kaçamakları süsleyecek bir tattır. Böğürtlen faydaları düşünüldüğünde özellikle bu reçelin yapılmasının istenmesi oldukça doğal.

Fakat, ilk defa yapacaklar için tam kıvamında böğürtlen reçeli nasıl yapılır sorgusu ortaya çıkar. Aslında bu oldukça doğaldır. Zira deneyiminiz yoksa nasıl yapılacağı konusunda püf noktalara hakim olmayabilirsiniz.

Yine de ilk denemenize rağmen çok iyi sonuçlar elde edebileceğiniz çocukların ve yetişkinlerin bayılarak yediği böğürtlen reçeli tarifi mevcuttur.

Eğer sizde böğürtlen reçeli yapımı konusunda bilgi almak isterseniz, vereceğimiz birbirinden farklı tarifleri deneyerek ağzınızı tatlandırabilirsiniz!

1- Böğürtlen Reçeli Arda’nın Mutfağı Tarifi

Arda Türkmen malumunuz oldukça ünlü bir şeftir. Sahip olduğu bilginin yanı sıra sempatisiyle de birçok insanın dikkatini çekmeye devam ediyor.

Birçok tarifte olduğu gibi kendisi elbette bu konuda da bir tarifi sizler için hazırlamış. Yapımı oldukça kolay ama bir o kadar lezzetli tarifi siz de deneyebilirsiniz.

Böğürtlen Reçeli Arda’nın Mutfağı Tarifi Malzemeleri

1 kilo böğürtlen,1 kilo şeker,4-5 damla limon suyu.

Oldukça az malzeme skalası ile böğürtlen reçeli yapımı için hazır olacaksınız. İşte yapımı hakkında adımlar!

Böğürtlen Reçeli Arda’nın Mutfağı Yapımı

Böğürtlen reçelinin yapımında en zorlanan kısımlardan ilki, böğürtlene zarar vermeden bunların yıkanmasıdır. Böğürtlenleri parçalamadan güzelce yıkayın. Daha sonra tencereye alt kısmı tamamlayana kadar böğürtlenleri yerleştirin. Bir kısma daha sonra şekeri serpin, bir sıra yine böğürtlen şeklinde tamamlayın.

Bunları bir gece boyunca ağzı kapalı şekilde tencerede bekletin. Amacı şekerle ilk etkileşime girmesi ve böğürtlenlerin de suyunu bırakması istenir. Eğer bir gece bekletmeyecekseniz, 6 saat yeterli olacaktır. Ocakta altı en kısık olacak şekilde şekerleri eriyene kadar pişirmeye alın. Böğürtlenleri dikkatli şekilde karıştırın tüm kısmı erimeli.

Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5-6 dakika boyunca kaynatın. Bu noktada yüksek ateşe almalısınız. Köpük oluşumları görebilirsiniz bunları tahta kaşık yardımıyla alıp atın. Kıvamını aldıktan sonra limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın.

2- Böğürtlen Reçeli – Nefis Yemek Tarifleri

Nefis Yemek Tarifleri tarafından yayınlanmış ve birçok kişi tarafından denenmiş 6-8 kişilik böğürtlen reçeli tarifi istediğiniz kıvamı tutturmak için size yardımcı olabilir.

Böğürtlen Reçeli – Nefis Yemek Tarifleri Malzemeleri

İhtiyacınız olan şeyler:

600 gram böğürtlen,400 gram toz şeker,Yarım çay kaşığı limon tuzu.

Yapılışı:

Böğürtlenleri ılık suda derinlemesine temizleyin daha sonra çelik tencereye alın. Böğürtlenlerin üzerine elinizde bulunan şekerin tamamını ekleyin. Oldukça kısık ateşte yaklaşık olarak 30 dakika boyunca kaynatın. Ateşin kısık olmasına dikkat edin. Zaman zaman temiz bir tahta kaşıkla reçelinizi sert olmamak şartıyla karıştırın.

En küçük ocak gözünde otuz dakika geçtikten sonra önce 20 dakika yüksek ateşte sonra 20 dakika kısık ateşte olmak üzere kaynatın. Ateşten almadan sadece 2-3 dakika önce limon tuzunu ekleyin ve karıştırın. Ocaktan alın. İlk bakışta çok sıvı kıvamda durabilir fakat dinlendikten asıl kıvamını alacaktır. Afiyet olsun!

3- Tam Kıvamında Böğürtlen Reçeli Tarifi

Yedikçe sürekli yemek isteyeceğiniz, tam kıvamında market reçeli gibi bir tarif ister misiniz? İşte  o aradığınız böğürtlen reçelinin tarifi!

Malzemeler:

500 gram böğürtlen,500 gram toz şekerYarım limonun suyu2 diş karanfil.

Yapılışı:

Her tarifte olduğu gibi elbette bu tarifte de önce böğürtlenlerinizi temizlemelisiniz. Daha sonra çelik tencerenize bir sıra böğürtlen yerleştirin. Araya şekeri ekleyin tamamen ve kalan böğürtlenleri de en üst kısma ekleyin. Bir gece boyunca ağzı kapalı olacak şekilde beklemeye bırakın.

Ertesi gün, tencerenin için karanfilleri ekleyin. Orta boydaki ocağa kısık ateşte olacak şekilde tencereyi koyun. 25 dakika olacak şekilde kısık ateşte pişirin. Normalde kaşık ile karıştırılması önerilmez, böğürtlenlerin bütün kalmasını istiyorsanız tencere kulplarından tutarak sallayın.

25 dakika dolduktan sonra limon suyunu bir anda değil, kıvam alacak şekilde yavaş yavaş ekleyin. Limon suyunu adım adım ekleyerek ilerleyin. Kıvamına güvendikten sonra kapatın ateşin altını ve biraz bekletin. Kavanozlara alarak ağzını tamamen kapatın, güneş almayacak yerde 1 gün bekletin.

4- Şekersiz Böğürtlen Reçeli Tarifi Nedir?

Şekeri sevmiyorsanız ya da diyete uygun bir tarif yapmak istiyorsanız, şekersiz böğürtlen reçeli tarifini deneyebilirsiniz.

Şekersiz Böğürtlen Reçeli Malzemeleri

2,5 su bardağı böğürtlen,1 çay bardağı su,1 yemek kaşığı bal.

Yapılışı

Aslında en kısa böğürtlen reçel yapımı olabilir. Çünkü bir gece bekletmenize gerek yok, uzunca süre de pişirmeyeceksiniz. Öncelikle böğürtleni ve suyu tencereye ekleyin. Ocağın altını kısa ateşte açın ve böğürtlen suyunu salsın. Bu kısımda ara ara karıştırın. Daha sonra böğürtlen suyunu tekrar çekince ocaktan alın. Aldıktan sonra içine bal ekleyin, karıştırın. Afiyet olsun!

5- Yabani Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?

Yabani böğürtlen reçeli tarifi diğer tariflerden yapılış açısından çok farklılık yaşatmaz. Sadece malzeme olarak farklılık mevcuttur.

Yabani Böğürtlen Reçel Malzemeleri

1 kg böğürtlen,2 kg toz şeker,1 su bardağı su,Yarım limon suyu.

Yapılışı

Süzgeç yardımıyla böğürtlenlerinizi dikkatli bir şekilde yıkayın. Daha sonra şeker ve suyla birlikte tüm böğürtlenleri tencereye alın. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca pişirin. Ara ara karıştırın fakat dikkatli hareket edin, böğürtlenler parçalanmasın. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce limon suyunu ekleyin ve karıştırın. En son kavanozlara alıp bir gün bekletin, tüketin.

Böğürtlen Reçeli Yapımı için Püf Noktaları Takip Edin, İstediğiniz Kıvama ve Tada Ulaşın!

Her ne kadar lezzetleriyle sevilse de böğürtlen reçeli yapımı başlangıçta tahmin ettiğiniz kadar kolay olmayabilir. Denemeleriniz sonucunda istediğiniz tat ya da kıvama erişemiyorsanız bahsedilecek püf noktaları takip etmeniz faydalı olacaktır.

A- Böğürtlenleri Parçalamadan Temizlemelisiniz

Eğer reçellerde ağza bütün olarak gelmesini seviyorsanız, ki gerçek kıvamı böyle elde edilir, yıkama kısmında dikkatli olmanız gerekir.

Zira böğürtlenler küçük olmaları ve yumuşak yapıya sahip olmalarından ötürü çabuk parçalanabilir. Bu aşamada böğürtlenlere hassas yaklaşmanız gerekir.

Böğürtlenleri yıkarken bir süzgeçten faydalanabilirsiniz. Süzgeci hafif sallayarak orta akan bir su altında temizleyebilirsiniz.

Aynı zamanda su dolu kapta birkaç saat bekletebilir ya da suyunu bir iki defa değiştirip bekleterek de temizliği tamamlayabilirsiniz.

B- Kısık Ateşte Pişirmelisiniz

Kısık ateşte böğürtlen reçeli yapmak belki de en temel kurallardan birisidir. Çoğu zaman sabırsızlıktan ya da yanlış ocak seçiminden ötürü birçok kişi kıvamını tutturamaz.

Böğürtlenden reçel yaparken küçük ve büyük değil orta boy ocakta pişirmeye devam etmelisiniz. Vaktinizin olduğu bir dönemde yapmanız en önemli durumdur. Zira hızlı bir şekilde reçeli elde edemezsiniz.

Kısık ateşte dikkatli bir şekilde pişirmeyi yapmalısınız. Kıvamını böylece yavaşça alırken aynı zamanda şeker ve böğürtlenlerin karamelize olmasını sağlayabilirsiniz.

C- Kaşıkla Karıştırmak Yerine Tencereyi Sallayın

Her ne kadar dikkatli olduğunuzu düşünseniz bile kaşık ile reçeli karıştırmak böğürtlenlerin parçalanmasına sebep olabilir.

Bütün böğürtlenlere sahip reçeli elde etmek adına tencerenize elinizle hareket vermelisiniz.

Tencerenin kollarından tutarak böğürtlenlerinizi sallamalısınız. Böylece karışma işlemini yerine getirebilirsiniz. En azından başlangıçta bunu denemeli en son limon katarken kaşıkla karıştırmalısınız.

D- Limon Suyunu Aşamalar Halinde Eklemelisiniz

Tariflerde limon suyu genellikle belirli bir miktarda belirlenir. Ancak kimi zaman bu limon suyunun tamamına ihtiyaç yoktur.

Reçeli ocaktan almadan önce limon suyunu aşamalar halinde eklemelisiniz. Limon suyu sayesinde şeker ile denge kurulup reçel kıvamı elde edebilir.

Birkaç damla ekledikten sonra reçeli karıştırıp kaynatın bekleyin. Gözlem yaparak limonu eklemeye devam edin.

Bir anda tüm limon suyunu eklemek reçelinizde gereksiz bir sulanmaya neden olabilir. Bu aşamada küçük adımlarla ilerlemek en doğrusu olacaktır.

E- Ocaktan Alır Almaz Servis Etmeyin, Bekletin

Elbette böğürtlen reçeli diğer reçellerde olduğu gibi belirli bir bekleme, dinlenme süresine sahiptir. Bu noktada ocaktan aldığınız böğürtlenleri belirli bir süre tüketmemelisiniz.

Sıcak bir kıvamda yer alan reçeli sadece 5 dakika beklettikten sonra direkt olarak kavanozlara alın. 2-3 dakika da yeterli olabilir.

Kavanozlara aldığınız reçelin ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Kavanozları ters çevirin ve güneş ışığı almayacak yerde bekletin.

Yaklaşık 1 gün beklemesi yeterli olur. Bir gün bekleyen reçeli daha sonra tüketebilirsiniz. Bekleme süresi ne kadar uzarsa kıvamını alması o kadar kolay olur.

Zira sıcak bulunan reçele her ne kadar limon suyu eklense de soğudukça kıvamında toparlanmayı görürsünüz.

Böğürtlen Reçeli Konusunda Merak Edilen Sorular ve Cevapları

YouTube video

Böğürtlen reçeli çok sevilen fakat bir o kadar merak edilen sorulara sahiptir. Reçel hakkında merak edilen bu soruları ve cevapları sizler için bir araya getirdik!

Bekletmeden Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?

Böğürtlen reçeli genel olarak bekletilmeyi gerektiren bir durumdur. Böğürtlenin suyunu salması gerekir. Ancak bunun için vaktiniz yoksa kıvamına uygun olacak şekilde su ekleyerek bekleme süresini kısaltabilirsiniz. Keza şeker yerine bal kullanarak yapacağınız şekersiz böğürtlen reçelinde beklemeniz gerekmez.

Böğürtlen Reçeli Ne Kadar Kaynamalı?

Uygulanacak tarife göre kaynama süresi değişiklik gösterir. Çünkü malzemeye bağlı olarak karıştırma süresi değişiklik yaratacaktır. Fakat, ortalama bir kaynama süresi 40 dakika 1 saat arasında değişir. Siz de tarifinize bağlı olarak kaynatabilirsiniz.

Böğürtlen Reçeline Limon Sıkılır mı?

Birçok reçelde olduğu gibi böğürtlen reçeli tarifi içerisinde de limon kullanmanız gerekebilir. Şekerli olanların çoğunda limona ihtiyacınız bulunur. Bunun temel sebebi reçelin tam olarak kıvamını alması içindir. Kıvama gelmesi ve reçel olarak tüketilmesi adına limonu eklemelisiniz.

Böğürtlen Reçeli Nasıl Koyulaşır?

İçerisinde şeker barındırması ve ekstra şeker ilavesinden dolayı sıvılaşan reçel tarifinde asıl kıvamı elde etmek limon suyu ya da tuzu kullanmaktan geçer. Az miktarda (yaklaşık yarım limon suyu) kullanırsanız reçeliniz tam kıvamını alır. Bununla birlikte 1 gün kavanozlarda bekletilen reçel de tam kıvamını alacaktır. Böğürtlen Reçeli Ne İşe Yarar? Böğürtlen reçeli faydaları çok sayıda mevcuttur. Sindirim ve boşaltım sisteminizi düzenler, sindirimi hızlandırır. Ağız ve diş sağlığı adına faydalıdır. A, E vitamini gibi birçok vitamini almanıza yardımcı olur. Diyetlerde ara öğün olarak ihtiyacınızı karşılar.

Donmuş Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?

Buzlukta beklettiğiniz donmuş böğürtlenler ile reçel yapmak istiyorsanız önce buzunun çözülmesini beklemelisiniz. Ekstra bir çabaya girmeden 1 gün boyunca dışarıda ya da buzdolabının normal kısmında bekletin. Buzu tamamen çözüldükten sonra klasik tarifi deneyerek reçeli yapabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!