featured

Dalak Ağrısına Ne İyi Gelir | Dalak Nerede Olmalı | Dalak Büyümesi Tedavisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dalak nerede olmalı ve dalak büyümesi ne gibi rahatsızlıklara yol açar sorusunun yanıtı merak edilmekte ve internette araştırılmaktadır. Dalakta yaşanan rahatsızlık, kişilerin genel olarak kendilerini halsiz ve yorgun hissetmesine neden olabilmektedir. Çünkü dalak hasarı olan kişilerde dalak sağlıklı bir şekilde çalışmamaktadır. Dalak sağlıklı bir şekilde çalışmadığı için de vücudun drenaj ağı sağlıklı olarak oluşmamaktadır. İşte dalak nerede, dalak rahatsızlıkları nelerdir sorularının yanıtları…

Dalak Nedir? Dalak Nerede ve Ne İşe Yarar?

Dalak nerede olur sorusunun yanıtı; karnın sol üst tarafı ve aynı zamanda kaburgaların altıdır. Kaburgaların altında bir yumru büyüklüğünde olan dalak, vücudun organlarından bir tanesidir. Dalak sağlıklı yaşam için önemli bir organdır. Dalak ne işe yarar sorusunun yanıtı da; enfeksiyonlarla savaşmak ve vücudun sıvılarını dengede tutmaktır. Dolayısı ile sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir dalağa sahip olmak da oldukça önemlidir.

Dalak nerede nasıl çalışır sorusunun yanıtı da; ölü hücreler ile dokuları, bakterileri, vücuda giren ve kan dolaşımı vasıtasıyla dolaşan diğer parçacıkları yakalamak, yok etmektir. Vücut için zararlı olan bu unsurlar yakalayan ve yok eden dalak aynı zamanda beyaz kan hücrelerini de üretmekle görevlidir. Bu sebeple, hastalıkların giderilmesinde büyük bir öneme sahiptir.

Dalak nerededir ve görevi nedir sorusu da internet üzerinden en ok araştırılan konular arasında bulunmaktadır. Dalağın görevi, basit bir tabir ile hastalıklara yakalanmayı önlemek ve enfeksiyonlara karşı vücudu korumaktır. Ancak dalak nerede ve dalak boyutları ne olmalı sorusunun yanıtı; kişilerin özelliklerine göre değişebilmektedir. Kişilerin yaşı, cinsiyeti gibi bazı durumlarda dalak boyutunun değişmesine sebep olabilmektedir.

Dalak Neden Ağrır?

Dalak ağrısı pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kimi zaman bu nedenler oldukça basit bir sebebe bağlıyken kimi zaman da ciddi hastalıkların etkisinde yaşanabilmektedir. Örneğin; dalak yırtılması durumunda; kan, abdominal boşluktan fışkırmakta ve de yoğun bir şekilde iç kanama yaşanmasına neden olur. Bu da şiddetli ağrının yaşanmasında etkilidir. Genel olarak dalak ağrısı nedenleri şunlardır:

Dalağın hasar almasıDalak yırtılmasıDalak büyümesiSplenomegaliDalak şişmesi

Bu nedenler dahil olmak üzere, yoğun tempoya bağlı basit bazı durumlar da dalak ağrısını beraberinde getirebilmektedir. Dolayısı ile şiddetli uzun süreli dalak ağrısı yaşandığında vakit kaybı yaşanmadan bir sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır. Dalaktaki ağrı karın ağrısı ile karışmayacak kadar yeri belirgindir ve bu sebeple karın ağrısı gibi önemsiz olarak düşünülmemelidir.

Dalak ağrısı nerede olur sorusu da sık sorulmaktadır. Genel olarak dalak kaynaklı rahatsızlıkların hissi, sol kaburganın altında gerçekleşmektedir. Dalak ağrısı nerede hissedilir sorusunun bir yanıtı da; sırt olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü dalağın ağrısı, sırtta keskin bir yansımaya neden olabilmektedir.

Dalak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dalak nerede, dalak sağlığım yerinde mi, dalak ağrısına ne iyi gelir sorularının cevapları, kişilerin kendisi tarafından verilememektedir. Bunun için mutlaka bir uzman bilgisine başvurulmalıdır. Çünkü dalak ağrısı basit bir nedene dayanabildiği gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple dalak ağrısı yaşayan kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmesi, teşhis koydurması ve gerekli ise tedavi olması gerekmektedir.

Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir dalak için yaşamda yapılacak olan değişiklikler söz konusudur. Dalakta herhangi bir sorun çıkmasını önlemek için, genel olarak dalak ağrısı yaşanmaması ve dalak sağlığının korunması için tavsiye edilenler şunlardır:

Gün içinde en az 10 bardak su içmekÇiğ olarak meyve ve sebze tüketimiOmega 3 içerikli besin tüketimiLahana, kuşkonmaz, semizotu tüketimi

Dalak Büyümesi Nedir?

Dalak büyümesi aslında dalağın genişlemesi durumudur. Genel olarak dalak nerede sorusunun yanıtı; sol göğüs kafesinin hemen altıdır. Ancak dalak genişlemesi olan kişilerin dalak yeri daha fazla yeri kaplamaktadır. Bu da bazı rahatsızlıkların yaşanmasına etkilidir. Çoğu kişi iç organ bilgisine sahip olmadığı, çoğu kişi de dalağın olması gereken yerde olup olmadığını merak ettiği için dalak nerede sorusunun yanıtını aramaktadır.

Dalak Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

Dalak büyümesi nedenleri arasında birbirinden farklı durumlar bulunmaktadır. Genel olarak dalağın büyümesine neden olan durumlar; karaciğer hastalıkları, kanser türleri ve enfeksiyonlardır. Dalağın büyümesi ve dalak nerede sorusunun yanıtı, basit bir doktor muayenesi ile belirlenebilmektedir. Ancak kimi zaman da kan testlerine ve görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Kimi zaman doktor muayenesi ile dalak nerede tespit edilse de büyümesi elle tespit edilememektedir. Bu nedenle dalak ağrısı, dağlık şişmesi gibi durumlardan şikayetçi olan kişilerin kan testi veya görüntüleme yöntemlerini tercih etmesi gerekmektedir.

Dalak Büyümesi Tedavisi

Dalak büyümesi rahatsızlığının tedavisi nasıl olur, dalak büyümesi nasıl geçer soruları da, bu sorundan kaynaklı problem yaşayan kişiler tarafından sorulmaktadır. Bu sorunun yanıtı yalnızca doktorlar tarafından verilebilmektedir. Kimi zaman dalak ile ilgili sorunların çözümü; cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale dışında kişiler, dalak için yararlı besinleri tüketerek dalak sağlığını koruyabilmektedir. Bunun dışında dalak rahatsızlığı için gerekli tedavi doktorlar tarafından planlanmakta ve uygulanmaktadır.

Dalak Neden Şişer?

Dalak şişmesi çoğu kişinin rahatsızlık yaşamasına neden olabilmektedir. Genel olarak dalağın şişmesi, tempolu yürüyüş ve koşu etkinliği esnasında ortaya çıkmaktadır. Çünkü koşu veya tempolu yürüyüş esnasında vücudun oksijen ihtiyacı artmaktadır ve bu durumda vücut, alışkın olmadığı bir aktivitenin, yoğunluğun içerisine girmektedir. Bu nedenle de dalak, alyuvar yetiştirme çabası nedeniyle şişme yaşamaktadır.

Yoğun tempo veya aktivite esansında, dalağın alyuvar yetiştirme telaşından dolayı şişmesi sık rastlanan bir durumdur. Bu durumda temponun düşürülmesi, dinlemek gibi yönelimler, dalağın normale dönmesini sağlamaktadır. Ayrıca dalak şişmesi durumu, koşu sırasında diyaframın yorulması sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.

Dalak Şişmesi Nasıl Geçer?

Dalak nerede ve dalak neden şişer sorusu, tempo esnasında dalak şişmesi sorununu yaşayan kişiler tarafından sorulmaktadır. Bu sorunu sık yaşayan kişilerin yapmaları gereken ilk şey; tempolarını düşürmektir. Ayrıca bu esnada ağrının yaşandığı yerin tersi yöndeki ayağı yere değdirmek ve nefes vermek de şişliğin geçmesinde etkilidir.

Çoğu kişi dalak şişmesini ilk kez yaşadığında ağrının neden kaynaklı olduğunu anlayamamakta ve ağrının bulunduğu yerdeki organların araştırmasını yapmaktadır. Bunun bir dalak sorunu olduğunu fark eden kişiler de dalak nerede araştırması yapmaktadır. Dalağın yerini tespit edilmesinden sonra, şişliğin giderilmesi için dalağın bulunduğu yerin tersi ayakla yere basıldığında nefes verilmesi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca bu sorunu yaşayan kişiler nefes verirken diyafram kaslarını kullanmalıdır.

1-   Dalak Ağrısı Sırta Vururmu?

Dalak ağrısı sırta vururmu sorusu da, dalağında ağrı hisseden kişiler tarafından sorulmaktadır. Genel olarak dalak büyümesi sorunu yaşayan kişiler, sırtlarında keskin bir ağrı yaşamaktadır. Dolayısı ile dalak ağrısı büyük bir çoğunlukla sırta vurmaktadır. Hatta dalak büyümesinin bir belirtisi olarak keskin sırt ağrısı ortaya çıkabilmektedir.

2-   Dalak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dalak ağrısı için hangi doktora gidilir sorusu da internet üzerinde, internet kullanıcıları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Dalak ile ilgili sorunu olduğunu düşünen kişilerin, dalak şişmesi sorunu yaşayan kişilerin gitmesi gereken tıp dalı; Hematoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Hematoloji yani kan hastalıkları alanında çalışan doktorlar ise hematoloji uzmanlarıdır. Bu tıp alanına başvuran kişiler, dalak sağlığı, hastalıkları ve tedavisi alanında yardım alabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!