Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Direksiyon sınavından başarılı olduysanız, muhtemelen yeni ehliyetinize ne zaman kavuşacağınızı merak ediyorsunuz.

Ehliyete sahip olma konusunda ikinci ve en önemli engel diyebileceğimiz direksiyon sınavı adayları derin bir kaygıya sokuyor. Sınavı başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar ise gerekli adımları tamamlayarak, ehliyete kolayca sahip olabilmektedir. Peki, direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır?

Direksiyon Sınavı Nedir? Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Şimdi adım adım direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır, detaylı olarak bilgiler verelim. Direksiyon sınavını geçen adayların pek çoğu hızlı bir şekilde ehliyetini alarak, direksiyon başına geçebilmek istiyor. Bunun için ise kursu ile koordine hareket etmeleri ve Nüfus müdürlüğüne ilgili adımları tamamlayarak başvurmaları gerekiyor.

1- Direksiyon Sınavında Neler Var?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Direksiyon sınavı nasıl olur? Hemen bu konu üzerine kısa bilgiler verelim. Her ilçenin kendisi için özel olarak oluşturulan direksiyon sınavı parkur alanı bulunmaktadır. 14 saatlik direksiyon eğitimlerini tamamlayan adayların belirtilen tarih ve saat içerisinde bu parkur üzerinde sınava girmesi gereklidir.

Başlangıç noktası üzerinden başlayan sınav süresi içerisinde adayın güzergah takibini sorunsuz yapabilmesi zorunludur. Bunun yanı sıra parkur üzerinde rampa kalkışı, L park, paralel park, 25 metre geri ve ani frenleme adımlarının hatasız olarak tamamlanması gerekecektir.

2- Direksiyon Sınavında Kaç Hata Yapılır?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır, en kısa sürede ehliyeti nasıl alırım gibi soruların yanıtlarını detaylı olarak vermekteyiz. Direksiyon sınavında hatalar kırmızı, sarı ve mavi olmak üzere 3 farklı renkle gruplandırılmıştır. Araç içi ve dışı tanıtımı sırasında yapılan hatalar mavi renk olarak değerlendirilir. Bu hatalar 5 kereyi aşmayacak şekilde yapıldığında geçme söz konusu olabilir.

Sarı hatalar ise sıklıkla adayın direksiyon hakimiyeti, güzergah sırasında araç kontrolünü ne derece yaptığı sarı hatalar olarak kabul edilebilecektir. Yine aracın istop etmesi de sarı hata olarak değerlendirilir. Aday iki defa olacak şekilde sarı hata yapabilir. Ancak sarı hatanın üçüncü kez tekrarlanması, adayın kalmasına sebep olacaktır.

Sinyal vermeme, park esnasında dubalara çarpma, tehlikeli araç sürme, araç kullanımı sırasında aşırı heyecan ve panik, alkol kullanımı, takip mesafesine uymama, yayalara yol vermeme , kırmızı ya da sarı ışıkta geçme gibi hatalar ise kesinlikle kırmızı hatadır. Adayın bu hatayı bir kez yapması direksiyon sınavından kalması için yeterli olacaktır.

3- Ehliyet Direksiyon Sınavı Sonuçları Hemen Belli Olur mu?Direksiyon Sınavı Kaç Hak Olur?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır bilmeden önce sınavın kesin olarak geçildiğinden emin olunması gereklidir. Adayların direksiyon sınavı geçebilmek için 4 ayrı hakkı bulunmaktadır. 4 kez sonunda aday açılan dosyasını yakmış olur.

Yeniden ehliyet alabilmesi için 14 saat daha ders alması yani yeni bir dosya açtırması gereklidir. Yeni bir dosya aynı yahut farklı sürücü kursu üzerinden açtırılabilecektir.

Sınav günü aday 5 farklı adımı sorunsuz olarak yapmış ve güzergahı hatasız tamamlayarak başlangıç noktasına ulaşmışsa, komisyonunda inisiyatifi doğrultusunda başarılı sayılır. Sınav bitimi sonrasında adaya başarılı olup olmadığı söylenmektedir.

4- Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır? Ehliyet Direksiyon Sınavı Kaç Dakika Sürer?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Adaylar direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır merak edebilecektir. Direksiyon sınavı için belirlenen süre 35 dakikadır. Bu sürenin 5 dakikası araç tanıtımı, 30 dakikası ise sürüşü kapsar.

Kısaca adayın yarım saat içerisinde tüm parkuru hatasız olarak tamamlaması ve başlangıç noktasına ulaşması zorunludur. Aksi takdirde direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır konusu bir süre ertelenecektir.

5- Direksiyon Sınavı Tarihleri Neye Göre Belirlenir?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavı tarihlerinin belirlenmesi için ilk olarak sürüş eğitimlerinin tamamlanması gereklidir. Bu eğitimin tamamlanması sonrasında ise adayın direksiyon sınav ücreti harcını yatırması gereklidir.

Bu adımın da tamamlanması ile birlikte adayın sınava gireceği tarih ve saat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanacaktır. Daha sonrasında ise aday sürücü kursu tarafından, sınav tarihi ve saati konusunda bilgilendirilir.

6- Direksiyon Sınavını Geçtim Ne Yapmalıyım?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Tüm bu adımları başarılı bir şekilde tamamladınız. Artık sizin için direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır konusu büyük önem kazanacaktır. Sınavı kazandıktan çok kısa süre sonra sürücü kursunuz başarılı olduğunuzu ileterek sizinle irtibat kuracaktır. Daha sonrasında ise yapacağınız adımları size detaylı olarak anlatmalıdır.

7- Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra E Devlette Görünür mü?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra eğer sizin için sertifika oluşturulduysa, bu sertifikayı e devlet üzerinde görüntüleyebilirsiniz. Bunun için e devlet üzerinden giriş yapılması ve arama kısmına ‘’Motorlu Taşıt Sürücü’’ yazılması gereklidir.

Daha sonra Barkod görüntüle adımı tamamlanmalıdır. Böylece aday sertifikasını görüntüleyebilecektir.

8- Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Neler Yapılır?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Direksiyon sınavı başarılı bir şekilde tamamlandıysa sürücü kursuna giderek sertifikanızı almalısınız. Sertifikanız kursunuzun yoğunluğuna göre 1 ila 5 iş günü içerisinde hazırlanabilecektir.

Sertifikasını alan adayın daha sonrasında ehliyet harcını yatırması gereklidir. Ehliyet harçları mobil bankacılık ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecektir. B sınıfı ehliyeti için gerekli olan harç 5.165.40 TL’dir. Diğer sınıflarda harç ücreti farklılık gösterebilecektir.

Harç için mobil bankacılıktan Ödeme adımına girilmesi ve Vergiler ve Resmi Kurumlar kısmı seçilmelidir. Buradan Sürücü Belgesi tahsilatı alanı seçilmeli ve sınıf güncellemesi yapılmalıdır. TC kimlik numarası ve isim yazılarak gerekli ödeme yapılmalıdır.

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Ödeme yapıldıktan sonra ilçede bulunan Nüfus Müdürlüğünden randevu oluşturulmalıdır. Randevu alırken yapılacak işlem seçilmelidir. Belirtilen randevu günü ve saati içerisinde, müracaat edilerek ehliyet alma adımı tamamlanmalıdır.

9- Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Kadar Para Yatırma Gerekiyor?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Para yatırma yalnızca harç ödemeni kapsamaktadır. Ekstra bir ödeme yapılması gerekmeyecektir.

10- Direksiyon Sınavını Kazandıktan Sonra Geçici Ehliyet Ne Zaman Alınır?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Nüfus Müdürlüğünden randevu alındıktan sonra, adayın sürücü belgesi için gerekli bilgileri ve belgeleri alınmaktadır. Adayın yeni ehliyeti adresine gönderilecektir. Fakat ehliyet gelene dek kullanabilmesi için geçici bir ehliyet belgesi düzenlenir.

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Bir A4 kağıdından oluşan bu belge, ehliyet gelene dek geçerli olacaktır. Kişiler bu geçici evrak ile trafiğe çıkma hakkına sahip olabileceklerdir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi için buraya tıklayınız.

11- Nüfus Müdürlüğü Ehliyet İçin Ne Gerekli?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?
Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Nüfus müdürlüğü ehliyet başvurusu için bazı evrakların bulunması gereklidir. Bu evraklar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Adayın son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğrafı,
  • Nüfus cüzdanı yahut yeni kimlik kartı,
  • Sürücü sağlık raporu,
  • Sağlık raporu içerisinde yer almıyorsa bir adet kan grubu kartı,
  • Ehliyet harcının yatırıldığını gösteren dekont,

Genelde yukarıda belirtilen birçok evrak aslında sürücü kursuna kayıt esnasında verilen evraklardır. Eğer sürücü kursuna yukarıda belirtilen evraklar eksiksiz olarak verildiyse, tekrar oluşturulmasına gerek yoktur.

12- Direksiyon Sınavından Kaldım Ne Yapmalıyım? İki Direksiyon Sınavı Arası Ne Kadar Oluyor?

Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Ne Yapılır?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır konusu aslında sınavdan başarılı olan adayları kapsıyor. Sınavdan başarısız olunduysa, umutsuzluğa kapılmadan diğer sınavın beklenmesi gerekiyor.

Sınavdan başarısız olan adayın 2 saatlik bir telafi dersi alması gerekiyor. Bunun yanı sıra kursuna bu ders ücreti ile yeni direksiyon sınavı ücretini ödemesi gerekecektir. Bu ücret kurstan kursa farklılık gösterebilir.

İki direksiyon sınavının arası minimum 15 gün olmalıdır. Kursun ya da adayın yoğunluğuna göre bu süre 45 güne kadar uzatılabilir. Ancak 45 günü geçmesi halinde, adayın var olan hakkının yanması söz konusu olabilir.

Direksiyon sınavından kalmak ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!