featured

Ebeveynler Bu 10 Maddeye Dikkat! Çocukta Psikolojik Sorunlara Yol Açan Ebeveyn Davranışları Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk yetiştirme ilk çocuk da olsa son çocuk da olsa oldukça meşakkatli bir iştir. Bu durum karşısında çoğu zaman fikir ayrılıkları olabilir.

Özellikle bilinçli ebeveynlerin çocuk büyütürken araştırma yaparak en doğru yetiştirme şekilleri konusunda bilgi aldığı görülüyor.

Peki gerçekte nasıl davranılmaması gerektiği konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz?

Çocuğunuza yaptığınız davranışlarla düşük ya da yüksek düzeyli psikolojik sorunlar yaratabilirsiniz. İşte çocuk yetiştirirken yapmamanız gereken davranışlar listesi…

1- Çocuğun Davranışlarını Görmezden Gelmek

Henüz yaşamının ilk yıllarında çocuklar ebeveyn tarafından dikkat çekmek ister. Hatta uzmanlara göre çoğu zaman yaramazlıklarının sebebi de budur. Çocuklarınızın özellikle olumsuz davranışlarını görmezden gelmemelisiniz. Mümkün olduğunda bunları takdir etmek gerekir.

2- Övgüyü Eksik Tutmak

Olumlu davranışlarının görmezden gelinmesiyle birlikte görüldüğünü yansıtırken övgüyü eksik etmek de bir problemdir. Çocuk henüz ahlak ve kişilik gelişimini tamamlamadığı için hangi davranışın tekrarlanması gerektiği konusunda bilgi sahibi değildir. Doğru davranışlarından övgü ile bahsederek onda iyi etkiler bırakmalısınız.

3- Sürekli Eleştiri ve Yargılama

Belki de en sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Çocuğa karşı yöneltilecek sürekli eleştiri ve yargılama benlik algısında bozulmaya sebep olur. Kendini yetersiz hisseden çocuk, yetişkinlik döneminde dahi sürekli ‘beceriksizim’ ‘ben bu işi yapamam’ şemasıyla hareket eder. Başkalarına bağımlı bile olabilir.

4- Başkalarıyla Kıyaslama

Günümüzde her ne kadar sık karşılaşılmasa da tamamen ortadan kalktığı söylenemez. Özellikle okul yaşamında göz önüne çıkan kıyaslama durumundan acilen vazgeçin. Çocuğunuzun bir başkasıyla kıyaslanması yetersizlik şemasını tetikleyecektir.

5- Kardeş Ayrımcılığı

Kardeşler arasında oluşan farklılık, değişik düzeyde sevgi gösterisi… Kardeş kıskançlığından daha öte problemlere sebep olabilir. Kendini en rahat hissetmesi gereken aile kurumunda bir yabancı gibi hisseder. Ailesinin yanında bile böyle hisseden bir çocuğun yetişkinlikte neler hissedebileceğini bir düşünün…

6- ‘Senin için Her Şeyi Yaptım Daha Benden Ne İstiyorsun?’ Demeyin!

Unutmayın ki, çocuğunuz dünyaya kendi isteği ve tercihi doğrultusunda gelmedi. Bir bebek dünyaya getirmek tamamen ebeveynlerin sorumluluğu altındadır. Çocuğunuza kalkıp ‘’Senin için saçımı süpürge ettim. Yemedim yedirdim, daha ne istiyorsun?’’ gibi anlamsız cümleler kurmayın. Bu çocuğunuzu değil ebeveyn olarak sizi ilgilendiren bir konu. Onu suçlamayın.

7- Yapamadığınız Hayallerinizi Çocuğa Yüklemeyin

Özellikle meslek seçimi sırasında Freud tarafından ele alınmış bir konudur. Ebeveynler kendi hayallerini çocuğunun gerçekleştirmesini ister. ‘Ben doktor olamadım sen ol’ ya da kapalı bir şekilde içinizden gelen x bir mesleğin zorlamasını çocuğunuza yapmayın. Unutmayın ki siz ayrı o ayrı bir birey.

8- Çocuğa ve Eşinize Az Zaman Ayırmak

Burada sadece çocuğunuz karşı bir zaman, ilgi eksikliğinden bahsetmek mümkün değil. Çocuk ilk şemalarını, anlamlandırmalarını aile içerisinde kazanır. Eşinize karşı gösterdiğiniz ilgi ve alaka kendisinin gelecek yıllardaki ilişkisinde belirleyici olur. Bu yüzden çocuğunuz kadar eşinize de zaman ayırmalısınız.

9- Sorunlara Duygusal Destek Vermemek

Her insan gibi çocukların da sorunları olabilir. Bu yaşına göre bir oyuncak konusu da olabilir, ilişki konusu da. Bu gibi durumlarda sürekli maddiyat gibi türevlerle sorununu yok etmeye çalışmayın. Çoğu zaman çocuğunuzun tek beklentisi duygusal bir destek olabilir. Duygusal varlığınızı ondan uzak tutmayın.

10- Mükemmeliyetçi ve Aşırı Koruyucu Ebeveyn Tutumu

Mükemmeliyetçi ebeveyn tatminkar olmayan olarak tanımlanır. Hep en iyisini ister. Çocuğunuz sınıfında birinci olsa neden okulda olmadın diye sorgular. Eğer bu durumdaysanız üzgünüz, çocuğunuzun ileride ‘beceriksiz’ ve ‘yetersiz’ hissetmesine sebep olacaksınız.

Diğer taraftan aşırı koruyucu aileler de doğru bir çizgide yer almaz. Aman çocuğum hasta olmasın yeter ki okula gitmesin, benim çocuğum çok naif vb. gibi basit örneklerden yola çıkarak düşünebilirsiniz. Özellikle çocuk üzerindeki kararları siz vermemelisiniz. (Belirli yaştan itibaren kendisi alabilir.) Bırakın hata yapacaksa da kendi yapsın kendi öğrensin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!