featured

Ettehiyyatü Duası Anlamı ve Ettahiyyatü Duası Okunuşu! Tahiyyat Ne Demek? Ettehiyyatü Suresi Dinle!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ettehiyatü Duası Anlamı ve Ettahiyatü Duası Okunuşu! Tahiyyat Ne Demek? Ettehiyatü Suresi Dinle! Ettehiyyatü duası okunuşu ve ettahiyyatü duası anlamı en çok merak edilen dini konular arasında yer alır. Çünkü tahiyyat suresi herkesin en kolay şekilde ezberlediği suredir ve bu yönü ile merak edilir.

Ettehiyyatü duası anlamı özellikle arapça bilmeyenler tarafından sıkça merak edilir. Sureler içerisinde 5 vakit namazda en çok okunan ve en kolay ezberlenen dualardan olması bu merakı daha çok arttırmaktadır. Ettehiyyatü duasının okunuşu büyük küçük herkes tarafından bilinir. Peki Ettehiyyatü suresi hakkında merak edilenler nelerdir? Ettehiyyatü’nün okunuşu nasıldır? Ettehiyyatü arapça nasıl yazılır? Tahiyyat duası okunuşu nasıldır? Tahiyyat nedir neden bu sureye tahiyyat suresi denir? Tahiyyat ne demek ne anlama gelir?

Ettehiyyatü Duası Okunuşu | Ettehiyyatü Duası Nasıl Okunur?

Ettehiyyatü, hem yazılışı hem de meali yönü ile en güzel selamlaşmaların örneğidir. Arapça ve Türkçe okunuşunun iyi bilinmesi aynı zamanda meali okunarak da içerisinde ne anlatıldığı bilinerek tam bir idrak ile ele alınmalıdır. Hanefiler, Maliki ve Hanbeli Mezhebi imamlarına göre tam okunuşu aşağıdaki gibi olan teşeddüh için Şafiiler ayrı bir okunuşu kabul etmişlerdir. Hanefilerin, Maliki ve Hanbelilerin kabulüne göre okunan Ettehiyyatü duası şu şekildedir:

1- Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı ve Okunuşu

2- Ettehiyyatü Duası Türkçe

Et-tehiyyatü lillali vessalavatü vettayibat

Esselamü aleyke eyyühen- Nebiyyü

Ve- rahmetullahü ve berekatüh

Esselamü aleyna ve ala ibadillahis-salihin

Eşşedü en la ilahe illallah ve eş hedü enne Muhammeden abdühü ve rasulühü

Ettehiyyatü Duası Anlamı Diyanet Meali

“Bütün duâlar, senâlar, bedenî ve mâlî ibadetler Allah Teâlâ’ya mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. (Ey Rabb’imiz)! Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.”

Tahiyyat Nedir? Tahiyyat Duası ve Anlamı Nedir?

Tahiyyat kelimesi arapça çoğul isim halidir. Asıl tekil hali “tahiyye” dir. Tahiyye kelime manası; selam, azamet ve mülk sahibi olmada bakilik, her türlü kötülük ya da noksanlıklardan beri olmak demektir. Tahiyyat suresi bir bütün olarak Kur’an da geçmese de “tahiyyat” kelimesi tam 6 yerde Kur’an-ı Kerim’de geçer. Nisa Suresi 4. ayette geçen ifadesi şu şekildedir:

“Bir selam ile selamlandığınızda siz de ondan daha güzeli ile selamlayın ya da selamı iade edin”

Bu ayette geçen tahiyyat kelimesinin manası bildiğimiz anlamda selamlaşmak olarak ifade edilmiştir. Tahiyyat suresi ise Efendimiz SAV ile Allah CC. Arasında geçen Miraç selamlaşmasıdır. Selamların en güzelidir.

Ettehiyyatü Duası Neden Okunur? Ettehiyyatü Duası Fazileti Nedir?

Ettahiyyatü duası faziletleri de bu duayı öğrenmek için en büyük vesileler arasında yer alır. Başlıca tahiyyat faziletleri şu şekildedir:

Tahiyyat okuyan kişinin evine bereket gelir. Özellikle yemek yaparken okunması aşın bereketini arttırır.Zorda kalan kişilerin mutlaka okuması gereklidir. Sıkıntıyı alır.Evden dışarı çıkarken maddi manevi koruma için okunur.Yatmadan önce okunmalıdır. Uykuda kişiyi her türlü kötülükten korur.Kişinin kendisini en yalnız hissettiği anlarda okuması gereklidir.

Ettehiyyatü Duası Dinle

YouTube video

Ettehiyyatü Duası Nasıl Ezberlenir?

Özellikle çocuklar için ezber çalışmalarının yapıldığını biliyoruz. Ancak yetişkinler için de ettehiyyatü duası ezber yapmak bazen güç hal alabiliyor. Bunun için farklı metotlar geliştirilmiş. Özellikle 10 lu tekrarlar ile ettehiyyatü duasının ezberlenmesi daha pratik hale gelmiştir. Ettehiyyatü duası okunuşu ve ezberi için aşağıdaki videodan da yardım alabilirsiniz:

YouTube video

Ettehiyyatü Namazın Hangi Bölümünde Okunur?

Bütün vakit namazlarında ilk ve son oturuşta okunan bu dua eksiksiz telaffuz edilmelidir. Bu nedenle ettehiyyatü duası ezberle ya da hıfz et seçenekleri içerisinde kişi kendisine uygun olan yöntemi seçmelidir.

Vakit namazlarında her oturuşta mutlaka okunması gereklidir. Namazını bitiren kişinin Allah’a selam vererek duasını iletmesi gereklidir. Namazda teşehhüd miktarı oturmak rükünler içerisinde yer alır.

Bir namazda eğer 2 rekat varsa 2. oturuş, 3 rekat varsa 3. oturuş, 4 rekat varsa 4. oturuş son oturuş olarak isimlendirilir. Burada her son oturuş için Hanefi ve Şafii mezhebi ayrı görüş bildirmiştir.

Hanefi mezhebine göre son oturuşta geçen süre 1 teşehhüd miktarı kadar nitelendirilir. Her oturuşta ettehiyyatü duası okumak ise Hanifilere göre vaciptir.

Şafi ve Hanbeliler ise bu oturuşta tahiyyata ek olarak “Allahümme Salli Ala Seyyidine Muhammed” denecek süreyi de bu oturuş süresine ekler.

Namazda oturmak rükunlardan birisidir ve farzdır. Bunu farz olarak belirten hadise ise şudur: Edu Davud ve İbni Hanbel’den rivayetle; Efendimiz SAV. Abdullah ibni Mes’ud’a teşehhüdü öğretirken bunu söylediğin ya da yaptığın zaman namazın tam olmuştur buyurmuşlardır. Yani Efendimiz aslında oturma eylemi ile namazın tamamlandığını ve son bulduğunu ifade etmiştir. Oturmadan namazı tamamlamak mümkün değildir. Oturma esnasında ise tahiyyat duası okunur ve namaz bu selam ile tamamlanır.

Ettehiyyatü Kuran’da Geçiyor Mu? Ettehiyyatü Duası İndirilişi ve Nuzül Sebebi Nedir?

Sahabiler namazda oturduklarında “Esselamu Allah” ve “Esselamu fulan” derlerdi. Yani Selam Allah’a ve filana selam diyorlardı. Bunu duyan Efendimiz SAV. Onlara tahiyyat duasını öğretti. Sahabenin allah’ın verdiği lütuflara karşılık Allah’a daha güzel bir selam ile gitmesini istedi. Selam Allah’a şeklinde namaza giden sahabe; tahiyyat duası ile artık Hz. Muhammed SAV’ nin Miraçta Allah CC. Ve melekleri arasında geçen selamlaşma ile selam vermeyi öğrendi.

Namaz; Miraç Gecesi Rasulallah’ın Miraç’ta Allah CC. İle olan buluşmasının müminlere hediyesidir. Aslında teşehhüd duası ile namaz arasında sıkı bir manevi bağ vardır ki bu da miraç gecesi yaşanan hadiseden gelir. Rasulallah bu selam ile Allah’a olan tam bağlılığını ve tüm dileklerini bu selam ile en güzel şekilde sunmuştur. Her namaz kılan mümin için de tahiyyat duası Allah’a Rasulallah’ın bu güzel selamını vesile kılarak yakarışta bulunması ve namaz ile Allah’a yakınlaşmasını simgeler.

Ettehiyyatü Duası Şafi Mezhebindeki Yeri ve Okunuşu

İmam Şafi’ye göre Ettahiyyatü duası daha farklı şekilde okunmaktadır. Ettehiyyatü duası Şafi mezhebine göre Arapça ve Türkçe okunuşları şu şekildedir:

1- Ettehiyyatü Duası Şafi Arapça Okunuşu

2- Ettehiyyatü Duası Şafi Türkçe Okunuşu ve Meali

“et-Tahiyyâtü’l-mübârekâtü’s-salavâtü’t-tayyibâtü lillâhi es-selamü aleyke eyyühen-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtühü es-selamü aleyna ve ala ibadillah-is-salihine eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden resulullah.”

Bu arapça okunuşu İbn-i Abbas (ra) rivayetine göre aktarılan şeklidir. Meali ise şu şekildedir:

“Tahiyyatlar, bereketler, salavatlar ve güzel şeyler Allah’ındır Ey nebi! Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun Bize salih kulların üzerine de selam olsun Ben şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Muhammad Allah’ın resulüdür.”

Tahiyyat Okunurken Şehadet Parmağını Kaldırmanın Hükmü Nedir?

Ettehiyyatü Duası
Ettehiyyatü Duası

Ettehiyyatü duası okunurken şehadet parmağını kaldırmak konusunda Hanefi ve Şafiler iki ayrı uygulama şekline sahiptir.

Hanefilere göre teşehhüd sırasında “ La ilahe” derken sağ elin işaret parmağını kaldırmak ve orta parmağını halka yapıp “illallah” derken indirilmesini sünnet kabul eder. Eğer kişi tahiyyat duası okuma ve şehadet parmağını bu usullere göre kaldırma konusunda vakıf değilse yapmaması daha uygun görülmüştür.

Şafiilere göre ise şehadet parmağını kaldırma eylemi “illallah” deyince başlar ve ilk teşehhüd süresinde ayağa kalkıncaya kadar, son teşehhüdde ise selam verinceye kadar parmak öylece durur.

Ameliyata Girerken Okunacak Dua okurken de sık sık yer verilen Ettehiyyatü duası sahip olduğu şifa ile bilinmektedir.

Miraç Kandili ve Ettehiyyatü Duası

Ettehiyyatü duası, Cebrail Aleyhisselam’ın birebir şahit olduğu Peygamber Efendimiz ile Allah CC arasında perdeler kaldırılarak geçen selamlaşmadır. Gökyüzü semalarında Allah CC yü karşılarken Efendimiz’in karşılaması ve Allah’a olan hürmetlerinin sunumudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!