featured
  1. Haberler
  2. Dini Bilgiler
  3. İtikaf Ne Demek ? İtikaf Nedir, Nasıl Yapılır? Evde İtikaf Olur mu? Kadınlar İtikafa Girebilir mi?

İtikaf Ne Demek ? İtikaf Nedir, Nasıl Yapılır? Evde İtikaf Olur mu? Kadınlar İtikafa Girebilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtikaf ne demek, ayların en faziletlisi ve en güzeli olan Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde merak edilen konulardan biridir.

İtikaf ne demek, sözlük anlamı olarak itikaf dünya işlerinden uzaklaşıp kendini Allah’a bağlama demektir. Güzeller güzeli efendimiz Hazreti Muhammed özellikle Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girmiş ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.

1 gün dahi olsa dünya’nın zevk ve sefasından, yoğun uğraşından sıyrılıp Allah’a yönelmek bu güzel ayda hepimize huzur verecektir.

Zira insanın Allah’a ve ibadetlere yönelmesi kendi ruhuna yönelmesidir. İnsan ancak huşu içerisinde tam anlamıyla ibadet ettiğinde Rabbine yakınlaşmakta, Rabbini bilmektedir.

Rabbini bilen kişi ise kendini, nefsini bilmektedir. Bu sebeple itikafa girerek maneviyatımızı güçlendirebilir, kendi iç yolculuğumuza bir adım atabiliriz. Peki, itikaf ne demek, itikaf nasıl yapılır? İtikaf şartları nelerdir?

İtikaf Nedir? İtikaf Ne Demek Kısaca

İtikaf ne demek diyanet, ibadet etme ehliyeti olan kişinin namaz kılınan bir mescitte bir süre durmasıdır. İbadet etme ehliyeti olan kişinin akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına girmiş olması yeterlidir. İtikaf kadın erkek herkesin yapabileceği bir ibadettir, fakat kadınların itikafa kendi evlerinde de girebilmeleri mümkündür.

İtikaf nedir ? İtikaf Efendimizin bizlere sünnetidir, Allah’a yakınlaştıran bir ibadettir. Maneviyatını güçlendirmek isteyenler ve ibadetlere yeni başlayacaklar için güzel bir fırsat olan Ramazan ayında, itikafa girerek Allah’a daha fazla yaklaşabiliriz.

İtikaf Nedir, Nasıl Yapılır?

İtikaf sünneti nedir ? İtikaf nasıl yapılır ? İtikafa giren kişi camide yer, içer, uyur ve ibadet eder, ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğunca camide yapmaya gayret eder. Gerekli hallerde camiyi terk edebilmesi de mümkündür. Camiyi terk edebileceği haller şunlardır:

İtikaf yaptığı camide Cuma namazı kılınmıyorsa, Cuma namazı için camiyi terk edebilir.Kendisine veya malına bir zarar geleceğinden şüphe duyuyorsa camiden çıkabilir.Tuvalet, abdest ve gerekli olduğunda gusletmek gibi doğal ihtiyaçlar halinde camiden çıkabilir.

Efendimiz itikafı Ramazan ayının son 10 gününde yapmıştır. Nafile olan itikaf ibadetinin en azı 1 gündür, fakat bazı âlimler itikaf için 1 saati de yeterli bulmaktadır. Cami’de itikaf erkeklere mahsustur, kadınlar ise evlerinde belirledikleri uygun bir yerde itikafa girebilirler. Şafi mezhebinde ise kadınlar ve erkeler için mescit dışında itikaf olmamaktadır.

İtikaf Nasıl Niyet Edilir?

İtikaf kişinin Allah’a yaklaşmasını ve Allah ile bağını güçlendirmesini sağlayan bir ibadettir. İtikafa giren kişi aklını ve kalbini toplayıp kalbi ve dili ile “niyet ettim Allahım senin rızan için şu camide şu kadar süre itikafa girmeye” dese yeterli olur.

Kişi itikafa girdikten sonra yeme, içme, uyuma dışında namaz, zikir, kuran-ı kerim ve tefekkür ile meşgul olmalıdır. Gerekli tabii ihtiyaçlar ve itikafı bozmayan haller dışında camiden ayrılmamalıdır.

İtikaf Şartları | İtikafa Girmek İçin Ne Yapmak Gerekli ?

İtikaf yapabilmenin bazı şartları vardır. Öncelikle kişinin ergenlik çağına gelmesi ve akıl sağlığının yerinde olması gerekmektedir. Bunların dışında itikafın diğer şartları şunlardır:

Niyet: Tüm ibadetlerde olduğu gibi itikafa da niyet edilmesi gerekmektedir. Dil ve kalp ile itikaf için niyet edilmelidir.Mescit ya da Cami: Erkeklerin itikaf yapabilmeleri için içerisinde 5 vakit namaz kılınan bir mescit ya da cami olması gereklidir. Kadınlar ise evlerinin uygun bir yerinde itikafa girebilir. Şafi mezhebinde ise kadınların kocalarından izin alarak cami veya mescitte itikafa girmeleri gerekmektedir.Oruç: Vacip ve sünnet olan itikaf için oruçlu olmak gerekmektedir. Müstehab olan itikafta oruç olmak şart değildir, müstehab olan itikaf için belirli bir zaman ve süre yoktur.

Kadınlar İtikafa Girebilir mi? Kadınlarda İtikaf Nasıl Yapılır?

Kadınlar evlerinde itikafa girebilir. Özellikle şafi mezhebine göre kadınların eşlerinden itikaf için izin almaları gereklidir.

İtikafta Oruç Şart mi ?

İtikaf için oruç şart değildir. Önemli olan ibadete kapanmak ve başka hiçbir şey ile ilgilenmemektir. Özellikle ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde Kadir gecesi gibi önemli bir geceyi de itikafla geçirmek ayrıca sevap dolu bir davranış olacaktır.

Evde İtikaf Olur mu ? Evde İtikaf Nasıl Yapılır?

İtikaf 2021 yılında zamanın şartları göz önünde bulundurulduğunda evlerde rahatlıkla yapılabilecek bir ibadettir. Bunun için tek yapılması gereken bize dünyayı hatırlatacak her şeyin bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırılması ve ibadete odaklanılmasıdır.

Burada önemli olan süre değil ayrılan sürenin nasıl değerlendirildiğidir. Dünyevi ihtiyaçları göz önünde bulundurup en az 1 gün eğer bunu da yapamıyorsak birkaç saatliğine itikafa zaman ayırmamız gereklidir. Ruh ve beden temizliği, Allah’a yönelmek ve daha içten dolu dolu bir ibadet için bu gereklidir.

Sürekli çalan telefonlar, bilgisayar, televizyon, çocuk telaşesi ve buna benzer diğer dünyevi ihtiyaçlar…. 5 vakit namazda bile kul ile Allah arasında kocaman bir engeldir. Sadece 1 gün hayatımızdan tüm teknolojiyi uzaklaştırıp kendimizi dinlemek, nefsimizi muhasebeye çekmek ve Allah’a yönelmek iç huzur açısından da çok iyi gelecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!